A tömeg visszatérésével párhuzamosan előre kell számolni a járműtámadások fokozódó veszélyével

A járművekkel elkövetett erőszak fenyegetése továbbra is fennáll, így az ilyen esetekre való felkészülés továbbra is kiemelt prioritás, és a kitett intézmények és a felelős állami szervek igyekeznek megelőző intézkedéseket tenni a kockázatok csökkentése érdekében. Két jelentős biztonsági gyártó véleményét kérdezi a sourcesecurity.com szerkesztője.

A védelmi eszközök iránti kereslet változatlan

“A jármű támadást elkövető terroristák elleni harc fele előre tervezés “ – mondja Greg Hamm, a védelmi technológiákat forgalmazó több mint 40 éves múltra visszatekintő Delta Scientific értékesítésért és marketingért felelős alelnöke. „A járműbiztonsági korlátok iránti kereslet érzékelhetően nem sokat változott – az ügyfelek a jövőre készülnek, amikor ismét tömegek lesznek jelen és valószínűleg nagyobbak, mint valaha” – nyilatkozza Stuart Glen a Jackson Fencing passzív biztonsági megoldásokkal is foglalkozó vállalat értékesítési menedzsere. Az olyan fizikai szerkezetek, mint a forgalom korlátozó oszlopok, bakok, korlátok és barikádok megakadályozhatják a jármű belépését a nagy gyalogos forgalmú területekre. Az ideiglenes helyszínek hordozható akadályokat telepíthetnek.

Forrás: sourcesecurity

Forrás: sourcesecurity

A járműterror realitás

A járművek pusztító eszközként történő használata elleni védekezés a biztonsági szakemberek egyik legfőbb gondja lett az utóbbi években “Meg kell próbáljuk biztosítani a lakosság biztonságát, mégpedig olyan módon, hogy ne legyenek jelentősen korlátozva a szabad mozgásban de azért legyenek tisztában a kockázatokkal is” – nyilatkozza Glen.

A járműterror taktika ideológiától függetlenül sajnos népszerűvé vált és különösen riasztó, ha a terroreszköz könnyű hozzáférhetőségével is párosul s napjainkban pont ez a helyzet. Sok helyen az egyéneknek csak érvényes vezetői engedélyre van szükségük teherautó bérléséhez. Egy adott támadás híre pedig csak katalizálja a további potenciális elkövetőket.

Forrás: artportal

Forrás: artportal

A kitett helyszínek különbözősége

A védekezés megtervezése a helyszínek és a kitettség függvénye. Az első szempont az adott helyhez szükséges biztonsági szint meghatározása. Egy külföldi nagykövetség vagy szövetségi bíróság épületének parkolóháza sokkal komolyabb biztonsági intézkedéseket igényel, mint egy bevásárlóközpont parkolója. Az elsődleges szempontok, amelyeket itt figyelembe kell venni – többek között – a be- és kihajtó járművek gyakorisága, valamint az, hogy a bejáratnál lesz-e járműellenőrzés vagy teljesen automatizált rendszer.

Az események és a sporthelyszínek – részben további szempontok figyelembe vételével -szintén fokozott védelmet igényelnek, mivel valószínűleg a nagy tömeg miatti kiemelt célpontok lehetnek. A templomok sajnos további célpontként kerülhetnek képbe, ahol szintén indokolt a fokozott védelem. jelentenek, amelyet fokozottan védeni kell – mondja Glen. 

Állandó és ideiglenes biztonsági megoldások (Delta Scientific, Jackson’s Fencing)

A Delta Scientific széles spektrumot kínál azokban a termékekben, amelyek megállítják és működésképtelenné teszik a támadó járműveket. A Delta sorompóinak PU50-től K54-ig terjedő ütközési besorolása van és olyan kifinomult vezérlő rendszereket tartalmaznak, amelyek egyedi optimalizálást biztosítanak. Az irányítási rendszerek a legújabb, legfejlettebb védelmi technológiát tartalmazzák. A korai jelző rendszerek lehetővé teszik a Delta termékekbe beépített aktív biztonsági intézkedéseket, valamint riasztási funkciókat a helyszíni biztonsági személyzet számára.A Delta Scientific magas biztonsági védelmi és barikádrendszereit nemzetközileg használják a kormányok, a fegyveres erők, a szövetségi ügynökségek, a magánvállalatok és más iparágak.

A Jackson’s Fencing megoldási kínálata kerítéseket, biztonsági oszlopokat, útlezárókat és kapukat tartalmaz. A PAS 68 szabvány szerint tesztelték az eszközöket, és képesek megállítani egy 7,5 tonnás járművet is, amely 50 km / h sebességgel halad. A termékekre 25 év garanciát adnak. Egyedülálló Linebacker PNR rendszerük egy kábeltartalmú diszkrét és esztétikus fakerítés, amely egyúttal egy rendkívül hatékony járműbiztonsági akadály is.

Forrás: Jackson's Fencing

Forrás: Jackson’s Fencing

„A mindennapi munkavállalói és polgári hozzáférést igénylő létesítményeknek állandó megoldásokra van szükségük a mindennapi terrorfenyegetések megakadályozására” – mondja Hamm, a Delta Scientific munkatársa.

A megoldások közé tartoznak az ékkorlátok, a biztonsági oszlopok, sorompók és tolókapuk, nagy igénybevételi ciklusokkal és kiváló megbízhatósággal, megfelelő ütközési besorolással együtt. A helyi vásárok és fesztiválok, felvonulások, konferenciák, sport- és oltási helyek hordozható akadályokat alkalmaznak, amelyeket a helyükre lehet húzni és 30 percen belül fel lehet állítani. M50-ig áttörésbiztos besorolással rendelkeznek és automatizált korlátokat, továbbá passzív pollereket is tartalmaznak. Egy helyi 120 V-os áramforráshoz csatlakoztatva kínálnak hordozható megoldást, amely távirányítással teszi lehetővé a járművek áteresztését.

Mind az ideiglenes, mind az állandó akadályok rendkívül hatékonyak – mondja Glen Jackson Az ideiglenes akadályokat gyorsan lehet telepíteni és eltávolítani, amikor a fenyegetés elmúlt (például egy olyan esemény, mint a londoni maraton, ahol nagy tömeg gyűlik össze), míg állandó intézkedéseket alkalmaznak azokra a helyekre, amelyek mindig nagy kockázatú célpontok lesznek. Glen szerint az átmeneti korlátoknak általában is dominánsabb (feltűnőbb) a megjelenésük.

Az ideiglenes akadályok azonnal alkalmazhatók, amennyiben a kockázatértékelés indokoltnak tartja, a potenciálisan veszélyeztetett helyszíneken, még mielőtt állandó intézkedéseket hoznának. Segíthetnek a tartós akadályok ideális helyeinek felismerésében, megválasztásában is.

utakadaly

Elengedhetetlen a tanúsítás és a tesztelés

A tanúsítás minimalizálja azoknak a szervezeteknek a biztosítási kockázatát, amelyek engedélyezett Delta jármű-hozzáférés-ellenőrző termékeket telepítenek a terroristák elleni védekezés eszközeként. Minden tanúsított termék termék jogosult a SAFETY Act Designated védjegy viselésére.

Gyakori hiányosság, amikor a tervezők nem tanúsított eszközöket választanak. A tanúsított berendezéseket tesztelték és bizonyították, hogy extrém körülmények között is működnek, így értelemszerűen ezeket kell választani legyen az járműsorompó, biztonsági oszlop, vagy mobil útakadály. Megfelelő tesztelés nélkül nincs biztosíték a megbízható védelemre.

Forrás: Orion 21 Kft

Forrás: Orion 21 Kft

A tesztelést általában egy független tesztelő cég vagy kormányzati szerv végzi, például a Department of State (DOS) és az ASTM. A vizsgálati eredményekről átfogó jelentéseket adnak ki, amelyek elérhetők a tesztelő ügynökségtől vagy a gyártónál.

Forrás: sourcesecurity.com

A témában rendszeresen publikált színvonalasan oldalunkon az utóbbi években az Orion 21 Kft, megismertetve olvasóinkat az egész problémakör részleteivel, a kapcsolódó fogalmakkal, az általuk itthon is forgalmazott termékekkel. Ajánljuk figyelmükbe, kapcsolódó cikkeinket. A szerk.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások