DiffuserCam – Lencse nélküli 3D-s kamerát építettek fillérekből

A kaliforniai Berkeley Egyetemen olyan 3D-s kamerát építettek, amellyel olcsón meg lehetne oldani a nyomtatandó tárgyak digitális leképezését – írta a Phys.org. A kísérleti kamera olcsósága miatt minden olyan helyen jól használható lenne, ahol a 3D-s képalkotás fontos szerepet kap: önvezető autók, az arcfelismerésre épülő rendszerekben vagy például ott, ahol objektumok automatikus osztályozását kell olcsón megoldani. A kutatók szerint bárhol bevethető lenne, ahol szerepet kap a 3D-s képfeldolgozás.

Forrás: bitport.hu

Forrás: bitport.hu

Gyártani is olcsó lenne. Fontos láncszem lehet a 3D-s képalkotás szélesebb körű elterjedéséhez, bár egy bonyolult szoftver is kell hozzá.

DiffuserCam – lencse nélkül

A kutatók visszatértek a képalkotás hőskorába, kamerájukban, melyet DiffuserCam-nek neveztek el, nincs ugyanis lencse (lásd a lenti képet). A képszenzor előtt csupán egy speciális diffúzor van, amelynek a szenzor felé eső vége egy egyenetlen felületű műanyag. De hogy annyira ne legyen azért egyszerű a helyzet, a hardverhez egy rendkívül bonyolult szoftver is társul, melynek az a feladata, hogy a DiffuserCam 2D-s képét átalakítsa 3D-ssé. Az eljárásról, melynek részletes, tudományos leírását az Optica című folyóiratban, az Optical Society lapjában tették közzé, azt írják a kutatók, hogy 1,3 megapixelből 100 millió térbeli pontot képes rekonstruálni a szoftver.

A kamerában az a legjobb, hogy nagyon rugalmasan skálázható a tárgyak méretéhez. Mikroszkopikus tárgyak digitalizálásához éppúgy használható, mint ember méretű tárgyakéhoz.

A módszer nem új, de eddig drága volt

A Berkeley-n kidolgozott DiffuserCam működési mechanizmusa leginkább az úgynevezett light-field kameráéval rokonítható. A light-field kamerák ugyanis a tárgyak térbeli érzékeléséhez a fény intenzitását és az irányát is rögzítik. Ehhez azonban bonyolult mikrolencserendszert használnak. Ez utóbbiak viszont nagyon drágává teszik ezeket a tárkamerákat. A kutatócsapat ezt a lencserendszert helyettesítette az egyenetlen műanyaggal és az algoritmussal: a műanyag felület egyenetlenségei egyfajta véletlen mintavételt biztosítnak a rögzítendő tárgy felületéről 2D-ben, amit a szoftver rak össze egy bonyolult folyamat során térbelivé.

Forrás: bitport.hu

Forrás: bitport.hu

(A speciális kamerát egyébként egészen konkrét céllal építették. A DARPA által finanszírozott Neural Engineering System Design programban az idegsejtek működésének megfigyeléséhez létre akartak hozni egy amolyan “agykéregi modemet”, amelynek segítségével tudják írni-olvasni a kísérleti állatok idegrendszerét, azaz stimulálni az idegrendszert, és rögzíteni a bekövetkezett változásokat. A modem “olvasó” egységének lelke lenne a DiffuserCam.)

Szerk. megjegyzés. A 3d technológia biztonsági alkalmazási lehetőségei jelentősen segítenék a video megfigyelési, beléptetési technológiák hatékonyságát, de eredményesen lehetne alkalmazni bűnügyi helyszíni rekonstrukciós munka, eseménymodellezési tevékenység kapcsán (katasztrófavédelem, közlekedési és nagyrendezvény szimulációk) megelőző céllal. Minden olyan hír tehát, amely arról számol be, hogy a technológia a jövőben esetleg elérhető áron és minőségi színvonalon tömegesedhet, figyelemre méltó információ A témáról bővebben olvashatnak: 3D pontfelhő technológia a biztonság szolgálatában cikkünkben.

Forrás: bitport.hu

Kapcsolódó cikkek: