Az 5 elengedhetetlen videoelemző szolgáltatás a forgalomkezeléshez

A forgalomkezelés olyan terület, ahol a videoelemzési technológia jelentős hatást fejt ki, segítve a hatóságok és tervezők munkáját a szűk keresztmetszetek megértésében, csökkentve a torlódásokat, baleseteket, feltárva a szabálytalanságokat. A piackutatók a forgalomfigyelést az egyik legfontosabb növekedési piacnak tekintik a videoelemzés területén. Az asmag.com cikke azt az öt legfontosabb videoelemzési funkciót mutatja be, amelyre az ágazat ügyfeleinek a legnagyobb szüksége van.

Forrás: KISZó

Forrás: KISZó

Rendszámfelismerés és keresés

A rendszámtábla felismerés képessége gyorsan mozgó autóban, vagy rossz fény- és időjárási viszonyok között valószínűleg a legfontosabb videóanalitikai alkalmazás ezen a területen. Ahol az emberi szem képességei korlátozottak, a videoelemzéssel továbbfejlesztett intelligens kamerák segíthetnek a gyorshajtás azonosításában, vagy az utcák és parkolók hozzáférési rendszereinek ellenőrzésében, de az adott jármű származási helye megállapításában is – ezáltal a forgalomfigyelés megbízhatóbb és hatékonyabb lesz.

Járműosztályozás

A gyártmány, a modell, a szín és a jármű egyéb tulajdonságainak azonosítása ugyanolyan fontos, mint a rendszám azonosítása. Ez számos megoldás számára kihívást jelentett, de a legújabb AI-alapú fejlesztések javították a pontosságot. A piacon jelenleg elérhető megoldások közül sok képes felismerni és jól megkülönböztetni a jármű típusát (például teherautó, busz, autó stb.) színét, márkáját és rendszámát és gyakorta az egyedi jellemzőit is.

Biztonsági és egyéb szabálysértések felderítése

Az intelligens AI videoelemzésre képes kamerák, forradalmasítják a forgalom felügyeletét és kezelését. Különösen értékes az az elemzés, amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy valós időben reagáljanak az iránytévesztő vezetőkre (vonalátlépés, forgalommal szembeni vezetés), az esetleges útlezárásokra (tárgyfelismerés), balesetekre, vagy kritikus időjárási viszonyokra stb. Lehetőséget kínál az üzemeltetőknek arra, hogy közúti vagy országúti figyelmeztető táblák használatával figyelmeztessék az autósokat a változó, vagy veszélyes útviszonyokra.

Az ügyfelek által keresett másik fontos jellemző az illegális parkolás felderítése. Az illegális parkolás gyakran növeli a forgalmi torlódásokat, a zökkenőmentes működéshez elengedhetetlen az érintett játművek gyors felderítése.

Forgalom optimalizálása

A videoelemzés értékes adatokat kínál a döntéshozók számára az optimális forgalom szabályozás vonatkozásában is, a problémák azonosításával. Az alkalmazások keresztirányú detektálást kínálnak a forgalom elemzéséhez, egyebek mellett abban, hogy a járművek a sávjukban maradnak-e, vagy gyakran váltanak sávot – forgalmi dugókat okozva. Az alkalmazások elemezhetik, hogy a forgalmi események megfelelnek e az előre felállított kritériumoknak (objektumok osztályozása, sebesség paraméterek, mozgás típusok, áteresztőképesség stb.) és így lehetőség nyílik a beavatkozásra a forgalom optimalizálására.

A timelapse felvételek jelentősége

A timelapse funkció nélkülözhetetlen ezen a területen (is). Ez teszi lehetővé, hogy gyorsan áttekinthessék a nap (vagy bármely meghatározott időszak) legfontosabb eseményeit, mielőtt eldöntenék, hogy valamelyik nagyobb figyelmet igényel-e. Ez nemcsak a forgalmi ügyfelek körében népszerű szolgáltatás, hanem olyan vertikális területeken is, mint a kiskereskedelem, ahol segíthet az üzemeltetőknek gyors áttekintést kapni a napi tevékenységekről.

Forrás: asmag.com

Hozzászólások