Adatokat osztanak meg, androidos mobilokat használó gyerekekről

Szeretné, ha követnék a gyerekét? Ha sok személyes információt megtudnának róla? Ezekre a kérdésekre szinte minden szülő nemmel válaszol, nem is gondolva arra, hogy jó pár, a gyermeke telefonján futó androidos app éppen ezt teszi egy amerikai kutatás szerint.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Számos androidos alkalmazás sérti az Egyesült Államok egyik törvényét, amelyik előírja, hogy nem követhetők nyomon kiskorúak és nem is gyűjthetők róluk adatok szülői beleegyezés nélkül – derül ki egy friss tanulmányból, amelyről az Education Week számolt be.

Az International Computer Science Institute kutatói 5855 népszerű, családokat és gyerekeket célzó androidos alkalmazást vizsgáltak, ezek 2016 novembere és 2018 márciusa között kerültek a Google Playbe. Az alkalmazások mintegy öt százaléka követte a felhasználó (gyerek) helyét és megszerezte elérhetőségi adatait a szülők beleegyezése nélkül.

1100 alkalmazás érzékeny információkat osztott meg harmadik fél szolgáltatásaival, még akkor is, ha ezt a szolgáltatás előírásai tiltották. Mindez a célzott hirdetések érdekében történt. A vizsgált alkalmazások fele megsérti a Google előírásait, amelyek tiltják, hogy egy app olyan adatokat osszon meg, amelyekből felrajzolható a felhasználói profil. A vizsgált appok 40 százaléka megosztotta a felhasználók személyes adatait az interneten, és nem alkalmazott biztonsági intézkedéseket. A Facebookkal kapcsolatban lévő 1280 app 92 százaléka nem használta a vállalat konfigurációs lehetőségeit a 13 év alatti felhasználók védelme érdekében.

A kutatók ugyan csak néhány ezer appot vizsgáltak, ami csupán parányi része a Google Play-ben lévő alkalmazásoknak, ráadásul csak a legnépszerűbb appok kerültek górcső alá. Sok-sok ezer olyan, kevésbé népszerű app is lehet az alkalmazás-áruházban, amelyekről hasonlókat lehet elmondani, sőt akár több kárt is okozhatnak.

A Google szóvivője egyelőre nem reagált a tanulmányra, bár nehéz elképzelni, hogy egyáltalán tudna valamit tenni a cég ez ügyben.

Forrás: hvg.hu