A Chrome böngésző biztonsági ellenőrzés funkciója – Ne sajnáljuk rá az időt!

A Google Chrome napjaink legnépszerűbb böngészője, amelyikbe olyan lehetőség lett beépítve, amivel megnézhetjük, mennyire vannak biztonságban az adataink. Egyre növekvő kiberkockázat mellett dolgozunk. Az alábbi néhány lépést érdemes időről időre elvégezni.

Forrás: Digital Hungary

Forrás: Digital Hungary

Az egyik ilyen az, hogy biztonsági ellenőrzést futtathatunk le, ami nemcsak azt mondja meg, hogy mely általunk telepített bővítmény lehet veszélyes, de azt is jelzi, ha egy adatvédelmi incidens miatt valamelyik oldalról illetéktelen kezekbe juthatott a jelszavunk. A funkciót még 2020 végén vezette be a Google, és azóta is az egyik leghasznosabb, ami a böngészőben van.

A futtatáshoz nyissuk meg a böngésző menüjét, majd válasszuk ki a Beállítások menüpontot. Ezek után a bal oldali listában keressük meg a Biztonsági ellenőrzés részt.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

A középen megjelenő részben kattintsunk az Ellenőrzés most gombra.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Ha az ellenőrzés lefutott, több dologról is tájékoztat bennünket a böngésző. Egyfelől arról, hogy van-e új frissítés a szoftverhez, másfelől arról, hogy van-e olyan bővítmény, ami veszélyes lehet a felhasználóra nézve. Nem mellesleg pedig arról is, hogy van-e olyan jelszó, ami egy adatszivárgás miatt nyilvánosságra kerülhetett.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Amennyiben van olyan felhasználói fiókunk, aminek jelszava rossz kezekbe kerülhetett, lecserélhetjük azt. A műveletnél kiválaszthatjuk, hogy meváltoztatjuk-e, vagy ha már ezt megtettük, kézzel is átírhatjuk a mentett jelszót. Ha pedig a fiókot esetleg már töröltük, a böngészőből is törölhetjük az adott tételt.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Fontos, hogy a Google Chrome csak azoknál a jelszavaknál tudja jelezni, hogy esetlegesen napvilágra kerülhettek, amelyeket megjegyeztetünk a böngészővel.

Forrás. hvg.hu

Hozzászólások