Korlátlan finanszírozás, de gagyi munka!

A történet nagy vonalakban a következő.
Cégünk kb. 5 éve megbízást kapott egy meglévő, akkor kb. 4-5 éves kamerarendszer átvizsgálására illetve javaslatot kértek a kamerarendszer felújítására, mert a rendszer által szolgáltatott képek, nem feleltek meg az elvárt igényeknek. Végül az elnyert megbízás a kamerarendszer teljes felújításáról szólt, a meglévő kábelek megtartásával, mert a föld alatti kábelek kiberhelése tönkretehette volna a csodakertet.

A pénz nem lett volna akadály!

A megrendelőről megemlíteném, hogy egy tőlünk keletebbre lakó, mondhatni “korlátlan” anyagi eszközökkel rendelkező üzletember volt, aki mindenből csak legjobb dolgokat, szolgáltatásokat fogadta el maga körül, és az ezzel járó költségek kevésbé érdekelték, tehát a pálya adott volt egy zseniális színvonalú átgondolt telepítéshez. 
Ebből azt is leszűrhetjük, hogy a színvonalas munkát hazánkban széleskörűen nehezítő, fillérezés, “olcsobbattaláltamazinterneten”, “Míért kell oda olyan és annyi eszköz?”, itt nem merülhettek fel. Mint később megtudtuk,a megbízó a háza építése előtt kijelentette, hogy neki teljesen mindegy mi mibe kerül, de mindenből a legmagasabb minőséget akarja.
A hazai építőipar ismeretének tekintetében, szerintem ez súlyos hiba volt. A biztonsági rendszer kivitelezője ezt meg is értette a maga módján, és ezt a szakmai-gazdasági kihívást a képeken látható minőségben fordította le saját nyelvére.

Mikor lecseréltük a kínai, de talán abból is másodvonalba tartozó kamerarendszert (Vajon miért is ezt a technikát kellett választani?), nem kevés meglepetéssel találkoztunk, ezek közül néhány:

• 3/4″ csőben elvégzett koaxkábel toldások, a csőbe belegyűrve.
• földhurok a kameraképeken.
• kamerákkal szembefordított IR megvilágítás, és infrasorompó.
• leeső BNC csatlakozók.

Korlátlan finanszírozás, de gagyi munka!

Korlátlan finanszírozás, de gagyi munka!

Ha véletlenül az egyik kábel kijön, ki tudja a megfelelő helyre visszakötni?

Az igazi “minőségi” munkára aztán akkor bukkantunk, mikor a riasztórendszeren kértek kisebb átalakításokat. A kivitelezés minőségét jól mutatja a megfelelő akkumulátor választás, és a központ „igényes” kábelbekötése.

Korlátlan finanszírozás, de gagyi munka!

Megtáplálás! Sok kicsi sokra megy? Elég lenne egy, de az megfelelő méretezésű legyen!

Igazi öröm az utólagos javítás az ilyen átlátható rendszeren. Minden egyes vezeték megfogásakor az jár az ember fejében, hogy ha ez most nincs megfelelően bekötve és kijön a helyéről, ember legyen a talpán, aki ezt még egyszer visszaköti a megfelelő helyre…. Végül a riasztórendszer átszerelése elmaradt, de egy analóg Samsung kamerarendszert kiépítettünk, ami azóta is megbízhatóan működik.

HZ.

Ui. Az ilyen színvonalú kivitelezések képesek aztán a szakma egészéről alkotott képet rombolni, hiszen a megrendelő a rossz tapasztalatokat általánosítja. Konklúzió nyilván az, hogy a még megnyugtató nagyságrendű finanszírozás esetében is készül és sajnos nem ritkán, gagyi munka. (A szerk.)

kapcsolódó cikkek:

Egy riasztás és garantált a szívroham. Zárt előszoba + 120dB= örökség

Egy sörösüveg van a kamera helyén! Nézek, mint béka a szatyorból. – Telepítői „Málnaesetek” sorozat I.

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal?

 

Vélemény, hozzászólás?