Átalakított kvadrokopter „bombázóként” a lakosságnál!

Az FBI még június 7-én letartóztatott egy Jason Muzzicato nevű autószerelőt a pennsylvaniai Allentown egyik külvárosában, a vád szerint március és június között több alkalommal is házi készítésű bombákat dobott a volt barátnője házára és telkére az átalakított kvadrokopteréről.

A támadások során szerencsére senki sem sérült meg, továbbá számottevő anyagi kár sem keletkezett. Muzzicato tagadja a drónos bombázást. A nyomozóhatóság természetesen házkutatást is tartott a 43 éves férfinál, ennek során lefoglalt egy regisztrálatlan DJI Phantom 3 kvadrokoptert, hét ház készítésű robbanószerkezetet…

Forrás: GotCredit.com

Forrás: GotCredit.com

A hír ennyi, mégis rémületes hiszen látható hogy a dróntechnika fegyverként történő alkalmazásának ma már nem csak professzionális támadó jelenlétét tapasztaljuk (lásd. mint legutóbb a szaudi olajtartályok elleni terror akció), de a lakosság kezében is megjelenhet akár a legagresszívabb ártó szándékkal is. Na és ez az, ami talán a legnehezebben előzhető meg, hiszen itt az elhárítás lehetőségeként technikai megoldás (drónelhárítás) szóba sem kerül. A megelőzés, a veszélyeztetettség felderítéséhez, nélkülözhetetlen a potenciális áldozat (áldozati csoportok) figyelme, jelzései és az ezekeket komolyan vevő hatóságok aktivitása.

Még problémásabb belegondolni a lakossági terrortámadásoknak kitett térségekben, hasonló mondható amatőr barkácsolt módszerekkel, akár minidrónokra szerelt bombák (fegyverek) által végrehajtott támadások elleni védekezés lehetőségeibe. Ugyan tapasztaljuk a nagy értékű elhárító dróntechnikák (megoldások) széleskörű fejlődését, azonban ezeket siker reményében vélhetően döntően létesítmények, kiemelt behatárolható területek védelmében és katonai alkalmazásban kerülnek felhasználásra. Ott is nem kevés kérdőjellel lásd: cikkünk. A szerk.

Forrás: origo.hu

Hozzászólások