Okoskamerák Óbudán, rendvédelmi, bűn megelőzési célokkal – Némi kérdőjelekkel

Mobilkamerák és intelligens szoftverek segíthetik a jövőben a közterület-felügyelet munkáját Óbudán, 2020-ban pedig drónokat is bevethetnek a szemetelés megfékezésében, írja a Ripost. A lapnak Rácz Ferenc Péter, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatójától úgy tudja, az okoskamerás módszert már tesztelték is, és ha a szükséges beszerzések megtörténtek, kb. fél év múlva el is kezdhetik alkalmazni azt. 

Forrás: bitport.hu

Forrás: bitport.hu

Az új szoftver képes arra, hogy felismerje a gyanús mozgásokat. Amikor behajtanak vagy belépnek adott területekre vagy bizonyos tipikus mozgáskombinációkat észlel a szoftver, riasztja az operátort, aki rögtön tud intézkedni, segítséget hívni.

Mint írják, ilyen tipikus mozgásnak számít a verekedés, a nagyobb csoportosulás, a gépkocsikba nézegetés, illetve autófeltörés, a nyílt láng és az is, ha valaki átmászik a kerítésen. Óbuda-Békásmegyeren jelenleg fixen hat operátor figyeli a kihelyezett térfigyelőket, egyikük rendőr. Az operátorok 24 órában követik a kameraképeket. Nemcsak innen értesülnek a szabálysértésekről: lakossági bejelentést is gyakran kapnak. 

35 ezer intelligens kamera országszerte

Az okoskamerák megjelenése nemcsak Óbudán várható: a Szitakötő projekt keretében a jövőben országosan 35 ezer intelligens szoftveres kamerát vetnek majd be.

A Belügyminisztérium már tavaly jelezte a program indítását és hogy központilag tárolják majd a közterületi kamerák felvételeit. Olvassuk a szabályozást:

„A javaslat csak a több ezer kamera felvételeinek közös tárolását írja elő, vagyis arról még nincs szó, hogy a kamerák képét folyamatosan figyelné bárki. A tárhely szolgáltatója nem jogosult a tárolt adatok tartalmának megismerésére, az adatok tárolásának törvényességét a NAIH ellenőrzi, azokhoz csak törvényes felhatalmazással bíró adatkezelők férhetnek hozzá. Azt, hogy ki fért hozzá egy felvételhez, naplózzák, és a törvény szerint a tárhelyen tárolt adatokhoz csak informatikai alkalmazással lehet majd hozzáférni, ezzel garantálnák, hogy az ott tárolt adatok nem duplikálhatók. Ez azt jelenti, hogy például a rendőrség a központi tárhelyszolgáltatótól kérheti majd ki a biztonsági kamerák felvételeit, nem kell külön felkeresni ezért egy adott bankfiókot, aminek a kamerája rögzítette a képet. A Népszava szerint a felvételeket néhány, nem különösebben lehatárolt célból, így például „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése”, vagy akár „körözött személy azonosítása” miatt is kikérhetik.”

Nos hát a helyzet persze úgy van, hogy az egyik szemünk nevet a másik sír,mert ugyan valóban szuper és véljük, hogy tényleg elrettentő hatású ha okos kamerák őrzik országszerte a biztonságunkat, rögzítik a bűnelkövetőeket, a szemetelőket. Továbbá az is nyilvánvaló,hogy a program óriási üzleti lehetőség a biztonságtechnikai szakma számára, mégis a fenti belügyminisztériumi magyarázat ellenére félünk attól, hogy a totális megfigyelés tárgyi feltételei irányába is ellépünk egyúttal. A szek.

Forrás: index.hu, 444.hu

Kapcsolódó cikkek: