Kiterjesztett valóság a videomegfigyelésben

A közelmúltban elgondolkoztunk azon azon, hogy a kiterjesztett valóságot (AR) hogyan lehetne szélesebb körben használni a videomegfigyelés mellett, és milyen típusú forgatókönyveket és felhasználási eseteket lehetne alkalmazni, egy biztonságosabb világ létrehozását segítve. Stefan Lundbergnek az axis communications portálon megjelent gondolataiból szemezgetünk.

Forrás: axis communications

Forrás: axis communications

Röviden a kiterjesztett valóságról

Nagy vonalakban az AR úgy határozható meg, hogy képes szöveget, képeket és egyéb információkat átfedni egy élő jelenetre vagy videóra, a pontosabb tájékozódás biztosítása érdekében. Ez az információ bármely eszközön megjeleníthető, amelyet az élő jelenet megtekintésére használnak, például monitorokon és mobil eszközökön, valamint egyes alkalmazásokban intelligens szemüvegen és fülhallgatón keresztül.

Az AR egyszerű példája a fogyasztói környezetben az lehet, ha az ember sétál egy utcán egy ismeretlen városban, élőben látja a környezetet, plusz hasznos információkkal információkat kap az AR-képes szemüvegen vagy mobil eszközön. Ezek az információk iránymutatások lehetnek pl. egy helyszinre, vagy helyi érdekes helyekre, látványosságokra. Az egyén hangparancsot is kiadhat: „mutassa meg nekem az utca legjobb besorolású egy éttermeit”, az AR pedig pedig megjeleníti a kért információkat.

Egyes Axis partnerek már olyan alkalmazásokat szállítanak, amelyek lehetővé teszik az információk átfedését az élő videókon. A CamStreamer olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a videók élő közvetítését az Axis kamerákról a népszerű videó webhelyekre. CamOverlay alkalmazása lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy grafikákat és információkat adjanak hozzá az élő videókhoz.

Az AR gyakorlatilag „betekintési nagyhatalom” lehet, és értékes információkat ad hozzá ahhoz, amit valaki valójában lát, hall, megérint.

AR a videomegfigyelésben

A modern hálózati videomegfigyelő kamerák már most is rendkívül jó minőségű képeket nyújtanak az üzemeltetőknek, amelyek önmagukban is jelentős értéket képviselnek. A jelenetek kriminalisztikai részletességű élő nézetei lehetővé teszik az operátorok számára, hogy figyelemmel kísérjék és felmérjék a helyzeteket, és valós időben reagáljanak az eseményekre és tevékenységekre, szükség esetén figyelmeztessék az első reagálókat.

Azokban a helyzetekben, amikor az operátorok a helyszínen irányítják az beavatkozókat (elsősegély nyújtókat), egyértelműek azok a további előnyök, amelyek a helyszínen megjelenő további információkból származnak. Egyes Axis kamerák már tartalmaznak egy tájékozódást segítő eszközt, amely az utcaneveket és az irány pontokat átfedheti az élő videofelvételekhez, hogy segítsen a pontos iránymutatásban.

Éles helyzetekben ugyanakkor, sok más, hasznos információ is állhat rendelkezésre az AR overlay alkalmazáson keresztül. Vészhelyzetben életmentő lehet például a legközelebbi defibrillátor helyének megmutatása és élő hangon keresztül emberek irányítása a helyszínre. Adott esetben az orvosi személyzet és a mentősök az AR útján gyors segítséget tudnak nyújtani a baleset helyszínén tartózkodó emberek számára is.

Az elsősegélynyújtóknak az épület tervrajza, a bejáratok és a vészkijáratok jelzése, akár távolról, akár helyben mobil eszközökön keresztül, meggyorsíthatja az épület kiürítését, vagy a bent rekedt emberek megtalálását. A tömegek a legoptimálisabb útvonalakon történő biztonságos kivezetése a kritikus területekről, csökkentheti az események eszkalációjának kockázatát – ezt távolról, a vezérlőteremből lehet kezelni az élő videomonitorokon lefedett AR információkkal, de helyben is, mobileszközökön.

Tovább gondolva a lehetőségeket láthatnánk, hogyan lehetne a meglévő és az élő adatok kombinációját felhasználni ahhoz, hogy létfontosságú betekintést nyújtsunk az elsősegélynyújtóknak és a biztonsági személyzetnek. Így pl. egy rendőr, vagy az irányító személyzet a központban megnézheti az átfedésben lévő videókat olyan érzékelőkből összesített adatok felhasználásával, mint a beépített térfigyelő kamerák, a testen hordható kamerák, sőt a mobiltelefonok helyadatai is, így gyorsítva a szakszerű beavatkozás lehetőségét.

A sürgősségi szolgálatokon túl

A fenti felhasználási esetek jelzik, hogy az AR alkalmazása jelentős pozitív hatással lehet a közbiztonságra, de más ágazatokban is elképzelhetők példák.

Egy ipari üzem felügyeleti személyzete a videomegfigyelés mellett a létesítmény teljes területén csatlakoztatott érzékelőktől kaphat adatokat ( hőmérséklet-, a levegőminőség-érzékelők, füstérzékelők stb.) A hirtelen hőmérséklet-emelkedéssel, a kerületek megsértésével, a sajátos zajokkal (például emelt hangokkal) kapcsolatos riasztások élő képeket jelenítenek meg a videomonitorokon a kritikus helyszínekkel, egyúttal feltérképezik a helyszínre vezető leggyorsabb útvonal irányát és más megjelenített adatok és képi információk mellett lehetővé teszik a gyors helyzetértékelést, és reakciót a problémás helyzetek esetén.

Nyilvánvaló, hogy a lehetséges alkalmazások száma széleskörű és a területen jelentős fejlesztések várhatók. Ezekbe a programokba kíván partner lenni az Axis Developer Community és az Application Development Partner (ADP)

Forrás: Axis Communications Stefan Lundberg

Hozzászólások