Ismerjük fel a veszélyes leveleket!

Ünnepek kapcsán – leginkább év végén – különösen megnő a cégeknél a beérkező ajándékcsomagok és jókívánság levelek száma, ugyanakkor indokolt az alkalmazottak figyelmét felhívni a gyanús küldeményekre is, hívja fel a figyelmet a GitSicherheit cikke.

Különösen a kis- és középvállalkozásoknak kell figyelniük a gyanús levelekre. A címzettek általában különösebb odafigyelés nélkül nyitják meg a mindennapi szállítmányokat, és még kis mennyiségű robbanóanyag is jelentős sérüléseket, óriási károkat okozhat a közvetlen érintkezés révén. Nem mintha a privát világban nem merülhetnek fel hasonló veszélyek. A szerk.)

Forrás: BitcoinBázis

Forrás: BitcoinBázis

Különböző mutatók segíthetnek a gyanús szállítmányok azonosításában

  • Szokatlan súly vagy formátum – Ha a csomag méretéhez képest szokatlanul nehéz, veszélyes anyagra utalhat, például szögekre vagy fémszilánkokra. Ezenkívül a levélbombák vastagabbak, mint a normál posta, mivel detonátorokat és robbanóanyagokat tartalmaznak.
  • Észrevehető kitüremkedések – Ha a borítékon belül dudorok vagy kézzelfogható, kemény tárgyak érződnek kívülről, akkor valószínűleg levélbomba lehet.
  • Feladó – Ha a feladó ismeretlen, vagy ha nincs megadva feladó, akkor általában óvatosan kell kezelni a postai küldeményt.
  • Megjegyzések „Személyes” – A „Személyes”, „Privát”, „Bizalmas” jelzésű leveleket és csomagokat alaposabban kell megvizsgálni. Ilyenkor feladó azt kívánja elérni, hogy a küldeményt ne a titkárságon vagy a postán nyissák ki.
  • Szennyeződés – Foltok, elszíneződés vagy egyéb olajos szennyeződés a csomagoláson is utalhat esetenként, robbanóanyagra.
  • Cím – A helytelen, vagy a küldeményen helytelenül elhelyezett címek azt jelezhetik, hogy a feladó csak a csomagolást követően csatolta a címet, és nem kívánt megérinteni bizonyos területeket.
  • Franking – Ha a frankolás (a kézbesítő postavállalat elfogadott jelölő funkciója) hiányzik, akkor a szállítmányt valószínűleg közvetlenül kézbesítették, hogy elkerüljék a szükségtelen rázkódásokat a szállítás során.

A teendők. Mit igen és mit nem?

Gyanús postai küldemény esetén, az érintetteknek mindenekelőtt nyugodtnak kell maradniuk és a továbbiakban nem szabad a küldeményhez (levélhez, csomaghoz) érni. Tilos megrázni, hajlítgatni szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoknak kitenni, nedvesíteni vagy tartályba csomagolni, ami esetleg növelheti a robbanóerőt robbanás esetén. Minden alkalmazottnak azonnal el kell hagynia a veszélyzónát, azaz az irodát vagy az épületet és minden gyanús esetben azonnal fel kell venni a kapcsolatot a rendőrséggel a továbbiak vonatkozásában.

Forrás: GitSicherheit

Olvasóink talán joggal mondhatják, hogy miért ijesztgetjük ilyen témákkal a jónépet. Lehet hogy ez így is van, mindenesetre a hazai eldurvuló hangnemű közélet és emberi kapcsolatokra gondolva, talán ebben a vonatkozásban is indokolt az óvatosság és a tájékozódás. A szerk.

Hozzászólások