Gondoljuk csak át sürgősen a PC beszerzéseinket! Hiány és drágulás léphet fel a számítógépek piacán

Részben szállítási, de alkatrészhiány problémák okán is ellátási nehézségek jelentkezhetnek a piacon. Így aki laptopot vagy asztali számítógépet a jövő év elején kíván vásárolni talán jobban teszik, ha megpróbál még idén év végén, vagy elhalasztja a beszerzést 2021 második felére.

A home office tevékenység tömegesedése okán jelentősen megnövekedett a PC-k iránti kereslet, amelynek kielégítése már hónapok óta súlyos problémákat okoz a gyártóknak. A vevők hamarosan további készlethiányokra, továbbá a vártnál magasabb árakra számíthatnak az üzletekben.

Forrás: shutterstock

Forrás: shutterstock

A helyzetnek több, egymással összefüggő oka is van. Jeff Clarke, a Dell alelnöke hétfőn jelezte az elemzőknek, hogy módosítsák a cég februárban véget érő üzleti negyedévével kapcsolatos prognózisaikat, mivel hiány van az LCD panelek működésre bírásához szükséges áramkörökből és egyéb komponensekből, ami nagyon megdrágította a kijelzőket.

További iparági probléma, hogy decembertől jó időre óriásit fog esni a légi szállítással célba juttatható számítógépek mennyisége. Az elektronikai cégek leginkább vízi úton szállítják a kontinensek között a termékeiket, hiszen ez bár lassú, de roppant költséghatékony megoldás. A drága és gyors légi szállítást kerülni próbálják, de ha rákényszerülnek, akkor is inkább csak a prémium termékeket fuvaroznak repülővel. Viszont az elmúlt hónapokban a szükség törvényt bontott, az óriási termékhiány miatt masszívan több számítógépet kényszerültek légi úton feladni a vállalatok.

A légi fuvarozás lehetősége a közeljövőtől jelentősen beszűkül a PC gyártók számára mivel az alapvetően is kevéske szállítókapacitás óriási hányadát kötik le majd a világszerte elsődleges prioritást élvező koronavírus-vakcinák.

A járvány idején repülővel küldött prémium notebookok ára várhatóan akár körülbelül 30% -al is megemelkedhet.

Forrás: origo

Hozzászólások