A Wifis szabványok sebezhetősége okán, eszközök milliói lehetnek veszélyben

Egyes hibák már a vezeték nélküli szabvány 1997-es bevezetése óta léteznek, ám nem mindegyiket lehet egyszerűen kihasználni. A szakember arra figyelmeztet: mielőbb frissítsük eszközeinket.

Forrás: Alex Castro / The Verge

Forrás: Alex Castro / The Verge

“FragAttacks”-nak nevezték el azt a hibagyűjteményt, amelyet a vezeték nélküli protokollban fedezett fel egy kiberkutató, A wifis szabványban létező hibák révén a támadók a jelforráshoz csatlakozva adatokat olvashatnak ki a hálózatra kapcsolódó eszközökből, legyen az egy táblagép, számítógép vagy okostelefon. A vizsgálat szerint bizonyos hibákat elméletben akkor is ki lehet használni, ha a nagyobb védelemmel rendelkező WPA2 vagy WPA3 típusú hálózatokról internetezik a felhasználó.

A technológiában rejlő problémákról, már tájékoztatták a wifis szabványért felelős WiFi Alliance-t, hogy a gyártók mielőbb javíthassák azokat. Egyes hibák viszont hosszú évek óta, a wifi 1997-es bevezetése óta léteznek szerinte, ami csak tovább nehezíti a helyzetet.

A The Verge azt írja, hogy több cég, köztük a Cisco, a Samsung, az Intel, a Lenovo, a Mist, a Netgear és a Microsoft már kiadta a saját készülékéhez tartozó hibajavításokat. Ezeket érdemes mielőbb letölteni.

A kiberkutató szerint a biztonsághoz még további teendők sem megkerülhetők.

  • A számítógépeket mindig tartsuk naprakészen, és ne halogassuk a kritikus javítások letöltését.
  • Használjunk erős, egyedi jelszavakat.
  • Lehetőleg olyan weboldalakat látogassunk, amelyek a biztonságos HTTPS protokoll alatt üzemelnek.

Forrás: HVG tech

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások