Stadion biztonság mesterséges intelligencia bevonásával

Nézők tízezreinek védelme nem könnyű. A nagy tömegek hatékony felügyelete egyebek mellett az egész stadiont átfogó nagyfelbontású kamera hálózatra és kifinomult video menedzselési technológiákra támaszkodik, amelyben a videokeresés automatizálását a mesterséges intelligencia (AI) megoldásai is segíthetik.

Forrás: avigilon.com

Forrás: avigilon.com

Ahogy a felügyeleti ipar fejlődött, a stadionok és más nagy nézőszámú helyszínek egyre inkább élvezik az előnyeit a nagy felbontású kamerák fokozott alkalmazásának, amelyek széles körű lefedettséget és kiváló képminőséget biztosítanak. A HD vagy UHD kamerák telepítése jótékonyan csökkentette a lefedéshez szükséges kameraszámot, és a kisfelbontású eszközökkel járó állandó kompromisszum kényszert a részletgazdagság és a látómező mérete között.

Az emberi figyelem szűkös erőforrás

Ez a háttér elegendő és részletes video bizonyítékot szolgáltat a stadion biztonsági személyzet számára az események lekezelésére, mégis a felvételek túlnyomó többségét soha sem tekintik meg. Ennek az oka nem a tartalom érdektelensége, vagy nem megfelelősége, hanem az emberi figyelem fokozatos csökkenése. A figyelem szűkös erőforrás és az egyensúly megbomlása az összegyűjtött adatok mennyisége és a rendelkezésre álló emberi figyelem között, gátolja az események hatékony észlelését és feldolgozását. A megoldás eszköze a mesterséges intelligencia alkalmazása.

Mesterséges intelligencia (AI)

A biztonságtechnika további térnyerésével, célzott fejlesztések zajlanak a mesterséges intelligencia (AI) bevonásával. Olyan eszközök kerülnek fejlesztésre, amelyek lehetővé teszik a videókeresés kívánt szempontok alapján történő automatizálását, megkönnyítve a biztonsági személyzet munkáját, könnyebbé téve, a kritikus biztonsági döntések meghozatalát.

Az „Avigilon megjelenés keresés” és „szokatlan mozgásérzékelés”

Ezt a célt szolgálja az Avigilon A mesterséges intelligencia fejlesztése is. A fejlett videotanúsító technológia, például az Avigilon Appearance Search, továbbfejlesztett keresési lehetőségekkel rendelkezik, és a válaszidők javítására szolgál. A kifinomult mélytanulású intelligenciával az Avigilon Appearance Search technológia könnyedén átrendezhet, több órás felvételt, hogy gyorsan megtalálja a webhelyen lévő összes kamera képfolyamának érdekes személyeit, vagy járműveit. A kritikus vizsgálatok során időt és erőfeszítést takaríthat meg, mivel intelligensen elemzi a videódadatokat, segíti a személy útvonalának nyomon követését és azonosítja az előző és a legutóbbi ismert helyeket. 

Az innovatív új technológiák, mint például az Avigilon szokatlan mozgásérzékelő (UMD) technológia, az AI-t használják, hogy új felügyeleti szintet hozzanak létre. Azáltal, hogy folyamatosan megtanulják, a jelenetben látható jellegzetes tevékenységeket az UMD képes felhívni a kezelő figyelmét az atipikus eseményekre, amelyek további vizsgálatot igényelnek. Az UMD képes automatikusan érzékelni a szokatlan eseményeket, például egy rossz irányba mozduló járművet egy stadion előtt, vagy egy hirtelen zavart az álló tömegben, és máris riasztja a biztonsági személyzetet. Ez a technológia lehetővé teszi az operátorok számára, hogy könnyedén rendezhessék a videofelvételek garmadát, feltárva a korábban rejtve maradt eseményeket.

A jövő

AI használata a video keresésben órákról percekre csökkentheti a keresési időt, kezelni fogja az erőforrásokat, hogy a stadion biztonsága még hatékonyabb legyen. Az AI folyamatos fejlesztése a biztonsági személyzetet még erőteljesebb eszközökkel látja el, amelyek nem csak utólagos bizonyításra, hanem valós idejű megfigyelésekre is alkalmasak. A videomegfigyelés keresési technológiájának továbbfejlesztésével olyan egyszerűen használható felülethez juthatunk, mint pl. az internetes keresésé, így az Avigilon jobban összpontosítja az emberi figyelmet a legfontosabb dolgokra, és ezáltal drasztikusan megváltoztatja a felhasználók biztonságával kapcsolatos interakcióját.

Forrás: avigilon.com

Fordította: Ecsedi Ákos