A tömeges AI alapú megfigyelések ellen tiltakozva áll le az arcfelismerő technológiákkal az IBM

Bár a piac ismert okokból felívelőben van, mégis befejezi az IBM a különféle arcfelismerét támogató technológiák fejlesztését és gyártását – közölte a cég új vezérigazgatója egy több kongresszusi képviselőnek címzett nyílt levelében hétfőn.

Forrás: IBM

Forrás: IBM

A döntés részeként a technológiai óriás a jövőben nem biztosít semmilyen szoftveres algoritmust, mely AI segítségével végzi tömegek megfigyelését és (faji alapú) profilozását, illetve határozottan ellenzi ezen technológiai megoldások kiterjedt használatát – áll a levélben.

„Legyen párbeszéd a technológiák rendvédelmi alkalmazásairól”

Arvind Krishna, aki idén áprilisban vette át az az IBM vezetését, nem részletezte a levélben, hogy a cég pontosan mikor és milyen formában lép ki a megfigyelőrendszerek és technológiák piacáról. A cégvezető szerint ugyanakkor most érkezett el az idő arra, hogy nemzeti párbeszéd kezdődjön arról, hogy ezeket az eszközöket hogyan használják a jövőben a helyi rendvédelmi szervek.

Az egyenlőség elve

Krishna nyilvánvalóan a néhány héttel ezelőtt egy brutális minneapolisi rendőri túlkapás következtében elhunyt fekete férfi, George Floyd halála kapcsán kibontakozó országos szintű tüntetéshullámra és zavargásokra utalt ezzel. A cégvezér egyben arra kérte a képviselőket, hogy a hasonló túlkapások megelőzése érdekében hozzanak olyan intézkedéseket, melyek a rendőrséget elszámoltathatóvá teszik ilyen esetekben is, valamint garantálják, hogy a megfigyelőrendszereknél alkalmazott technológiák, különösen az AI-alapú elemzőszoftverek minden tekintetben az egyenlőség elve alapján működjenek.

Az IBM-nél ezzel együtt nem feltétlenül a Floyd-eset miatt született a fenti döntés, mely a cég belsős forrásai szerint már hónapokkal ezelőtt érlelődött, az amerikai zavargások csupán felgyorsították a döntési folyamatot. Helyi médiabeszámolók szerint az IBM-nél az arcfelismeréshez kötődő technológiák értékesítés egyébként minimálisan járult csak hozzá a cég árbevételéhez, a multicég kiállása az arcfelismerő technológiákkal szemben azonban ezzel együtt is komoly üzenet a piacnak – már ami Amerikát és Európát illeti.

Ázsiában – legfőképpen Kínában, a világ legnagyobb megfigyelőállamában – az arcfelismerő megoldások piaca eközben virágzik, egyes technológiákat a COVID-19 járványhelyzet idején olyannyira tökélyre fejlesztettek, hogy képessé váltak a megfigyelőrendszerek a maszkokat viselő embereket is nagy biztonsággal felismerni, profilozni.

Forrás: hwsw.hu

Jogosan érzékelhetjük, hogy ez minta értékű kiállás a szakma legnagyobb presztizsű cégétől, tekintettel arra, hogy a tömeges megfigyeléseket lehetővé tevő AI technológiák világszerte – és egyébként itthon is – dinamikus növekedésben vannak. Ugyanakkor az is érzékelhető, hogy az adatvédelmi és személyiségi jogi szabályozottság ellenére, még a demokráciákban is van mit pontosítani a rendvédelmi alkalmazások vonatkozásában. Napjainkban különösen is, amikor a COVID 19 helyzet jogi alapot adhat a vitatható politikai hasznú alkalmazásoknak is. A kezdeményezés, amely szerint a technológiákat birtokló cégeknek is kell legyen felelőssége (de legalább határozott véleménye és kiállása) az alkalmazások vonatkozásában remélhetőleg visszhangra talál a szakmában (A szerk.).

Hozzászólások