Eszközfüggetlen e-aláírási módszer a hazai Netlocktól

A sok költséget és időt megtakarító módszer: az elektronikus aláírás gyorsabb elterjedését reméli a Netlock saját fejlesztésű új megoldásától. A kulcsszó az eszközfüggetlenség. Bár maga az elektronikus aláírás folyamata hosszú évek óta meglévő technológia, de az európai és hazai, szélesebb körű sikere még várat magára.Eszközfüggetlen e-aláírási módszer a hazai Netlocktól Forrás: szoftver.hu

 

Alkalmazási területek

Az e-szignó vagy általánosabban az elektronikus azonosítás leginkább a közigazgatásban, az állam és a polgárok mindennapos kapcsolattartásában tudná sok kellemetlenségtől megkímélni a feleket, de a technológiának szintén fontos szerep juthat a versenyszférában, például egyes szolgáltatók és ügyfeleik közötti szerződések, nyilatkozatok gyors, közvetlen intézésében.

Az újdonság: segédeszközök nélkül

Az e-aláírás területén komoly hazai szereplőnek számító Netlocknál a szélesebb körű elterjedés egyik fékjét abban látják, hogy a jelenleg használt megoldások többségénél szükség van kiegészítő eszközökre. Utóbbiak használat körülményes és nem felhasználóbarát, mivel a felhasználónak egy további chipkártyára, kártyaolvasóra vagy speciális programra volt szüksége ahhoz, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírhasson.

Netlock Sign

A nemrégiben elkészült Netlock Sign a szállító szerint mindezt kiküszöböli, hiszen elég egy okostelefon, táblagép vagy laptop, és további segédeszközök nélkül lehet vele elektronikusan aláírni. Az aláíró rendszer a felhőben fut, az interneten keresztül bármilyen platformról elérhető. Így út közben is megoldható például egy emailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása.
A cég által fejlesztett eljárás meglehetősen egyszerű: egy weboldalon keresztül belép a felhasználó az elektronikus aláíró rendszerbe, és a személyes biztonsági azonosítást követően, néhány kattintással / érintéssel digitálisan aláírja a kérdéses dokumentumot. A Netlock állítása szerint a technológia alkalmas rá, hogy bármilyen ügyfelet jogilag is elfogadott módon azonosítson a digitális térben a szolgáltató, így kiváltható a személyes ügyintézés jelentős része.
Az új generációs e-aláírás biztonsága – az azonosítás szempontjából – lényegében megegyezik az internetbankok által nyújtott biztonsággal, többfaktoros azonosítást is lehetővé tesz. Vagyis a felhasználó a belépés után az sms-ben kapott aktiváló jelszó begépelésével megerősíti az aláírási tranzakciót. Pontosan úgy, mint az internetbanki utalások, tranzakciók esetén.

Az EU-s jogalkotás is segíti

Az ehhez hasonló fejlesztések mellett persze nem árt, ha a jogalkotók és a különböző szabályozási kérdésekről döntő testületek szintén nem gátként, hanem segítő kézként funkcionálnak. Európában elég sokáig ültek a témán, de az elektronikus tranzakciókhoz kapcsolódó elektronikus azonosításról és bizalmi szolgáltatásokról szóló, 2014-ben elfogadott uniós rendeletet elég gyorsan sikerült átültetni a tagállamok szintjére is. Az eIDAS néven emlegetett rendelethez igazodva például hazánkban is új kereteket kapott többek között az elektronikus aláírás kezelése.
Az új szabályozás időszerű volt, mert tavaly óta kérhető az új típusú, elektronikus személyi igazolvány, amely tartalmazza többek között az elektronikus aláíráshoz szükséges adatokat is. A törvény révén már elektronikus formában is lehet tenni ún. “joghatást kiváltó nyilatkozatokat” (szerződéses ajánlat, teljesítésigazolását stb.). Magyarországon jelenleg többek között a Microsec, a NetLock, a NISZ és a Magyar Telekom nyújt valamilyen e-szolgáltatást.

Forrás:  http://bitport.hu/eszkozfuggetlen-e-alairasi-modszer-hazai-fejlesztoktol

Hozzászólások