Intelligens otthon trendek, kihívások

2023-ban az okosotthonok piaca nőtt, döntően a különféle okosotthon-eszközök árcsökkenése okán. E mellett a szoftverek és szolgáltatások fejlesztése várhatóan még tovább gyorsítják majd a növekedést a közeljövőben.

Forrás: Origo

Általános trendek 2023-ban

Jack Narcotta, az Omdia piackutató intelligens otthonokért felelős vezető véleményét olvashatjuk.

„Vélhető, hogy az okosotthonok piacán kiszállított készülékek száma 2023 -től évről évre körülbelül 25 százalékkal fog növekedni. Körülbelül 100 millió új eszköz, köztük kamerák, izzók, csatlakozók, video csengő és egyebek jutottak el a fogyasztókhoz. A növekedés fő hajtóereje szinte minden kategóriában a csökkenő átlagos eladási ár (ASP) különösen az olyan kategóriákban, mint az izzók, a beltéri/kültéri kamerák és a videós ajtócsengők, amelyek megkönnyíti a fogyasztók számára, hogy kiegészítsék meglévő okosotthon-megoldásaikat. vagy próbálja ki először a technológiát”

A árcsökkenés mellett 2023-ban az intelligens otthoni eszközöket szórakoztatóbbá és intelligensebbé tevő szoftverek és előfizetéses szolgáltatások fejlettsége és elérhetősége is nőtt.

Az előfizetésen alapuló szolgáltatások a további funkciók eléréséhez vagy az otthoni megfigyelési szolgáltatásokra való regisztrációhoz, – a felhőalapú videotárolók nagyobb gyorsítótárai mellett – egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a fogyasztók körében. 

Maradnak a kihívások

A márkák előtt leküzdendő egyik legnagyobb akadály ugyanakkor az a felfogás, hogy sok intelligens otthoni eszköz „kényelmetlenül kényelmes” – vagyis például az intelligens izzók esetében, még ha azok ára továbbra is csökken, sok fogyasztó nemigen látja be, miért kellene egy alkalmazást használnia a nappali világítás vezérléséhez, amikor a falon lévő „néma” kapcsoló tökéletesen működik” – mondta Narcotta.

Hogy ez a közeljövőben megváltozik-e, az majd kiderül. Ez nagyrészt azon múlik, hogy a megoldásszolgáltatók képesek-e megértetni és elfogadtatni hogy “az intelligens otthoni módszerek jobbak, mint a korábbi beidegződések”, ahogy Narcotta fogalmazott. Az intelligens izzók példaként hub-szerű eszközhöz csatlakoztatva a felhasználó által kiadott hangutasításra be- és kikapcsolhatók, vagy különböző intenzitási szintekre állíthatók. Ha a felhasználó megszokta ezt, nehéz visszatérnie ahhoz, ahogyan a dolgokat korábban csinálta.

Aktuális kérdés: a szabványosítás

Az okosotthon rendszerek Matter szabványának célja az egységesítés amely lehetővé teszi a különböző gyártók és márkák okosotthon eszközeinek együttműködését. A kezdeményezést az Amazon, az Apple, a Google, a Comcast és a Zigbee Alliance (ma Connectivity Standards Alliance, CSA) támogatta és 2023 januárjában került piacra a CES -en, ugyanakkor a fogadtatása meglehetősen hektikus volt.

Ennek nyilvánvaló oka, hogy nem kevés giga szolgáltatót is érint és a „sok ego” mindig lelassítja egy csoport erőfeszítéseit összességében” „Az elfogadás a vártnál lassabban zajlott, a nagyvállalatok, mint például a Belkin és a Signify (Philips Hue) vagy teljesen kivonultak, vagy néhány hónapra szüneteltették a szállításokat. A Matter így már néhány hónappal le van maradva a CSA által eredetileg meghatározott időterminusoktól mivel a kamerák és a videós ajtócsengők csatlakoztatása még késik. De várható hogy a szabványosításhoz kapcsolódó cégek belátható időn belül csatlakoznak a kialakított ütemtervhez, így a késés nem lesz jelentős hatással a fogyasztói okosotthon-eszközök szállítására.

Forrás: asmag.com

Kapcsolódó cikkek: