Rádióadó a katonák fogsorán! A csatatér kommunikációs jövője?

Az amerikai hadsereg 10 millió dollárt költ el arra, hogy a veszélyes küldetésen lévő katonák fogsorba rejtett rádióadóval tudjanak kommunikálni, szóval amikor egy magában motyogó embert látunk az utcán, lehet, hogy csak egy jól álcázott kommandóssal van dolgunk.

A Molar Mic névre keresztelt eszköz a bal hátsó őrlőfogak front oldalára helyezhető rá, és az aprócska szerkezet a magába foglalja mind a mikrofont, mind a hangszórót, bár az utóbbit nem a hagyományos úton, a levegőn át juttatja az az információkat a dobhártyánkra, hanem a csontok megrezgetésével vezeti oda a hangokat. A rádiót nem építették bele, az egy különálló szerkezet, amely a felhasználó nyakában lóg.

Forrás:  Defense One

Forrás: Defense One

Mivel katonai eszközről van szó, a kapcsolatot nem bluetooth biztosítja, hanem egy titkosított, vízben is működő adatátviteli módszer.

A fejlesztő vállalat, a Sonitus Technologies szerint kell pár hét gyakorlás ahhoz, hogy pontosan megértsük a csonton végigvezetett hangokat, és arra tudjunk fókuszálni a külvilág zajai helyett. És persze arra is oda kell figyelni, hogy a felhasználó ne rágózzon, és főleg ne egyen ropogós kekszeket, mert a szájban lévő mikrofon igencsak felerősíti ezeket a durva hangokat. Viszont a fogak kopogtatásával nagyszerűen lehet morzézni, ha egy szorult helyzetben pisszenni sem lehet.

Forrás:  Defense One

Forrás: Defense One

Az eszköz prototípusait Afganisztánban tesztelték 14 hónapon át, de ott éles küldetésben még nem alkalmazták. A Molar Mic hatalmas lehetőségeket lát még a technológiában: néhány szenzor beépítésével a katonának beszélnie sem kéne, hogy a parancsnok információkat szerezzen az állapotáról.

Ui. A katonai, vagy vészhelyzeti rendvédelmi felhasználás vonatkozásába akár vélhetnénk is, hogy úttörő jelentőségű fejlesztésről lehet szó. Gondolok itt a sérüléses, mozgásképtelen helyzetekre, vagy nyilván számos olyan helyzetre ahol a promt intézkedés –beavatkozás- harci esemény a mozgásszervek teljességének aktív igénybevételét követeli meg. Egyszóval prognosztizálható, hogy a témáról még hallani fogunk. A szerk.

Forrás: (Defense One), index.hu

Hozzászólások