Kínában megszűnik az internetes anonimitás

Októbertől Kínában  az online szolgáltatásokhoz csakis a valódi adatokkal lehet majd hozzáférni,  vélhetően főleg nemzetbiztonsági okok folytán.

Az internet szabályozásáért legfelső szinten felelős kínai állami szervezet, a Cyberspace Administration of China (CAC) bejelentette, hogy októbertől új előírás lép életbe: most már nemcsak egyes kiemelt kommunikációs szolgáltatásoknál (mint pl. a WeChat és a Weibo) kötelező a valódi névvel – és esetenként a mobilszámmal – történő regisztráció, hanem mindenhol. Mindez gyakorlatilag az online anonimitás végét jelenti, a hatóságok – és a többi felhasználó is – azonosítani tudják majd pl. a kommentelőket.

Kínában megszűnik az internetes anonimitás Forrás: origo

„A cenzura megfelel a helyi viszonyoknak”?

Az intézkedést az internetezés, az online tevékenység egyre szélesebb körűvé válásával indokolják, és egy kínai szakember, Shen Yi, a Fudan Egyetem kibertérrel foglalkozó kutatási központjának professzora azt nyilatkozta, hogy az intézkedést érő nyugati kritikák alaptalanok és nem veszik figyelembe a kínai fejlődés sajátosságait. A professzor úgy véli, hogy a cenzúra helyes megoldás, egyáltalán nem gátolta a kínai innovációt és fejlődést, és láthatóan megfelel a helyi viszonyoknak. Felhívja arra a figyelmet, hogy az internetes tevékenységeket a nyugati világ országainak kormányai is kontrollálják, többek között nemzetbiztonsági okokból: a szuverenitás megőrzése érvényes a kibertérre is, így a Nyugat semmit nem vethet Kína szemére.
Az új szabályozás értelmében a kínai felhasználóknak többek között az alábbiakra kell ügyelniük:

  • ne sértsék meg a kínai alkotmány előírásait
  • ne veszélyeztessék a nemzetbiztonságot
  • tartsák tiszteletben a nemzeti értékeket és érdekeket
  • óvakodjanak nemzeti alapú gyűlöletkeltéstől, az etnikai diszkriminációtól és a nemzeti egység aláaknázásától
  • ne szólaljanak fel az állami valláspolitika ellen, ne propagálják a „feudális babonákat”
  • ne terjesszenek rém- és álhíreket, tartsák tiszteletben a társadalmi béke elvárását
  • tilos a pornográfia, az erőszak, a terror vagy más bűncselekmények népszerűsítése
  • tartsák tiszteletben mások személyes jogait
  • és egyáltalán: tartózkodjanak a törvénytelen cselekedetektől

Forrás: https://itcafe.hu/hir/kina_internet_regisztracio.html

Azért azon nem csodálkoznánk ha a 21. század Kínájában bizony komoly tiltakozásba torkolna  a tervezett intézkedés. Mindenesetre egy ilyen szabályozás a klasszikusan vett szabad világban minden  reményünk szerint egyenlőre elképzelhetetlen. A szerk.

Hozzászólások