Banki adatokra hajt a Facebook

Maffia jellegű alkuval lepte meg a Facebook az amerikai bankokat. A cég azt javasolta, hogy az ügyfelek pénzügyi adataiért cserébe segít új szolgáltatásokat ajánlani ugyanezeknek az ügyfeleknek. A Facebookot a számlaegyenleg, a kártyás tranzakciók és minden más is érdekelné.

Forrás: FinntechRadar

Forrás: FinntechRadar

A közösségi oldal, amely egy jelentős árfolyamesésén van túl a legutóbbi negyedéves jelentés után, azon igyekszik, hogy az emberek összekapcsolása mellett kereskedelmi tranzakcióknak is helyt adjon – írta a hírt megszellőztető Wall Street Journal. A lap értesülései szerint a cég a JPMorgan Chase-szel, a Wells Fargóval, a Citigrouppal és a US Bancorppal is tárgyalt együttműködési lehetőségekről. Többek között a Facebook Messengerre próbálták felterelni a bankokat. A lap névtelenséget kérő forrásai szerint a folyószámlaegyenleg megjelenítését és csalásvédelmet, riasztások megjelenítését tervezte a Facebook.

A tárgyalásokat legalábbis aggályossá teszi, hogy a Facebook ellen több adatvédelmi vizsgálat folyik. Egyrészt az elmúlt fél évben robbant ki a Cambridge Analytica-ügy, és fény derült arra, hogy a közösségi oldal adatait a 2016-os választások és a brexit szavazás befolyásolására is próbálták használni. Minderre úgy került sor, hogy a felhasznált 87 millió profil gazdája nem adott engedélyt.

Legalább egy nagy amerikai bankot ez a botrány késztetett arra, hogy felhagyjon a tárgyalásokkal. A piac azonban jól reagált a banki tapogatózás hírére, a Facebook részvények árfolyama 3,5 százalékot emelkedett.

A hír legalábbis fura és némileg érthetetlen is, nem is beszélve a vastag adatvédelemi aggályokról. Hiszen nemigen értehető, hogy az ügyfél adatok vonatkozásában szigorú szabályokat követő bankok ugyan milyen módon is adhatnák ki az adatokat harmadik személynek. Bizony csodálkoznánk, ha a piac jelentős szereplői ( lásd: fent) a témában egyáltalán érdemi tárgyalásba bocsátkoztak volna a facebookkal. A szerk.

Forrás: fintechradar.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások