Mobil nyomkövetés esetén figyelmeztető értesítést kaphatunk

Az Apple és a Google megállapodása értelmében figyelmeztetik a szolgálatatásaikat igénybe vevőket abban az esetben, ha ismeretlen Bluetooth-eszközök követnék őket. A jelzést az iPhone- és az Android-felhasználók is megkapják.

Forrás: divany.hu

A kéretlen követők lefülelésére a két vállalat kifejlesztett egy nem kívánt helykövetők észlelése alkalmas programot, melyet az Apple az iOS 17.5-en, a Google pedig az Android 6.0+ eszközökön már be is vezetett.

Nem a célnak megfelelően használták a telefonos nyomkövetőket

A felhasználók mostantól figyelmeztetést kapnak a telefonjukon abban az esetben, ha egy ismeretlen készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül követné őket, függetlenül attól, hogy az eszköz melyik platformmal van párosítva.

A lépést az indokolta, hogy számos Bluetooth-nyomkövetőt, például az Apple AirTag-jeit sokan már nemcsak arra használták, hogy könnyebben megtalálják az elkallódott kulcsaikhoz hasonló hétköznapi tárgyakat, hanem arra is alkalmazták, hogy lekövessék mások mozgását, vagy felderítsék mások tartózkodási helyét.

A jövőben a legtöbb alkalmazás kompatibilis lesz a programmal

A napokban bemutatott új program operációsrendszer-szintű megközelítést alkalmaz a nem kívánt Bluetooth nyomkövetők problémájának kezelésére. Az Apple tájékoztatása szerint a Bluetooth-címkéket gyártó cégek, köztük a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee, kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőbeni alkalmazásaik kompatibilisek lesznek az új technikai szabvánnyal.

Az Apple és a Google a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a nem kívánt nyomkövetők észlelésére általuk létrehozott munkacsoporton keresztül együttműködve a nemzetközi internetfejlesztésért felelős mérnökök csapatával kidolgozzák a technológia hivatalos szabványát.

Forrás: divany.hu Juhasz Marianna