Vendégek után kémkedő robotok? Bocsánatot kért vendégeitől “a világ leghatékonyabb szállodája”

A kiberbiztonsági kutatóként dolgozó Lance R. Vick még a nyáron értesítette a szállodalánc vezetőit, hogy a szobába tett robotok nem biztonságosak. A japán – Henn –na hotel 90%-ban robotokat foglalkoztatott.

Forrás: tokyoreporter.com

Forrás: tokyoreporter.com

A japán Hideo Sawada még 2015-ben nyitotta meg a Henn-na nevű hotelét, amely elképzelése szerint “a világ leghatékonyabb szállodája” lett volna. Ez az a szálloda, ami a nyitásától kezdve 90 százalékban robotokat foglalkoztatott – egészen 2019 januárjáig. Akkor ugyanis kiderült, a gépek felét “ki kell rúgni”, mert több kárt csináltak, mint hasznot. Úgy tűnik azonban, ezzel még nem oldódtak meg a problémák: kiderült, hogy a robotok kémkedhetnek a vendégek után.

A problémáról néhány hete Lance R. Vick kiberbiztonsági kutató számolt be a Twitteren. Kiderült: a baj nem új keletű, a szakember még nyáron figyelmeztette a szállodalánc vezetőit, hogy az ágyak mellé, az éjjeliszekrényre tett robotokat könnyen fel lehet törni, ám az ügyben azóta sem történt érdemi előrelépés.

Forrás: tokyoreporter.com

Forrás: tokyoreporter.com

Vick szerint a Tapia nevű robot fejénél található NFC-n keresztül a hackerek hozzáférhetnek a robot mikrofonjához, és a kamerájához is, így azon keresztül megfigyelhetik a vendéget.

A Tokyo Reporter szerint a japán HIS Group, illetve a szállodalánc vezetője ezek után bocsánatot kért a kellemetlenségért, a robotok szoftverét pedig frissítették.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások