Gyalázatos minőségű videofelvétel a dresdai ékszerrablásról – Szakértői vélemény

Hétfőn kora reggel törtek be Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába. A sachsen.de oldalon közzétett felvételen két alak látható, kezükben zseblámpa, amint a kincstár felé haladnak. Az egyik csuklyát viselő ember fejszével addig üti az ékszeres vitrin üvegét, amíg be nem törik. A szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el.

A közzétett videofelvétel rövid elemzésére Balczó Rudolf video megfigyelő rendszerekkel foglalkozó szakértő kollégát kértük fel. Olvassuk megdöbbentő sorait.

„A felvételek elárulják, hogy a kamera feltehetően egy hagyományos boxkamera. A kamera megfigyelését semmilyen látható vagy infra hullámhosszú megvilágító nem segíti. Manapság 10 ezer forintért már kapni olyan kamerát amelyik szinte nappali képet produkál, ehelyett nézhetjük a zseblámpák villogását.

Ráadásul egy ilyen régi videórendszer lényegében „csak” néz, de nem lát. Korszerű kis hatótávolságú, intelligenciával rendelkező vagy hőkamera alapú megfigyelőrendszerekkel már biztonságosan észlelhetünk behatolókat még kültéren is.

Nem is szólva a nagybiztonságú jelzőrendszerek, lézerek, kombinált eszközök használatáról és riasztásvezérelt zárható rácsok, kapuk alkalmazásáról, amelyekkel akár megakadályozható lett volna a rablók távozása is. De akár egy egyszerű automata füstágyúval 10 másodperc alatt el lehet árasztani a termet füsttel úgy ,hogy a rabló nem csak az ékszereket nem találja meg, de a kijáratot sem.

Összegezve: nem hogy nemzeti kincsek védelmét, de egy kubai szivargyűrű gyűjteményt is komolyabb rendszerre kellene bízni. No comment…. ”

(A világhírű Grüne Gewölbe kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás – ékszer, dísztárgy, bútor – gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.)

Elképesztő hír ez, mert azért úgy gondoljuk, hogy anyagi akadálya biztos nem lett volna egy jóval korszerűbb és integrált biztonsági rendszer telepítésének, üzemeltetésének, hiszen itt Németországról Európa vezető gazdaságáról beszélünk. Azaz vélhető, hogy a hanyagság, nemtörődömség nem csak nálunk okozhat súlyos problémákat pl. akár a kiemelten védendő értékek biztonsági kérdéseiben is. És nyilván ide tartozó utalás az is, hogy a korszerű intelligens videoanalitikával ellátott kamera rendszereket bemutató cikkeknek se szeri se száma a mi portálunkon is. A szerk.

Forrás: Balczó Rudolf, sachsen.de, azuzlet.hu

Hozzászólások