Öt ígéretes elektronikai trend 2018-ra

Itt a 2018 évi költségvetés elkészítésének ideje! Mielőtt eldöntenénk, hogy mely technológiákat újítjuk meg az előttünk álló évben, tekintsük át a elektronikai technológia öt ígéretesnek látszó kereskedelmi irányzatát erre az évre.

  1. Passzív optikai hálózatok
  2. Alacsony feszültségű POE táplálású világítási hálózatok
  3. Megjelenés keresése a videófelügyeletben
  4. Videófalak
  5. Video és audio over IP

1. Passzív optikai hálózatok

A válllalkozások sávszélességi követelményei jelentősen nőnek, amit a régi Cat 5 és 6 kábelek nem tudnak kiszolgálni. Az 5. és 6. kategóriába tartozó kábelek, csak bizonyos sávszélességet tudnak kezelni, amely annál jobban csökken, minél messzebb van a munkaállomás az elosztóközponttól.

A probléma megoldása a passzív optikai hálózat, amely optikai kábelezést használ. Az optikai kábelezés hosszabb távon is képes megőrizni a sávszélességet. Az optikai kábel egy száloptikai elosztóhoz fut, amely a nagysebességű hálózatokat csatlakoztatja a többi elosztóhelyhez és munkaállomásokhoz.  A passzív optikai hálózatok nagyobb sávszélességű hozzáférést biztosítanak a gépek és a munkahelyek számára az épületen, vagy a létesítményen belül. Ez közvetlen szerepet játszhat a munka hatékonyságában, amikor a munkatársak folyamatosan adatokat töltenek fel és le a hálózaton keresztül, vagy ha a termelékenységet közvetlenül érinti a hálózat sebessége.

Míg a tegnapi hálózatok sebességét Mbps-vel mértük (megabit / másodperc), a passzív optikai hálózati sávszélességet Gps-ben vagy gigabit / másodpercben mérjük. 10Gps hálózat, vagy gyorsabb lesz az elfogadott új szabvány.

Több info a szálak előnyeiről: a cepro.com-on.

2. Alacsony feszültségű POE táplálású világítási hálózatok

2018 a világítástechnika digitális átalakulásának éve. A POE hálózatokon futó kisfeszültségű világítás ( LED ) lesz a jövő intelligens fényforrása. A kisfeszültségű világítás a POE hálózatokon keresztül számos előnnyel bír:

  • Az alacsony feszültségű világító eszközök hatékonyabbak, kevesebb energiát igényelnek. Ez pénzt és CO2 kibocsátást takarít meg.
  • Az alacsony feszültségű kábelezés és az infrastruktúra telepítése költséghatékonyabb.
  • Az alacsony feszültségű világító eszközök támogatják azt a célt, hogy az épület LEED minősítést nyerjen.
  • A hagyományos fluoreszkáló világítás, a munkatársakat fárasztó nagyfrekvenciájú hullámot bocsát ki. Az alacsony feszültségű LED-ek fénye egyenletes, a munkavállalók egészségesebben tovább őrzik a munkaképességüket.
  • Az intelligens technológia lehetővé teszi a világítás hálózati alapú vezérlését és egy könnyen reagáló, intelligens, pénztakarékos funkcióval látja el.

3. Megjelenés keresése a videófelügyeletben

A videomegfigyelést egyre szélesebb körben használják, mivel sok vállalkozás, gyártó, iskola, kormányzati épület, közterület, kiskereskedő törekszik munkavállalóik, hallgatóik és ügyfeleik biztonságának növelésére. A 2018-ban megjelenő videófelügyeleti technológia olyan fejlett „megjelenés” kereséssel fog rendelkezni, amely várhatóan drámai módon feljavítja a videomegfigyelés hatékonyságát, és lerövidíti a speciális keresésekhez szükséges válaszidőt.

A cikkíró az Avigilon technológiát javasolja a videófelügyelet tervezésére és telepítésére. A közelmúltban bemutatott “Avigilon Appearance Search” videódelemzési technológia kifinomult keresőmotor a videoadatok számára. Több órás video-anyagból gyorsan megtalálja a kérdéses személy vagy járművet mutató felvételeket. Az „Avigilon Appearance Search” keresési technológia jelentősen javíthatja az incidensek lereagálási idejét és gyorsíthatja a törvényszéki vizsgálatokat, mivel lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy adott esetekben kétségbevonhatatlan video bizonyítékokat tudjanak bemutatni. A megtakarított idő felgyorsíthatja a bűnöző elfogását, az elveszett gyermek megtalálását stb. A technológia várhatóan hatékony segédeszköze lesz munkahelyeink és iskoláink biztonságosabbá tételének. (Természetesen a fenti példa csak egy a számos ismert és korszerű videoelemzési technológia között. A szerk.)

Bónuszként, megemlítve, az Avigilon jelenleg arckifejezéses keresési technológián dolgozik. A keresőmotor az arcokról próbálja azonosítani a veszélyes egyéneket, mielőtt belépnek egy épületbe vagy egy repülőtérbe, és kárt okoznának. A megelőzés a jövő. További információ:

4. Videófalak

Sok vállalat kihasználja a csökkenő költségeket és nagy képformátum igény esetén a videoprojektort új videofal technológiával helyettesíti. A videofalat mozaikba rendezett kijelzők vagy direkt LED panelek alkotják, így a méret és a felbontás skálázható, hogy bármilyen helyzethez illeszkedjen. A videofal nagyobb méretű megjelenítési területet és sokkal nagyobb felbontást eredményezhet, mint egyetlen nagy méretű kijelző vagy kivetítő. A videofalak fényesebbek lehetnek mint a kivetítők, így könnyebb látni őket erős környezeti fényviszonyok között.

Várható, hogy a technológiát 2018-ban. több vállalkozás használja majd. Nézzünk a témában tavaly elkészült néhány projektet: https://www.fearings.com/blog/video-walls-lcd-design-installation-service/

5. Video és audio over IP

A videó és audio átvitele IP hálózatokon egyre növekvő tendenciát mutat, csökkenő árakkal és növekvő elfogadottsággal az elmúlt évek során.

Az elmúlt években az AV rendszerkomponensek gyártói beépítették az audió és / vagy videó IP-megoldásokat a termékcsaládjaikba, ami számos új potenciális megoldást tett le az asztalra az AV rendszer tervezése során. Az audió a campus méretű VLAN-okban bárhová elküldhető személyhívásra vagy vészhelyzeti bejelentésekhez. Túlzsúfoltság esetén a hang és videó adások hozzáférhetőek más szobák berendezéseiből, a meglévő hálózati infrastruktúrát használva.

A rendszerek könnyen bővíthetők új berendezések vagy infrastruktúra nélkül. Az ügyfelek igényeihez méretezhetők költséges switchek és mátrixok nélkül, kódoló és dekódolók vásárlásával, és egyszerűen csak további kódolókat és dekódereket kell adni hozzájuk, igazodva a szükségletek változásához.

Forrás: fearings.com

Fordította: Ecsedi Ákos

Hozzászólások