Légiriadós applikációt fejlesztett az ukrán Ajax System

Az Ajax System a behatolásvédelem kiemelkedő gyártója, az ukrán cég széleskörű portfóliója komoly piaci szereplő számos helyen és Európán kívül az USA-ban is szívesen és eredményesen alkalmazzák termékeiket, amelyek persze a hazai piacon sem ismeretlenek.

El se tudjuk képzelni, hogy a hazájukba kirobbant háború mennyire nehéz helyzetbe hozta a céget, amelyet kénytelenek voltak a nyugati, egyenlőre háborúmentes régióba átköltöztetni. Mind e mellett – tiszteletre méltó módon – keresték azokat a lehetőségeket, amelyekkel esetleg segíteni tudnák a szenvedő lakosságot. Végül egy nagyszerű – mondhatjuk nyugodtan, hogy számos esetben akár életmentő fejlesztéssel rukkoltak ki, amiről Valentin Hricenko a cég marketing igazgatója nyilatkozott.

Légiriadós alkalmazás alvó mobilokra

„Miközben a cég a gyártás újrakalibrálásán dolgozott, belevágtunk a légiriadóról szóló figyelmeztetést mobilra továbbító applikáció kidolgozásába is. Tavaly márciusban már el is készült a „Povitrjana Trivoha” (Légiriadó) nevű ingyenes Ajax alkalmazás.

Forrás: Ajax System

A légiriadók szirénái nem hallhatók mindenütt, az elöregedett szovjet infrastruktúra felújítása kevéssé volt szempont akkor, amikor senki nem hitt egy ilyen háború lehetőségében.

A telefonos app kézenfekvő volt, de ez önmagában kevés: több olyan app is létezett már, amelyet egyszerűen egy adminisztrátor kezelt, ha hallotta a szirénát, jelzett, és ez az információ jutott el az alkalmazást futtató telefonokra. A „Povitrjana Trivoha” más úton ment: a digitalizációért felelős minisztérium – amely a háború óta egyébként is sok korábban analóg szolgáltatás digitalizálásáért felel – hozzájárult, hogy a szirénát beindítók – a hadsereg, a polgári védelem, a katasztrófavédelem megbízottjai – ne csak a sziréna gombját nyomják meg, hanem az Ajax Systems applikációján is adjon le jelzést – így tehát akkor is eljuthat a légiriadóról szóló értesítés, ha maguk a szirénák megsemmisülnének.

Márpedig életet menthet, ha a légiriadóról időben érkező értesítés nyomán az érintett területen mindenki óvóhelyre menekül. Ma már a „Légiriadó” nevet viselő alkalmazás egyébként vegyifegyver-támadás és nukleáris veszély esetére is külön figyelmeztetést adhat ki – erre egyelőre még nem került sor. Androidon és iPhone-on is működik, sőt, a cég azon kevesek közé tartozik, amely az Apple-től hozzáférést kapott ahhoz is, hogy szükség esetén a kikapcsolt telefonon is jelezzen a sziréna.

A mobiltelefonokon futó alkalmazás szirénái ma már úton-útfélen ukrajnaiak millióit figyelmeztetik, amikor Oroszország rakétákat indít az ország felé. Márpedig ez bármikor megtörténhet – meg is történik, legutóbb Zaporizzsjában csapódott SZ–300-as rakéta egy lakóházba”.

Hogy a háború meddig tart, az megjósolhatatlan, de a jelek szerint az Ajax Systems alkalmazkodott a körülményekhez, a gyártás folyamatos. Természetesen Belaruszba és Oroszországba már nem exportál, de a cégnek korábban sem az volt a fő piaca. Hricenko szerint az üzlet a háború után sem tér majd vissza egyhamar a korábbi kerékvágásba. „Emberileg csak azt tudom elképzelni, hogy még évtizedekig nem fogunk exportálni Oroszországba és Belaruszba. Talán egyszer, majd az unokáim idejében lehet róla szó.”

A cikk megjelenését a The Institute for Central European Strategy támogatta. / The publication of this report was supported by The Institute for Central European Strategy.

Forrás: Telex, Nyilas Gergely