Már elérhető a Matter okosotthon-szabvány

A szabvány kidolgozása egy esztendőt csúszott, ugyanakkor most jelentették be hogy piacra dobták a Matter 1.0-s verzióját. A fejlesztés az IP-bázisú, gyártók közötti okosotthon- szabvány. A Matter célja, hogy teljesen új szintre emelje a különböző gyártók okosotthon-eszközeinek átjárhatóságát azáltal, hogy először teszi lehetővé azok együttes használatát.

A fejlesztő CSA (Connectivity Standards Alliance) munkájában számos ismert gyártó, például az Amazon, az Apple, a Google, a Samsung és a Philips Hue is részt vesz. A szabványt támogató gyártók mostantól rendelkeznek az annak bevezetéséhez szükséges összes erőforrással. Sok cég már jó ideje készült erre, hiszen amúgy is szorosan részt vettek a fejlesztésben. Az Apple például már kiadta a fejlesztőknek az iOS 16.1-et a HomeKit Matter támogatásával. Valószínű, hogy az iOS 16.1-gyel az Apple így a Matter-támogatás kezdetét is be fogja jelenteni.

A Matter 1.0 hivatalos elindításával azonban a terméktanúsítás is megkezdődik a laboratóriumokban és a fejlesztők számára rendelkezésre állnak az eszközök, valamint a nyílt forráskódú SDK.

A szabványt fokozatosan vezetik be a különböző termékkategóriák esetében, legyenek azok lámpák, konnektorok, ajtózárak, termosztátok, redőnyök, érzékelők, például mozgás- és füstérzékelők, garázskapu-vezérlők, WLAN-routerek és hozzáférési pontok, valamint televíziók és stream-eszközök. A biztonsági kamerák, riasztórendszerek, porszívórobotok, háztartási gépek és az elektromobilitás széles területe azonban nem szerepelnek az érintett modellek között.

További információk: sg.hu

Hozzászólások