Egy házban az ellenséggel… Kémkedik az okos televíziód utánad?

Az intelligens TV hangvezérlő funkcióját a CIA és mások is használhatják a lehallgatáshoz, míg a készülék egyéb jellemzői gyűjthetnek adatokat is.

Kikapcsolt állapotban is adatokat gyűjt?

Kémkedik a televíziód utánad? Bizony lehet. A legfrissebb Wikileaks publikáció  feleleveníti azokat a félelmeket, hogy az intelligens televíziók, különösen egyes Samsung modellek, látszólagosan kikapcsolt állapotban is adatokat gyűjtenek a gyanútlan felhasználókról.
Egy házban az ellenséggel… Kémkedik az okos televíziód utánad? Forrás: napidroid
A  “Weeping Angel“,  a TV tulajdonosok átverésére szolgáló rosszindulatú program, amely a BBC Sci Fi show szörnyéről kapta a nevét, a kiszivárgott dokumentumok szerint, bekapcsolva tartja a készüléket akkor is, amikor az látszólag ki van kapcsolva. Ennek köszönhetően, a helyiségben zajló beszélgetések rögzíthetők és továbbíthatók a TV közreműködésével az interneten keresztül. A kiszivárgott dokumentum itt látható, de érdemes megjegyezni, hogy 3 éves. Nem tudható, hogy a CIA azóta tovább fejlesztette, vagy elvetette-e a “Weeping Angel”-t.

A Samsung megvizsgálja

A Samsung azt állítja, hogy tudatában van az állítólagos biztonsági résnek, és az alábbi nyilatkozatot adta ki: “A fogyasztók magánéletének védelme és eszközeinek biztonsága a Samsung legfontosabb prioritása. Ismerjük  a szóban forgó  jelentést és sürgősen megvizsgáljuk az ügyet. ”
Lehet, hogy nem aggódsz amiatt, hogy a CIA mit tudhat, vagy mit nem tudhat rólad. De lehet, hogy nem vetted észre, hogy a Samsungnak van egy saját, tökéletesen törvényes adatgyűjtési programja, amelyet az internetre csatlakoztatott televíziók biztosítanak. Nem hiszed el? Akkor nézd meg a tévéd 47-es képernyőjén található adatvédelmi szabályzatot.

Mit tehetünk ?

A tv-készülék leválasztása az  internetről leállítaná az összes adatgyűjtést, de akkor  nem férnénk hozzá a Netflix és más szolgáltatók filmjeihez és programjaihoz. Vannak jobb stratégiák, amelyek nem butítják el az okos televíziót.

A Samsung okos televízióinak nem minden modellje rendelkezik hangfelismerési képességekkel. A távvezérlő segítségével könnyedén megkereshetjük a beállításokat vagy a menüterületet, és átkattinthatjuk a Smart Hub-ra. Ha a készlet hang-engedélyezve van, akkor ott  változtathatunk a beállításokon. Ha a készlet rendelkezik ezzel a funkcióval, egyszerűen kapcsoljuk ki. A Samsung megjegyzése szerint, ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem fogjuk tudni használni a fizetett szolgáltatást.

Olvassuk el a TV 2017-es adatvédelmi politikáját

A Samsung azt állítja, hogy az elmúlt két évben szigorította adatgyűjtési politikáját. Ennek ellenére az intelligens televíziókat igazán hasznossá az olyan alkalmazások tudják tenni, mint a Netflix, a Hulu és az Amazon, amelyek csatlakoztatják a TV-készülékét az aktuális  programokhoz. És ahogy a Samsung adatvédelmi nyilatkozata megjegyzi, ezek a vállalatok az Ön hálózatán a megfigyelt adatok alapján gyűjtenek adatokat magáról.
Ez egy nehéz probléma. Sokan, a magánéletüket féltők közül, használják a titkosított e-maileket, az üzenetküldő alkalmazásokat és a böngészőket. De tudomásunk szerint egyik sem használható az okos televízióval. És fogalmunk sincs, vajon a CIA valóban használta-e a „Weeping Angel”-t, hogy bárki után kémkedjen. De az elképzelés, hogy egyáltalán használhatta, hátborzongató és teljesen Orwelli.Videók :

https://www.youtube.com/embed/ulQ4AAVowxA
https://www.youtube.com/embed/JJLfyZTD7J4

Forrás: https://www.cio.com/article/3178704/privacy/how-to-know-if-your-smart-tv-can-spy-on-you.htmlh