Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 3. rész – beléptetés

A 2014. év várható biztonságtechnikai fejlesztéseit taglaló cikksorozatunk harmadik részében a beléptetőrendszereketvesszük górcső alá.

Biztonságos, nyitott és rugalmas megoldások

A biztonsági ipar folyamatosan fejlődik, és az új megoldások egyre összetettebbe lesznek. A fejlődést elfogadó és támogató szakemberek és vállalkozások szemléletváltozást hoznak a biztonság területére. Így azután a fejlődés lesz az értékteremtő, nem pedig annak gátlása vagy megállítása. Az előrelátóan gondolkodó és cselekvő fejlesztőknek köszönhetően a beléptető megoldások képesek a jövőbeni fenyegetéseket kivédésére, és a beléptetőrendszerek alkalmasak lesznek más rendszerekkel való együttműködésre. A jövő, hogy a beléptetők kapcsolódnak a készpénz nélküli fizetési rendszerekhez, munkaidő-nyilvántartó és vállalatirányítási rendszerekhez, és a biztonságos csatlakozás érdekében a számítógépes hálózatokhoz, tehát teljes egészet fog alkotni a vállalat biztonsági rendszere. Ennek megvalósításához szükség van az olyan ipari szabványokra, mint az Open Supervised Device Protocol (OSDP), amely megoldja a kétirányú kommunikációt, valamint olyan dinamikus technológiákra – hardverekre és szoftverekre –, amelyek tanulni tudnak, és könnyen alkalmazkodnak a megváltozott feltételekhez, folyamatosan képesek küzdeni a fenyegetettség ellen.

Felmérés

A felhasználók még mindig nem eléggé óvatosak, derült ki a HID Global felméréséből:

  • a felhasználók kevesebb, mint 50 százaléka frissítette a rendszert az elmúlt évben,
  • és több mint a fele még nem frissített az elmúlt három évben.

A válaszadók kaptak egy listát a legnépszerűbb technológiákról és a legjobb gyakorlatokról

  • 75 százalékuk úgy érezte, hogy ez fontos vagy nagyon fontos,
  • a fele úgy gondolta, nem jól vagy egyáltalán nem tette meg ezeket a lépéseket,

Okostelefonok és a beléptetés

2014-ben arra számítunk, hogy a ma meglévő korlátozások és kész rendszerek miatt először is azok az okostelefonok kapcsolódnak a beléptetőrendszerekhez, amelyek hasonlóan működnek, mint a mai beléptető kártyák. A további lépéseket a telefonokba beépített számítógépek teljesítménye és a multimédiás képessége fogja meghatározni, azaz hogy együtt tudnak-e működni a beléptetőkkel, mindemellett gazdag felhasználói élményt biztosítva. A jövőben az okostelefonok fogják elvégezni a legtöbb feladatot, amelyet ma még a kártyaolvasók és szerver együtt hajtanak végre a hagyományos beléptetőrendszerekben. Ez magában foglalja a személy azonosítását és hogy adott időben, adott helyre beléphet-e. Kérdés még az okostelefon GPS-rendszere, hogy a beléptető ellenőrizhesse, valóban az ajtó közelében van-e a belépni szándékozó, aki ezután a felhőn keresztül érvényesítheti hozzáférését – biztonságos csatornán érkező üzenettel – az ajtó számára. Ebben az új rendszerben a mobil eszközök és az ajtók hozzák meg a döntést, nem pedig a beléptetőrendszer vagy a kártya.
Ennek következtében meg fog változni a beléptetőrendszerek felépítése is. Kevésbé fognak függni a költséges infrastruktúrától: a szerverektől, a panelektől. Maga a rendszer egy elektronikus zár lesz, amely válaszol a mobil eszköztől érkező titkosított üzenetre. Így egyszerűbb és gazdaságosabb lesz a beléptetés, mint a múltban.

Egyre intelligensebb zárak

A beléptetés is az IP-alapú rendszerek irányába mozdul el, mert ezeket egyszerűbb telepíteni és fönntartani. Sőt az IP-alapú rendszerek szabványainak köszönhetően könnyebb a beléptetés integrálása a nagyobb felügyeleti rendszerekbe, amelyek szintén IP-alapon fognak üzemelni.
A nagy előnye ennek a megközelítésnek, hogy az intelligencia az ajtóba kerül át, ez egyszerűsíti a felügyeletet, és a jelentéseket egyszerű webes felületeken lehet megnézni. Ha áttérnek a felhasználók az IP-alapú rendszerekre, akkor könnyebb lesz a beléptetők fejlesztése, bővítése, és nem lesz szükség saját szerverekre, amelyek valamely adott szoftverhez és protokollhoz kapcsolódnak. Az IP-alapú hozzáférés-vezérlés túllépte a host-kontrolleres vezérlőkommunikációt, mert tartalmazza a vezérlő modult és a vezérlő-olvasó kommunikációt is. Továbbá a fejlődés a vezeték nélkülirendszerek irányába halad a hálózati beléptetési környezetben. Az első lépést a vezeték nélküli intelligens zárak jelentik, amelyek egyre inkább terjednek a piacon, mint új, alacsony költségű, energiatakarékos modellek.
A mobil beléptetés az okostelefonokkal is azon úton halad, amely kihasználja a vezeték nélküli eszközöket, és új szabályokat hoz a beléptetés engedélyezésének az eldöntésére.
Olyan olvasókat és zárakat fognak majd tervezni és telepíteni, amely nem rendelkeznek jelentősebb intelligenciával, mert kihasználja az előnyeit a nyílt rendszerű, IP-alapú intelligens vezérlőknek. Így a felhasználók választhatnak számos vezérlő és olvasó platform között, amelyek hozzáférést biztosítanak több hitelesítési technikához is.

Látogatói rendszerek

A látogatók személyre szabott fogadását hivatottak kezelni a látogatói rendszerek (Visitor Managament Systems). Ezek a szoftverek ma már széles körben elfogadottak vállalati környezetben, és egyre inkább terjednek más intézményekben is, ahol sok a látogató, mint például az egyetemeken, kórházakban. A kórházakban fontos a betegek és a látogatók szűrése és nyomon követése, ezt pedig papír alapú rendszerekkel lehetetlen jól megoldani. Különösen jelentős feladat a betegek pontos nyilvántartása a kritikus területeken, mint amilyenek a gyermekgyógyászati osztályok, és fontos munkaidő után is, amikor már csökken a személyzet létszáma. De megoldható a rendszerrel az is, hogy a nemkívánatos személyeket kiszűrjék.

John Fenske, a HID alelnöke

Forrás: www.securityinfowatch.com

 

Kapcsolódó írásaink:

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 1. rész – videomegfigyelés

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 2. rész – otthoni rendszerek

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 3. rész – beléptetés

 

Vélemény, hozzászólás?