kibertevekenyseg-cover

Kitekintés az elmúlt évek legsúlyosabb kiberbotrányaira

Internet által behálózott világunkban a legfőbb biztonsági kockázatot egyértelműen a kibertámadások jelentik. Kevesen tudják, de a rosszindulatú támadásokat ezerszám blokkolják az internetszolgáltatók, ezért lehetséges, hogy jobbára zavartalanul használjuk a világhálót. Ám szinte minden hónapra jut olyan, akár több tíz millió ember adatait érintő eset, amelyet nem sikerül kivédeni. Olvassuk a HVG vázlatos áttekintését.

Erősítsd meg kameráid védelmét! A nyitott kamera keresőmotorok felől érkező fenyegetések

Erősítsd meg kameráid védelmét! A nyitott kamera keresőmotorok felől érkező fenyegetések

Az Interneten számos olyan keresőmotor van, amelyik beazonosítja és listázza a nyíltan hozzáférhető hálózati kamerákat. A különböző szenzációhajhász riportokban gyakran lehet hallani arról, hogy a kamerákat „meghekkelték”, miközben valójában a kameráknak egyszerűen csak nem megfelelően állították be a védelmét. Nézzünk meg három fő okot és keressünk válaszokat az internetes biztonság kérdéseire.

ethical hacking logo

Okos otthon buta hibákkal? – Amikor a megfigyelőből megfigyelt lesz. Világszerte 100 ezer kamerát érinthet a most felfedezett biztonsági rés!

Nemcsak otthonokban, de szállodákban, bankokban is megtalálhatók azok az internetre csatlakoztatható biztonsági kamerák, melyek fölött az irányítás – egy magyar etikus hacker felfedezésének köszönhetően – könnyedén átvehető. A biztonsági rés világszerte százezer helyszínt érinthet, kihasználásával pedig az a furcsa helyzet áll elő, hogy helyettünk a betörők figyelnek meg minket, sőt egy vírus telepítésével más okoseszközök is irányíthatók.

Képfeldolgozás elosztott informatikai hálózatokban

Képfeldolgozás elosztott informatikai hálózatokban

A mindent elérő és behálózó hálózat, az olcsó és nagy teljesítményű eszközök, szenzorok, valamint a felhő megteremtik az alapokat napjaink egyik nagy forradalmának, a dolgok internetének (Internet ofThings). Ez tulajdonképpen a klasszikus mérés/vezérlés paradigmát valósítja meg korlátok és kompromisszumok nélkül.   A videó megfigyelés a dolgok internetének egy olyan speciális területe, ahol a helyi intelligencia, a lokális kollaboráció szükséges ahhoz, hogy gyakorlatban is alkalmazható, jó minőségű megoldások szülessenek.

Lap teteje