Titkosítás: létezik-e arany középút?

Titkosítás: létezik-e arany középút?

A világ egyik legnevesebb műszaki egyetemén, az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) végzett kutatást 15 kiváló biztonsági szakértő, kriptográfus és kutató a titkosított kommunikációhoz kapcsolódó komplex problémáról. Ezzel egyben  az amerikai és brit kormányok bűnüldöző és hírszerző szervei titkosított adatokhoz való hozzáférési igényeire (is) reagáltak. Az elektronikus kommunikáció fejlődésével párhuzamosan ma már tapasztalható, hogy globális problémáról van szó, nem szűkíthető le  kizárólag a fent említett két országra.
(tovább…)

„A jogkövető drón használat lehetőségei korlátozottak”

„A jogkövető drón használat lehetőségei korlátozottak”

Az utóbbi időben több cikkünkben is érintettük a témát. Tekintettel portálunk profiljára,  elsősorban a drón használat biztonsági vonatkozásait, valamint a szabályozás aktuális kérdéseit igyekeztünk áttekinteni. Úgy gondoltuk fontos, hogy egy neves piaci szereplő véleményét is meghallgassuk, Molnár Zsoltnak a Rotors § Cams ügyvezetőjének gondolatait olvashatjuk az alábbiakban. (tovább…)

POSeidon logo

POSeidon – kasszafelügyelet felsőfokon

A napokban foglalkoztunk portálunkon az áruvédelem aktuális kérdéseivel. Ennek keretében talán a legmegdöbbentőbb megállapítás az volt, hogy napjainkban a kereskedelemben nagyobb károkat okoznak a belső eredetű károkozások, mint a vásárlói lopások. Ezeknek a jelentős százaléka szűrhető ki a fizetési folyamat során a kasszáknál, erre nyújt megoldást a POSeidon intelligens kasszafelügyeleti rendszer

A megoldást a JUSTICE Security Kft 2006-ban fejlesztette ki A POSeidon a kasszáknál történt szándékos vagy gondatlan hibákat szűri ki, úgy hogy a kasszainformációkat a kasszát felügyelő kamera képére keveri. Így a rendszert nézve Real-Time látható, hogy mi történik a kasszánál, és milyen adatok kerülnek be a kasszába. Tehát például, ha egy 10 ezres tételt, az eladó „véletlenül” 1000 forintosként visz be, reménykedve, hogy a nap végén 9000 forinttal gazdagodik, akkor azt a POSeidon rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja.

Csakhogy a rendszer nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy túlmutat az emberi figyelem lehetőségein. Speciális nyomozati moduljával, bármilyen kasszainformációra rá lehet keresni visszamenőleg. Tegyük fel, hogy a pénztáros rájött arra, hogy ha visszáruzik egy terméket, akkor azt nem felügyeli senki. Így titokban fiktív visszárukat csinál, a pénzt pedig elteszi magának. Senki nem jön rá, mi történt. Azonban ha rákeresünk a visszáruzásra a rendszerben, és mellé látjuk a videó felvételt is, hogy se vevő, se termék, csak az eladó és a kasszából kivett pénz, akkor máris érthetővé válik minden.

 POSeidon működési modell

A POSeidon Kasszafelügyeleti Rendszer szinte egyedülálló megoldást kínál a belső elkövetésekből származó leltárhiányra. Felhasználóbarát, bárki könnyedén elsajátíthatja a kezelését, összetett keresési funkciókra képes, statisztikákat készít, és ami a legfontosabb: rendkívül hatékony. Használatával akár az iparág ötödére lehet csökkenteni a leltárhiányt.

Elért eredményei:

Drogériák: 3%-ról 0,5%-ra
Diszkont áruházak: 1,5%-ról 0,3%-ra
Lakberendezési áruházak: 2,5%-ról 0,7%ra
Barkács áruházak: 2%-ról 0,5%-ra

A rendszer hazai sikerén túl nemzetközi karriert is immár magáénak tudhat, hiszen nagy hatékonysággal működtetik Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Románia több kereskedelmi egységében is. 2007-ben az „Év hazai biztonságtechnikai megoldása” díjat, is elnyerte.

Hova tovább?

A POSeidon feladata, hogy a belső elkövetők által okozott, kasszáknál keletkező leltárhiányt meggátolja. Ennek továbbfejlesztési iránya a kosártartalom felügyelete, azaz hogy lehessen tudni pontosan mely termék került a kosárba. Meg lehessen állapítani, hogy üres-e a kosár vagy, hogy éppen mennyi összegnél tart a tartalma.
A kasszafelügyelet hatékonysága érdekében szintén fejlesztés alatt van a termék képi felismerése. Ez azt jelenti, hogy a videó kamera képből szoftveresen felismerhető, mely termékek kerültek a szalagra. Ezzel még nagyobb bizonyosságot adva annak, hogy valóban az a termék került kasszázásra, amit a vásárló meg kívánt venni.
Ezen kívül a megoldás kasszán túli kiterjesztése is folyamatban van. Jelenleg is zajlik a POSeidon tesztelése abból a célból is, hogy a beszállítói oldalon történő felügyeletre is hatékony, korszerű megoldást nyújtson.

kapcsolódó cikkek:

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

 

Lap teteje