Szintet lép a wifi hálózatok biztonsága

A wifi-képes eszközök már 2004 óta használják WPA2 biztonsági protokollt, amely fölött ma járt el hivatalosan is az idő: a  szabványt felügyelő Wi-Fi Alliance elkezdte kiadni a tanúsítványokat az első olyan eszközöknek, amelyek megfelelnek a WPA2-t követő, új WPA3-as protokollnak.

Forrás: bitport.hu

Forrás: bitport.hu

A WPA3 a felhasználást tekintve nem hoz szembetűnő változásokat, mindenki ugyanúgy beírja a jelszavát, és csatlakozik a kiválasztott hálózathoz; biztonsági szempontból azonban jelentős előrelépést jelent.

Ezek között említik a 192 bites hálózati védelmet, a jelszavas védelem brute force támadásainak megnehezítését vagy azokat a korlátozásokat, amelyek révén a pass/code megszerzése még nem jelent automatikus hozzáférést a korábban küldött adatokhoz. A január elején bemutatott WPA3 éles üzemének nem csak a naprakész funkciók adnak jelentőséget, hanem a WPA2-ben felfedezett tavalyi sérülékenység is, amely a legjobb Wi-Fi-titkosítást is törhetővé tette.

Jövőre érheti el a kritikus tömeget

A WPA3 általános implementációja természetesen nem egyik pillanatról a másikra fog megvalósulni. Az új protokoll alkalmazása ez idő szerint senkire nézve sem kötelező, vagyis ha a nagy gyártók sorban beállnak a WPA3 mögé, akkor is időre lesz szükség a már működő sok százmillió eszköz frissítésére vagy cseréjére. A WPA2-t és WPA3-at használó eszközök egyébként képesek együttműködésre utóbbit pedig az adaptáció bizonyos szintjén  teszik majd a “Wi-Fi Certified” minősítés kiadásának feltételévé.

A Wi-Fi Alliance várakozásai szerint erre jövőre kerülhet sor, de érdemes megjegyezni, hogy a következő wifi-szabványt (802.11ax) is 2019-re várják, ami nagy lökést jelent majd a WPA3 tömeges terjedésének. A nagy gyártók közül többen is azonnal közölték, hogy támogatják a WPA3-at a Cisco például nem csak az  jövőbeni termékekbe való implementációt erősítette meg, de állítólag azon is dolgozik, hogy minél hatékonyabban megoldja a világszerte működésben lévő eszközök szoftveres frissítését.

Forrás: bitport.hu

Hozzászólások