Okos Otthon megoldás lépésről lépésre

Egyre nagyobb teret hódítanak a SmartHome, magyarul Okos Otthon megoldások adta lehetőségek, melyek segítségével komplett épületautomatizálási folyamatokat hozhatunk létre. A modern, automatizált környezet kialakítására nem csak a lakossági ingatlantulajdonosok részéről merül fel igény, de a versenyszférában résztvevő kereskedelmi cégek körében is. Összegyűjtöttük a SmartHome rendszerek előnyeit, illetve egy konkrét esettanulmányon keresztül bemutatunk egy egyszerű alkalmazási területet.

Miért jó, ha smart a home?

Első és talán legfontosabb képessége a centralizáció, mely megoldást nyújthat egy komplex épületgépészeti hálózat irányítására. Minden egy helyről irányítható. Egy telefonos applikáción keresztül bekapcsolható a vízforraló, a világítás, a Hifi, a TV, beállítható a termosztát, az öntözőrendszer, vezérelhető a bejárati kapu, kocsibeálló kapuja és ezeken kívül még számos más eszköz. Az applikáció alkalmas mind a három jelenleg ismert – Z-Wave, Zigbee és WiFi –  protokollok kezelésére, az eszközök tekintetében pedig teljesen márkafüggetlen. 

A GVHungáriánál a forgalmazandó átjárók és termékek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az eszközök közötti automatizációk, Internet kapcsolat nélkül is képesek legyenek működni. Ebből kifolyólag palettánkat főként a Videosec márka termékeivel bővítettük, melyek teljes mértékben megfelelnek az említett feltételnek.

01kep

Alkalmazásból keretprogram

A Tuya Smart mobilos applikáció egyben egy keretprogram is, melynek magyar verziója már elérhető minden alkalmazás letöltő felületen. A keretprogramban a kiválasztott eszköz kezelőfelületének nyelve, a gyártótól függően magyarul, illetve angolul jelenhet meg. Az applikáció számos előnye közül az egyik legkiemelkedőbb, hogy több otthont is tud egyszerre kezelni, pl: lakást, nyaralót vagy irodát. A keretprogram további sajátossága, hogy összeköthető az Alexa, a Siri hangutasításokkal, valamint lehetőség van számos applikációs csatlakozásra is, mint például Google Home, Samsung Home vagy Samsung Things.

Nem utolsó sorban lehetőség nyílik a SmartHome tulajdonjogának menedzselésére, átruházására. Miért is jó ez? Egy teljesen új okos otthon rendszer kiépítését követően, a telepítő partner az alkalmazáson belüli tulajdonjog átruházásával, pár perc alatt átadhatja a rendszert az otthon, iroda vagy épület valós tulajdonosának.

02kep

Hogyan is működik mindez a valóságban? Esettanulmány a kapunyitásról

Egy konkrét példán keresztül bemutatjuk, hogyan is valósítható meg egy kapunyitás automatizálása. A GVHungária irodai környezetének fejlesztése során beüzemelésre került egy vezetékes Zigbee okos otthon átjáró, melyhez valójában 55 eszköz csatlakoztatására is lehetőség lenne. A Videosec KRC702Z relé modul (aktuátor) két kimenetéből az egyiket párhuzamosan hozzákötöttük az iroda kapujának mágneszár vezérléséhez. A TuyaSmart applikáción belül új eszközként felvettük az átjáróhoz relé modult, melynek segítségével elérhetővé vált egy két kapcsolós felület. A kapcsoló feltanítását követően, már csak a kollégák számára elérhető hozzáférések megadása maradt. Így egy többfelhasználós, automatizált, kerthelyiségbe történő beléptető rendszert alakítottunk ki, egy két kapcsolós relé modul és egy applikáció segítségével.

03kep

Mindezek mellett egy kinetikus kapcsoló is telepítésre került a kapunál, mely kültéri, vízmentes, 433MHz-es, valamint egy kinetikus távirányító, melyek kinetikus mivoltából adódóan az elem cserével sem kell többet bajlódni. 

A telefonos kapunyitásról szóló esettanulmány videója:

Az Okos Otthon rendszerek megtervezésében, a szükséges eszközök beszerzésében, összeállításában és szállításában a GVHungária teljes körű támogatást nyújt minden érdeklődő számára. Keressék bizalommal kollégáinkat az info@gvhungaria.hu e-mail címen, vagy a 06 1 205 3527 telefonszámon!

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások