A biztonsági ágazat 2022 évi globális kihívásai

Lennart Alexandrie, a svéd Detektor International Magazine szerkesztője és kiadója, tekinti át az IfscGlobal hasábjain vázlatosan, hogy mi maradt a viharos 2021 év nyomán és milyen kihívásokkal kell a szakmának szembenézni az idei évben.

A járvány sok országban ugyan periodikusan alábbhagyott, illetve kezelhetőbbé vált az oltottak számának növekedése következtében, azonban továbbra is vannak új, aggasztó és virulens vírusmutációk, így úgy tűnik a járvány hatásaival még hosszabb távon kell együtt élnünk.

Az ellátási lánc kihívásai

Az áruszállításhoz szükséges alkatrészek és konténerek hiánya jó példája a tartósan fennálló pandémiás hatásnak. A kereslet és kínálat egyensúlyának felborulása drámai módon mozgatja meg az alkatrészárakat (pl. chip hiány) és magasabb költségeket okoz az elektronikai biztonsági termékek gyártói számára, ami drágítja termékeiket. Ráadásul a kínálat hiány továbbra is késedelmes szállításokhoz vezet.

Elhalasztott projektek

Egy másik hatást természetesen a sok országban tapasztalható zárlatok okoznak. A telepítési projekteket, sőt a szolgáltatási kötelezettségvállalásokat sem lehetett teljesíteni, mert az ügyfelek fertőzésvédelmi politikájuk miatt nem engedték be a szállítókat létesítményeikbe. Ezenkívül sok telepítési projektet elhalasztottak, leginkább jövő évre.

A Home Office velünk marad

Talán a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az otthon hosszú időre sok ember irodájává vált, és a digitális találkozók igazi lendületet kaptak. Sok vállalkozásnál nem vált be a csökkenő termelékenységtől való félelem, így egyre több munkaadó látja meg annak lehetőségét, hogy a munkavállalók a jövőben is nagymértékben otthonról dolgozhassanak. Az alacsonyabb dolgozói létszámmal és egyre több digitális ügyféltalálkozóval a munkáltatók csökkenthetik a fix költségeket pl.az irodaterületek szűkítésével, ami egyben a biztonsági termékek, például zárak, olvasók, kamerák és különféle érzékelők iránti szükségletet is csökkenti. Hogy az otthoni munkavégzés mennyire marad hosszútávú trend még nem tudható de az biztos, hogy ez mind az ingatlanszektort, mind pedig az irodák és ingatlanok működési háttérszolgáltatóit és anyagszállítóit érinteni fogja.

A kiberbiztonság prioritása

Egy további jelentős és egyre növekvő kihívás: a kiberbiztonság. Emelni kell a fizikai biztonsági célokat szolgáló hálózatalapú elektronikus rendszerek szolgáltatóival szemben támasztott követelményeket. Ha az iparág meg akarja őrizni hitelességét, akkor ellenőrizhetőnek kell lennie a választott technológia kiberbiztonsági vonatkozásainak, képességeinek. Ne kelljen az ügyfeleknek attól tartaniuk, hogy a telepített biztonsági rendszer kaput nyit a hálózataik elleni kibertámadások előtt. A biztonsági iparnak olyan szabványokra, normákra és tanúsíttatási eljárásrendre van szükség amely ebben a vonatkozásban biztonságot nyújt a végfelhasználóknak. A megrendelőknek lehetőséget kell adni arra, hogy olyan beszállítót válasszanak, aki dokumentálni tudja a kiberbiztonsági területen szerzett szakértelmét.

Kommunikációs hálózati fejlesztések

Végezetül, a biztonsági iparnak minden európai országban tisztában kell lennie a 2G és 3G hálózatok néhány éven belüli fokozatos megszüntetésével és azzal, hogy ez mit jelent a több millió telepített biztonsági rendszer funkcióira nézve. A frissítésekkel a biztonsági ágazat szereplőinek már most foglalkozniuk kell. Ezért kiemelten fontos, hogy a biztonsági iparág szakmai szervezetei és biztonsági cégek tájékoztassák ügyfeleiket, és a lehető leghamarabb megkezdjék az ehhez kapcsolódó munkákat. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a biztonsági rendszerek kommunikációja leáll.

Forrás: IfsecGlobal

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások