Az USA arra kéri szövetségeseit, kerüljék a Huawei eszközök használatát

A Huawei kínai távközlési vállalat eszközei használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit – írta a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Forrás: index

Forrás: index

A neves üzleti lap szerint amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek. Ma a Huawei a világ legnagyobb telefonalkatrész-gyártója. A globális mobileladásokban a második helyen áll a Samsung mögött és az Apple előtt.

Washington a kínai cég eszközeit évek óta kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti, miután amerikai hírszerző szolgálatok korábban arra figyelmeztettek, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét.

A Wall Street Journal forrásai szerint az amerikai kormány a távközlési rendszerek fejlesztését célzó pénzügyi támogatások növelését fontolja azon országok számára, amelyeknél nem terjedtek el a kínai készítésű kommunikációs eszközök.

Washingtont különösen az aggasztja, hogy kínai távközlési eszközöket használnak olyan országokban – például Németországban, Japánban és Olaszországban -, amelyekben amerikai katonai bázisok vannak.

Ausztráliában egyébként ugyancsak biztonsági indokokra hivatkozva a Huaweit és a szintén kínai ZTE-t egyszerűen kizárták az országos 5G-s mobilhálózat fejlesztésére kiírt pályázatból.

(A gyorsabb le- és feltöltést biztosító 5G szabvány a mobilinternet következő generációja lesz. A 4G-vel szemben a szélesebb lefedettség és a stabilabb kapcsolat a fő előnyei. A bevezetése már több országban megkezdődött. Noha az elemzők szerint 2020 előtt kevesen fognak valódi 5G szolgáltatást indítani, Mark Newman, a ConnectivityX tanácsadója szerint az 5G a mobil infrastruktúrák fejlesztésének következő jelentős lépése lesz.)

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai eszköz- és megoldás szállítója, tavaly több, mint 92 milliárd dolláros bevételt ért el. A cég 180 ezer szakértőt alkalmaz világszerte. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen. Magyarországon budapesti központtal 2005-től működik, európai hatáskörű gyártási- és logisztikai központtal.

Igen problémás ügyről van szó, hiszen világszerte – így hazánkban is – széleskörűen használt és dinamikusan bővülő termékkörről van szó. Az amerikai kormányzat meggyőződéssel vallja, hogy a kínai távközlési termékek nem kis százalékát teszik képessé akár hírszerzési- kémkedési feladatok ellátására is. A szerk.

Forrás:

Hozzászólások