Az Omdia véleménye szerint a H.266 további 5 évig nem lesz döntő szereplő a videó megfigyelés piacán

A videotömörítés továbbra is a biztonsági technológia kulcsfontosságú része. Egykor a H.264 volt az uralkodó, de az iparág fokozatosan a H.265 felé tolódott el. A technológiai fejlődés előretörésével felvetődik a kérdés: vajon a H.266 hamarosan szabvány lesz?

Oliver Philippou, az Omdia fizikai biztonsági technológiákért felelős vezető kutatási és elemzési vezetője szerint: „A hálózati kamerák túlnyomó többsége már H.265/HEVC-t (High Efficiency Video Coding) használ, és alig van étvágy a H.266-ra való átállásra” – mondta Philippou. “A magasabb licencdíjak, a megapixel verseny vége, a magas számítási költségek és a CPU-használat, valamint az új technológiák, például az AI-analitika által a bitsebesség-kezelésért folytatott verseny csökkenti a H.266-on keresztüli fokozott tömörítés szükségességét.”

Ez összhangban van a cégek észrevételeivel is. Két vezető videó megfigyelő cég, akikkel az asmag.com beszélt, megerősítette, hogy még nincs ütemterve a H.266-hoz.

A H.266 előnyei

Elméletileg a H.266 jelentős tárolási és sávszélesség-hatékonyságot biztosít a jelenlegi kodekekhez, például a H.265/HEVC-hez és a H.264/AVC-hez képest.

Bár a pontos előrejelzések ingadozhatnak olyan tényezők alapján, mint a rögzítőeszköz, a rendszer konfigurációja és a jelenet jellemzői, egyes felmérések szerint a H.266/VVC akár 50%-os bitsebesség-csökkenést is elérhet a H.265/HEVC-hez képest, miközben megőrzi az egyenértékű vizuális minőséget.

“A tárhely- és sávszélesség-megtakarítás tényleges szintje azonban több tényezőtől függően változhat, és valószínűbb, hogy közelebb áll a 20-30%-os megtakarításhoz” – mondta Philippou.

Ezek a tényezők a következők:

Tartalom összetettsége: A H.266 által elért tömörítés mértéke a rögzítendő jelenetek összetettségétől függően változhat. A minimális mozgást vagy részletet tartalmazó jelenetek jobban profitálhatnak a tömörítésből, ami nagyobb tárhely- és sávszélesség-megtakarítást eredményez. Ezzel szemben a gyors mozgással, bonyolult részletekkel vagy magas zajszinttel rendelkező összetett jelenetek esetében magasabb bitrátát igényelhet az elfogadható képminőség fenntartása, ami csökkenti az általános tömörítési hatékonyságot és a megtakarításokat.

Felbontás és képkockasebesség: A videótartalom felbontása és képkockasebessége is befolyásolja a H.266 által elért tömörítési szintet. A nagyobb felbontás, vagy képkockasebesség nagyobb bitsebességet igényelhet a részletek megőrzése és a sima mozgás érdekében, ami potenciálisan csökkenti a tömörítési hatékonyságot, és alacsonyabb tárhely- és sávszélesség-megtakarítást eredményezhet.

Kódolási beállítások és megvalósítás minősége: A tömörítési folyamat során használt speciális kódolási beállítások és paraméterek befolyásolhatják a H.266 által elért tömörítési szintet. A kódolási paraméterek optimalizálása javíthatja a tömörítési hatékonyságot, és maximalizálhatja a tárhely- és sávszélesség-megtakarítást.

Míg a H.266 a jelenlegi kodekekhez képest jelentős tárhely- és sávszélesség-megtakarítási lehetőséget rejt magában, a megtakarítások tényleges szintje eltérő lehet. A videó minősége és a tömörítési hatékonyság közötti egyensúly a különböző alkalmazásokban és forgatókönyvekben befolyásolja a lehetséges megtakarításokat.

A H.266 hátrányai

Noha a tömörítési hatékonyság és a videó minősége javul, jelenleg több hátrány is lehet.

„Az Omdia úgy véli, hogy jelenleg a magas licencdíjak jelentik az egyik fő problémát, amely visszatartja az iparágat a technológia használatától” – mondta Philippou. „A H.266 szabadalmaztatott technológia, és a szervezeteknek licencdíjat kell fizetniük a szabvány használatáért. A H.266-ra való átállás további licencköltségekkel járhat a H.265/HEVC-re.”

Ahogy a Video Surveillance as a Service (VSaaS) és a felhőalapú termékkínálat egyre általánosabbá válik a felügyeleti iparágban, az élő videó megfigyelés is egyre növekszik. A H.266 alacsony késleltetésű kódolási és dekódolási képességei előnyösnek bizonyulhatnak valós idejű megfigyelési forgatókönyveknél. A meglévő rendszerekkel való kompatibilitása azonban integrációs kihívásokat jelenthet.

Mit hoz a jövő?

A H.266 és a jövőbeni kodekek fejlesztése hatással lehet a mesterséges intelligencia által vezérelt videoelemzésre a biztonsági alkalmazásokban. A jobb tömörítési hatékonyság jobb minőségű videót tesz lehetővé csökkentett sávszélességgel és tárhellyel, ami potenciálisan javítja az elemzést.

A H.266 hatékonysága megkönnyítheti az élalapú elemzések telepítését, csökkentve a késleltetést és a sávszélesség-használatot. Gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé a gyorsabb észlelés és válaszadás érdekében.

Asmag.com. – Prasanth Aby Thomas