01kep-cover

Ha ősz, akkor MikroTik gyakorlati Workshop

A 2020-as év őszén is tart gyakorlati oktatást a GeoVision Hungária Kft., melyre már most előre jelentkezhet. Belépő feltétel: TCP/IP hálózati ismeretek. Az alábbi időpontot és szakmai tematikákat ajánljuk figyelmébe: (tovább…)

Oktatas_2019_750px

Power oktatások 2020 február – március

A Power Biztonságtechnika új oktatássorozatot indít különböző témakörökben. Csatlakozzon ingyenes oktatásainkhoz, amelyeken részt vehet személyesen a 3. kerületi székhelyünkön, vagy meghallgathatja online, webinárium keretében is. (tovább…)

geov-innovacio-cover

GeoVision Hungária Kft. – Innovációs nap

Idén ősszel is megrendezzük szakmai szemináriumunkat, melynek az „Innovációs nap” címet adtuk. Célunk, hogy a termékújdonságok bemutatása mellett több szakmai tapasztalatot, esettanulmányt és iparági jövőbe látást adjunk a résztvevőknek. (A cég közleménye) (tovább…)

mikrotik 1. geov.

MikroTik – “valódi” gyakorlati oktatás kamerarendszer telepítőknek

A GeoVision Hungária Kft. MikroTik témakörében gyakorlati oktatást szerver kamerás szakemberek részére április 12-én (csüt.). A képzés lépésről lépésre végigvezeti a hallgatókat egy valós térfigyelő rendszer MikroTik beállításán, programozásán. Jelentkezzen időben, szánjon időt tanulására, szakmai fejlődésére! (tovább…)

20160628_a38

Felkészülve a túlélésre!

Közhely, de sajnos igaz: egyre veszélyesebb világban élünk és általánosságban a legkevésbé sem vagyunk felkészülve a kritikus helyzetek kezelésére. Cikkünkben egy gyakorlati képzési modellt mutatunk be, amely növeli a váratlan, életet és / vagy testi épséget veszélyeztető konfliktushelyzetek megoldásának hatékonyságát. (tovább…)

Az ujjnyomat azonosításának alapjául szolgáló jegyek

Hogyan segíthetnénk elő a biometrikus azonosítás jobb elfogadottságát?

Korábbi cikkünk a biometrikus azonosító rendszerek elfogadottságával foglalkozott, melynek alapja egy tanulmány volt, amelyet 2006 és 2014  évben elvégzett vizsgálatok eredményeiből állított össze Professzor Dr. Kovács Tibor és Földesi Krisztina, a jelenlegi Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnök karán. A tanulmány meglepő konklúziója szerint,  a vizsgált időszak alatt a biometrikus azonosítás elfogadottsága csökkent. Cikkünkben a tanulmány felhasználásával, a jobbító megoldások mikéntjére keressük a válaszokat. (tovább…)

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal?

Régi és súlyos gond a biztonságtechnikai telepítők hiányos felkészültségéből adódó nem kevés probléma.  Rácz Gézával és Balczó Rudolf rendszer mérnökökkel az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai importőr vállalkozás szakembereivel beszélgetek a múltról és a jelen megoldásra váró gondjairól. A gyökereket még a 80-as évek közepén kereshetjük. Talán elmondható, hogy ez az időszak volt, a hazai elektronikus biztonságtechnika térhódításának a „ hajnala” .Ebben a periódusban és még az azt követő gyorsuló fejlődés 10 -12 évében is a szükségletekhez képest igen szűk volt  a felkészült szakemberek köre  és a kapcsolódó államilag koordinált  képzések sem történtek meg.

Igaz ezekben a „boldog békeidőkben” nem volt az eszközök ilyen széles tárháza, no és persze a vagyonvédelem szükségessége sem volt ennyire a köztudatban, mint manapság. Így mondhatjuk, hogy boldog-boldogtalan és akármilyen végzettséggel, felkészültséggel is szerelhetett riasztókat, vagy akár bonyolultabb rendszereket is. A bimbózó szakma még csak épp a kezdeti lépéseket tette meg. Nem voltak képzések amelyeken az érdeklődő megismerhette volna mibe is csöppent bele.

Képzési programok a szükségletek után kullogva

Sajnos elmondható, hogy a problémát azóta sem lehetett igazán meghaladni, a képzési programok messze nem tudtak érdemi lépést tartani a szükségletekkel.  Kötelező képzés, hogy   „legyen legalább neve a gyereknek ” jó tíz éves késéssel   1997-től a vagyonőri képzés részeként  indult.  Ennek keretében kaptak az elektronikus szerelést végzők alapfokú felkészítést, és a tanfolyam eredményes elvégzése lett a feltétele a munkavégzés lehetőségének. 2006-ban módosították a vagyonőri és rendszerszerelői igazolványokat. Szétválasztották az élőerőt a technikától, azonban ezáltal a régi igazolványok érvénytelenné váltak, újra el kellett végezni egy tanfolyamot, de már szelektálva. Aztán ismét hosszú szünetet követően idén tavasztól végre már meglévő – legalább valamennyire – szakirányú középfokú végzettséghez kötötték az OKJ-s képzés keretében, a szerelési jogosultság megszerzését.

Nézzünk egy aktuális tanfolyami kiírást napjainkból

ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZERSZERELŐ
A képzés OKJ száma: 35 861 01 
FEOR száma:
5259 egyéb személy és vagyonvédelmi foglalkozású 

A programba való bekapcsolódás feltételei: 
– 34 522 03 Elektronikai műszerész, vagy 34 522 01 Elektromechanikai műszerész ,vagy
  33 523  02 000 Távközlési és informatikai hálózatszerelő, vagy 34 522 04 Villanyszerelő
  megnevezésű szakképesítés valamelyikének megléte 
– alapfokú iskolai végzettség
– egészségügyi alkalmassági
– a vagyonvédelemről szóló jogszabályokban meghatározott erkölcsi alkalmazási    
  feltételek megléte

Időtartama: 250 tanóra
– elmélet 100 tanóra
– gyakorlat 150 tanóra

Azaz a jelentkezők annak idején a középfokú szakképző intézmények keretében szerezték meg az elektronikai, elektrotechnikai, villanyszerelői ismereteket, majd most erre az ismereti bázisra építve vesznek részt a vagyonvédelmi telepítői ráképzésen és ezzel a papírral a kézben aztán már szabad a gazda a piacon.

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal
Több szintű problémák

A jelen problémája tehát több szintű, hiszen a piacon tömegével dolgoznak a jogosultság nélküli kvázi „szakemberek”, de a végzettséget igazoló papírral rendelkezők is, akik esetében az elektronikus szakma mélyebb ismeretének feltételezése merő illúzió, igaz közülük sokan az eltelt évek alatt elsajátították legalább az alapokat.  Ma már kimondható, hogy tényleges középfokú villamos ismeretek nélkül felelőtlenség szerelni engedni bárkit is. Aztán már csak hab a tortán – a kollégák elmondása szerint-, hogy a még a papíron középfokú végzettséggel rendelkezők esetében is megdöbbentő az ismerethiány mértéke, mindez akkor amikor egyre bonyolultabb, újabb, magasabb felkészültséget feltételező rendszerekkel kell dolgozni.
Mit lehet tenni. Az importőr cégek elitje maximálisan elkötelezett abban, hogy a tőlük vásárolt (általuk képviselt) technikák megfelelő színvonalon, megbízható üzemben és problémamentesen működjenek, ezért aztán a viszonteladó partnereikkel együttműködve folyamatos ráképzésekkel próbálnak segíteni az ismerethiányokon. Számtalan olyan szakmai napon vettem én magam is részt, ahol a termék support ismerteken túlmenően a programok részeként hangzottak el villamos technológia ismereteket bővítő előadások.

Hiányos termékismeret, felkészületlenség, igénytelenség

A telepítések során sajnos további gyakori probléma a termékismeret hiánya is, ami konkrét formában aztán a megrendelőnél a szerelés során derül ki. Ennek pedig súlyos romboló hatása van, mert az adott szerelőn, terméken, kívül sajnos az egész szakmát „prostituálja”. További gond a szereléshez nélkülözhetetlen, az érintett épület villamos terveinek előzetes áttekintéséhez, megértéséhez kapcsolódó hiányosságok. Fel kell ismerni a környezettel, vagy a villamos megtáplálási lehetőségekkel nem adekvát terveket is. Azaz az eredményes munkavégzéshez a telepítéseket megelőzően széleskörű helyszíni tájékozódás és felkészülés szükséges. Csak akkor lehet megbízható rendszert építeni, ha a tervező/telepítő tudatában van az eszközök működési elveivel, műszaki paramétereivel.

A szerelők leterheltségéhez kapcsolódó problémák is vannak. Van olyan távfelügyelet, ahol a penzum napi három telepítés, aminek egyenes következménye lehet az igénytelenség. Persze az igénytelenség nem köthető feltétlenül cégekhez, hiszen emberfüggő. Megannyi telepítő nem az időhiányában végez hitványmunkát. Nem tiszteli a szakmát, a megrendelőt, de önmagát sem.

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal

 

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal
Ami a dolgokat tovább nehezíti, hogy ugyan létezik az össz. szakmai igény magasabb színvonalú telepítésekre és telepítőkre, azonban a kemény szakmai konkurencia okán az importőrök döntően persze csak a saját partnereik színvonalas felkészítésében érdekeltek, kvázi csak korlátozott az igény a közérdeklődésre számot tartó képzési programok közreadására.

Hát akkor hogyan tovább? Mit tehet ebben a helyzetben egy biztonságtechnikai szakportál? Azt nyilván nem, hogy kurzusokat szervez, de azt igen, hogy a szélesebb körű nyilvánosságot biztosít a jó példák és a tanúságokkal járó elrettentő színvonalú telepítések közreadásának.

Erre teszünk kísérletet a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkek:

Mérnöktovábbképzés végfelhasználóknak és rendszerintegrátoroknak

Hol tart a személy- és vagyonőrök kötelező képzése?

A személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalatai A személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalatai 

Hibrid IT előadássorozat és képzés Magyarországon

Hibrid IT előadássorozat és képzés Magyarországon

A hibrid IT a privát és publikus felhőszolgáltatások integrációja. A felhőszolgáltatások előnye, hogy az IT költségek az üzleti teljesítményhez illeszkednek, gyorsabb fejlesztési idők, alacsonyabb üzemeltetési költségek érhetőek el vele. A Hibrid IT lehetőségeinek megismerésén túl kiemelten fontos a tradicionális megoldásokat alkalmazó IT szakértők oktatása is.

Az S&T Consulting Hungary Kft., mint Európa első Microsoft Azure MSP (Managed Service Provider) partnere elsőként ismerte fel az IT szakértők oktatásának jelentőségét. A publikus felhő kínálta szolgáltatások folyamatos terjedésével elkerülhetetlenné vált, hogy az informatikai szakemberek üzleti és technológiai oldalról egyaránt behatóan megismerjék a felhőben rejlő lehetőségeket. Az üzleti élet fokozatosan terheli az IT üzemeltetés területét, és ezzel egy időben folyamatosan szigorodó elvárásokkal él az informatikai szolgáltatások tekintetében.

Az állandóan mozgásban lévő igények kielégítéséhez olyan megoldás szükséges, amely többlet erőforrásokat képes bevonni akár percek alatt is. A publikus felhőszolgáltatások jelentősége miatt kiemelten kell kezelni az on-premise infrastruktúra optimális átalakítását, hogy képes legyen a felhő erőforrásait integrálni. Az ezen elvek mentén kialakításra kerülő Hibrid IT infrastruktúra a rugalmasság és a minimalizált költségek mellett ad választ a felmerülő problémákra.

Az S&T Consulting Hungary Kft. szakértő IT megoldásszállító a hazai és nemzetközi piacon, ahol kompromisszum nélküli megoldásokat kínál partnereinek. Az S&T Consulting Hungary Kft. számára kiemelkedő fontosságú, hogy az informatikai szolgáltatásokat az IT szakemberek kimagasló oktatás keretében ismerjék meg. A nem régiben megtartott első hazai Hibrid IT oktatás sikerességére való tekintettel a cég oktatássorozattá fejlesztette kezdeményezését. Az előadássorozat következő helyszíne Prágában lesz, de 2014. június 5-én (9:00-tól 17:00-ig) magyarországi előadás is követi, amelyet az S&T Consulting Hungary rendszermérnöke, Kovács Norbert tart majd. Helyszín: Budaörs, Puskás Tivadar utca 14.

Az előadásra jelentkezni lehet on-line: www.hibridit.hu 

Forrás: S&T Consulting

Kapcsolódó cikkek:

OASIS szabvány: adatvédelem a felhőben

IT biztonsági trendek

A biztonsági szakembereknek jól kell érteniük az informatikához (is)

Adatok a személyes felhőben

Az okostelefonos alkalmazások veszélyei

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke

Újabb vizsgát kell tenniük a biztonsági őröknek

További képzésen kell részt venniük a biztonsági őröknek, és csak sikeres vizsga esetén dolgozhatnak ilyen típusú munkakörben június 1-je után. Az oktatás szervezett és önálló formában is elvégezhető volt, ugyanis a tananyag az interneten is megtalálható. Peterdiné Árvai Ilona, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara képzési vezetője szerint nagy szükség van továbbképzésekre.

Kiderült, hogy nem kevés biztonsági őrnek a napi rutinnal is gondjai akadnak, ezért kiemelten fontos a területen dolgozók folyamatos képzése. A szükséges tananyag elsajátítását követően tartott tanfolyamon kötelező volt megjelenni a vizsga előtt. Az aktuális vizsgán a részvetőknek elméleti és gyakorlati tudásukat is használniuk kellett.

Német Ferenc, a kamara elnöke, felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárok jogos igényt támasztanak, mikor szakszerű és arányos intézkedést szeretnének a biztonsági őrök részéről, ráadásul mindezt csakis valóban indokolt esetben. Ma már nem kizárólag a biztonságért kell felelniük a vagyonőröknek, sok esetben információkat, segítséget és útbaigazítást is várnak tőlük. Ilyen komplex feladatkör hatékony ellátásához felkészült szakemberekre van szükség. Ahogy a kamara elnöke fogalmazott a biztonsági őrök munkavégzésével kapcsolatban: „Egyetlen hiba is jelentősen ronthatja az egész szakma megítélését.”

Kapcsolódó cikkek:

Miért fontos a kötelező képzés a személy- és vagyonőröknek?

Hol tart a személy- és vagyonőrök kötelező képzése?

A személy- és vagyonvédelemben leggyakrabban alkalmazott lőszerek

Összefoglaló a kötelező képzésről a személy- és vagyonőrök részére

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke

Hol tart a személy- és vagyonőrök kötelező képzése?

 

Közeledik 2014. május 31-e, ameddig minden szakmájában dolgozni kívánó személy- és vagyonőrnek le kell vizsgázni a kötelező képzés anyagából.

A jogszabályok: a 2012. évi CXX. törvény és végrehajtási rendelete, a 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet kötelezővé tették a képzést a személy- és vagyonőrök számára. Német Ferencet, a Személy-, Vagyonvédelmi Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökét a képzés és a vizsga eddigi tapasztalatairól, valamint a minimális rezsióradíjról kérdeztük.

Milyen a vizsgázók felkészültsége?

A vizsgán megjelenők többségén érzékelhető egy kis vizsgadrukk, ami teljesen természetes ilyen esetben. A vagyonőrök elsöprő többsége azonban jól felkészült, tapasztalt munkavállaló. Szembetűnő, hogy a gyakorlat a kisujjukban van, az elméletet pedig túlnyomó részt lelkiismeretesen elsajátítják.

Hányan regisztráltak eddig és a jelentkezőknek mekkora része teljesítette a vizsgát?

Március végéig több mint 50 ezer fő regisztrált a rendszerünkben, és a magyar vagyonőrök fele már letette a vizsgát.

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke

Mekkora a cégekhez kihelyezett vizsgahelyeken vizsgázók aránya?

A vagyonőröknek körülbelül kétharmada a munkáltatója szervezésében vesz részt vizsgán.

Aki még nem regisztrált, meddig teheti meg?

A vizsgakötelezettséget május 31-ig kell teljesíteni. Ha a jelentkező el akarja kerülni, hogy az utolsó pillanatban kelljen a helyért tülekednie, akkor április elején mindenképpen regisztráljon. A felelősséggel gondolkodó vagyonőr nem kockáztatja meg, hogy esetleg nem marad számára vizsgaidőpont, vagy netán távoli helyszínre kell elutaznia a vizsga letételéhez.

Hányan lehetnek a még nem regisztráltak?

A minisztériumi becslés szerint hozzávetőlegesen 60 ezer ember dolgozik a szakmában. A fenti számból következik, hogy még körülbelül 10 ezer ember regisztrációját várjuk.

Mire figyeljen, aki vizsga előtt áll?

Nem elég regisztrálni a kabinetedu.hu oldalon, hanem mielőbb be kell jelentkezni vizsgára is. Az utolsó hetekben nagy tülekedés várható, szerencsésebb ebből kimaradni…

A magyar Országgyűlés 2014. február 13-án módosította a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt (2005. évi CXXXIII. törvény), és ezzel legálissá vált a rezsióradíj. Közbeszerzéseken a kamara által meghatározott minimális rezsióradíj alatt már nem nyerhet a pályázó. Hogyan értékeli a kamara szerepét ebben a törvénymódosításban?

A jogszabály módosításának köszönhetően több ezer magánbiztonsági cég és több tízezer vagyonvédelmi dolgozó anyagi helyzete stabilizálódhat. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara komoly sikerként értékeli, hogy hozzájárulhatott a magánbiztonságban dolgozók megélhetésének stabilizálásához: hazánk felemelkedésének és a gazdasági fellendülésnek végre nyertese lehet a vagyonőr társadalom is. Arról nem is beszélve, hogy a szakma kifehérítése ezután még intenzívebben folytatódhat.

 

 

Kapcsolódó írásaink

Kötelező képzés a személy- és vagyonőrök részére

Miért fontos a kötelező képzés a személy- és vagyonőröknek?

A 2012. évi CXX. törvény

A 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet

 

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke

A személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalati

Az új jogszabályok, a 2012. évi CXX. törvény és végrehajtási rendelete, a 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet kötelezővé tették a képzést a személy- és vagyonőrök számára. Német Ferencet, az SzVMSzK elnökét kérdeztük a személy- és vagyonőrök kötelező képzésének eddigi tapasztalatiról.

Az utóbbi években megváltoztak a vagyonvédelemre vonatkozó előírások, így fontos, hogy minden személy- és vagyonőr tisztában legyen jogaival és kötelességeivel – tájékoztatta a Securinfo.hu oldalt még az év elején Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK) elnöke

 Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke 

A képzésen 2014. május 31-ig minden munkavállalónak részt kell vennie, aki személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkezik. Aki nem teszi le a határidő végéig a vizsgát, az nem vállalhat munkát a személy- és vagyonvédelem területén, amíg meg nem szerzi a tanúsítványt.

Kérdésünkre Német Ferenc kifejtette, a vizsgázók felkészültsége kifejezetten jó, látszik rajtuk, hogy ebből élnek, ez a szakmájuk, így nem volt nehéz elsajátítaniuk a tananyagot. A tananyagról a vizsgázók elmondták, hogy a jól megszerkesztett anyag nagyban megkönnyítette a felkészülést. Az elnök hozzátette, akik már részt vettek a vizsgán, jó véleménnyel vannak róla, szükségesnek érezték tudásuk frissítését. .

Eddig 14 ezren regisztráltak a személy- és vagyonőrök képzésére. Majd Német Ferenc hozzátette, nem elég regisztrálni, figyelmesen el kell olvasni a folyamatábrát, és annak megfelelően tovább haladni a rendszerben, hogy minden információ eljusson a személy- és vagyonőrökhöz, mert csak így tudnak hozzáférni a tananyaghoz és bejelentkezni a vizsgára.

A bejelentkezések alapján látható, hogy augusztus végéig 4500 személy- és vagyonőr teszi le a vizsgát, közel kétharmaduk a munkahelyén, a cégekhez kihelyezett vizsgahelyeken számol be tudásáról.

A vizsgát 2014. május 31-ig kell letennie minden személy- és vagyonőrnek, aki továbbra is szeretné szakmáját gyakorolni. A regisztrációnak nincs külön meghatározott határideje, de ajánlott még idén bejelentkezni, mert a tananyag elsajátítása is időt igényel, és kell találni szabad vizsgaidőpontot is. Még körülbelül 60 ezer jelentkező várható.

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke hozzátette, érzékelhető, hogy közelednek a választások. Hirtelen fontos lett a vagyonőrök jövedelme, foglalkoztatása. Olyanoknak is, akik eddig nem sokat törődtek a sorsukkal. A felfokozott politikai hangulat néha többet árt a szakmának, mint amennyit használ. Majd külön kiemelte, nagyra értékeli a magyar vagyonőrök helytállását az árvízi védekezésben. A vagyonvédelemben körülbelül 100 ezer ember dolgozik. Az ő munkájuk felbecsülhetetlen jelentőségű hozzáadott értékkel bír, amely a háttérben zajlik: az utcákon, bevásároló központokban, bankokban, telephelyeken. Ezek az emberek az árvízi védekezésben is emberfeletti teljesítményt nyújtottak: az ő erőfeszítéseiknek is köszönhetően minimalizálható volt az anyagi kár. A magyar vagyonőrök kötelességtudatból mentek ki a gátra, és nem azért, hogy a tévében szerepeljenek.

Kapcsolódó írásaink

Kötelező képzés a személy- és vagyonőrök részére

Miért fontos a kötelező képzés a személy- és vagyonőröknek?

A 2012. évi CXX. törvény

A 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet

 

GeoVision-képzés ajándék üzleti tréninggel a Műegyetemen

GeoVision-képzés ajándék üzleti tréninggel a Műegyetemen

A GeoVision Hungária Kft., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közösen rendez GeoVision-szemináriumot, amelyhez a résztvevők egyórás gyakorlati üzleti tréninget is kapnak ajándékba.

 

Április 24-én, szerdán 10 és 14 óra között tartják a legfrissebb információkat és gyakorlati bemutatót is magába foglaló GeoVision-szemináriumot. A legmodernebb prezentációs eszközökkel felszerelt BME előadóteremben a regisztrált résztvevők naprakész információkat kapnak a GeoVision legfrissebb fejlesztéseiről. A gyakorlati bemutató keretében élőben próbálhatnak ki olyan GeoVision újdonságokat is az érdeklődők, mint például a hitelkártya méretű kompakt IP-kamera vagy a 2,0 megapixeles WDR FishEye panorámakamera. Emellett megismerhető lesz még a GeoVision legújabb Skype alkalmazása, illetve felvonulnak mindazon új alkalmazások, amelyek valóban kiemelik a tajvani fejlesztő komplex megoldásait az egyszerű dömpingkamerák sorából.

Az elméleti és gyakorlati oktatások között minden résztvevő térítésmentesen meghallgathat egy naprakész üzleti tréninget, amelynek témája:

 • Telepítő cégek üzleti kihívásai napjainkban: üzletszerzés, ajánlatkészítés, kivitelezés, garanciális helytállás – mi marad a végén? Hatékonyságnövelés, erőforrás-optimalizálás. Gondolatébresztő tréning iparági tapasztalatokkal bíró előadótól.

Időpont

 • 2013. április 24., szerda 10-től 14 óráig

Helyszín

 • Infopark, BME Q épület, 405. terem
 • 1117 Budapest
 • Magyar Tudósok körútja 2.

A regisztrált résztvevőknek ingyenes parkolást biztosítanak a szervezők az egyetem őrzött, mélygarázsában.

GeoVision-képzés ajándék üzleti tréninggel a Műegyetemen

Részvétel

 • Ingyenes, de a korlátozott hely miatt előzetes regisztráció szükséges

Jelentkezését kérjük, e-mailben küldje el az info@gvhungaria.hu címre!

Regisztráljon, és látogasson el a rendezvényre, ahol a naprakész tudás mellett a GeoVision Hungária Kft. hasznos ajándéktárgyait is megkaphatja!

 

GeoVision-képzés ajándék üzleti tréninggel a Műegyetemen

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke

Miért fontos a kötelező képzés a személy- és vagyonőröknek?

2013-ban minden személy- és vagyonőrnek képzésen kell részt vennie. Ezzel kapcsolatban sok kérdés merült fel, és vannak jócskán félreértések is. Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke válaszolt a Securinfo.hu kérdéseire.

A 2012. évi CXX. törvény és végrehajtási rendelete, a 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet kötelezővé tette a képzést a személy- és vagyonőrök számára. A képzésen 2014. május 31-ig minden munkavállalónak részt kell vennie, aki személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkezik. Aki nem teszi le a határidő végéig a vizsgát, az addig nem vállalhat munkát a személy- és vagyonvédelem területén, amíg meg nem szerzi a tanúsítványt.
A képzés árát jogszabály írja elő, ez 9663 forint, a vizsga díja pedig 1932 forint.
A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK) tagdíjat fizető tagjai részére a tagdíj erejéig (6200 forint), több mint 50 százalékos kedvezményt nyújt a tanfolyam díjából.

 Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke 

Securinfo.hu – Sokan úgy gondolják, hogy csak pénzszerzés a kamara vagy az állam számára a kötelező személy- és vagyonőrképzés, és soknak tartják a képzés díját is.

Német Ferenc – Hadd osszam meg az olvasókkal, rengeteg munkánkba és hatalmas erőfeszítésünkbe került, hogy a kötelező képzés ára végül viszonylag alacsony lett. Ennek az összegnek a többszöröséről indultunk. Tudom, vannak háztartások, ahol nehéz még ezt az összeget is kigazdálkodni, de higgyék el, hogy a jövőbe fektetett energia nem vész el, hanem sokszorosan megtérül. Ez a pénz egyébként nem a kamara működésére, hanem a tanagyag összeállítására, az oktatók díjazására, terembérletre kell. Kiszámoltuk: egy órát 240 forintból kell megtartani, aki vállalja ennyiért várjuk, jöjjön hozzánk órát tartani.

Securinfo.hu – „Egyszer már levizsgáztam, miért kell újra vizsgát tennem, hiszen a jogosítványt sem kell újabb vizsgával megerősíteni.” – hangzik a következő érv a kötelező személy- és vagyonőr képzéssel szemben.

Német Ferenc – Nos, ez tévedés, ugyanis csak az „úrvezetői” jogosítványt nem kell megújítani vizsgával. A hivatásosoknak újra és újra vizsgát kell tenniük, minél nagyobb a felelősségük, annál komolyabb ez a vizsga, és azt sem adják ingyen. Tudomásul kell venni, hogy a XXI. században élünk, és az élethosszig tartó tanulás a mai európai kultúra egyik alapelve! Számos más szakmákban dolgozóknak, így például a túlfizetettnek aligha nevezhető pedagógusoknak is meg kell újítaniuk tudásukat.

Securinfo.hu – Sokan kérik számon a kamarát azért, mert kevés pénzért kell dolgozniuk, mert rosszak a munkafeltételek, mert az alvállalkozói láncban elvész a felelősség és a pénz. Még sorolhatnám tovább, de mi is a kamara feladata?

Német Ferenc – Először is, tegyünk tisztába néhány dolgot. Mi nem a kamara: nem vagyunk szakszervezet, nem vagyunk jogalkotók, sem hatóság vagy munkaügyi bíróság. A kamara feladata, hogy a szakmaiságot képviselve hozzájáruljon a közbiztonság javításához és a vagyonvédelmi iparág megtisztulásához. Ezt oktatással, képzéssel, a beérkezet panaszok kezelésével és a cégek minősítésével éri el. Ezeket a feladatokat és jogosítványokat kapta a kamara a jogalkotótól, ezekben van jogunk eljárni. Gigantikus pótcselekvésnek vagyunk szemtanúi: egyes szakszervezetek a saját impotenciájukat ránk akarják verni. Képtelenek megvédeni tagjaikat a visszaélésektől és ezért bűnbakot keresnek. A kamara azonban kevéssé alkalmas erre a szerepre, mert egészen egyszerűen nincsenek szakszervezeti jogosítványaink, ha akarnánk, sem végezhetnénk az ő feladataikat.

Securinfo.hu – Hogyan foglalná össze egyszerűen és röviden, miért is van szükség a személy- és vagyonőrök képzésére?

Német Ferenc – A tudás a versenyképesség alapja, aki nem naprakész, lemarad, nem lesz munkája. A képzés egyik oka a biztonság, a személy- és vagyonőr saját biztonsága és a rábízott emberek biztonsága. A West Balkánban történt tragédia után a biztonsági őrök nem tartották magukat felelősnek. Vagy a Váci úti Tescóban, amikor a lövöldözőtől – miután meglőtte a biztonsági őrt – a fegyverét az egyik vásárló vette el. De az Allee bevásárlóközpontban sem állt a helyzet magaslatán az a biztonsági őr, akit meglőttek. Megfelelő képzés után, a tudás birtokában nem fordulhattak volna elő ezek az esetek. Emellett sok jogszabályváltozás volt az utóbbi időben. A személy- és vagyonőröknek pedig minden nap alkalmazniuk, még pedig helyesen kell alkalmazniuk a jogszabályokat. Ezek időről időre változnak, így tudásunkat is frissen kell tartanunk.

Securinfo.hu – Mely – a szakmát is érintő – jogszabályok változtak az utóbbi időben?

Német Ferenc – A magyar Országgyűlés úgy határozott, hogy a közrend és a közbiztonság erősítését célzó intézkedéscsomag részeként a magánbiztonsági szektornak és ezen belül személy- és vagyonőri szakmánknak is presztízst kíván teremteni. A 2012. évi CXX. törvény és az annak végrehajtásáról gondoskodó 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet értelmében a vagyonőröknek meg kell ismerniük a megváltozott jogszabályi környezetet, köztük új jogaikat és kötelességeiket. A már említettek mellett változott az alaptörvény, a büntető törvénykönyv, a polgári törvénykönyv, a szabálysértési törvény.

Securinfo.hu – Mi módon történik a képzés?

Német Ferenc – A legfontosabb, hogy a képzésen való részvétel kötelező. Teljesíteni két módon lehet: az elektronikus tananyag egyéni feldolgozásával vagy csoportos képzés keretében. Tanulni és vizsgázni a kamara megyei szervezeteinél és a vállalkozásoknál lehet. A képzésre jelentkezni elektronikusan kell a www.kabinetedu.hu oldalon. Ha valakinek az egyéni jelentkezés során bármiféle problémája támad, a kamarában vagy a munkahelyén segítenek neki. A képzésre való jelentkezés a honlapon lépésről lépésre könnyen elvégezhető. A tananyag egyéni feldolgozását a rendszer érzékeli. Igény szerint többször is és egy-egy alkalommal bármeddig foglalkozhat a személy- és vagyonőr a tananyaggal. A személy- és vagyonőr csak akkor férhet hozzá a vizsganaptárhoz, ha már átvette a tananyagot. A tandíj csekken és átutalással is befizethető.

Securinfo.hu – Hogy zajlik a vizsga?

Német Ferenc – A vizsgára jelentkezés szintén elektronikusan történik. A vizsga menete a következő: a személy- és vagyonőr a választott időpontban elmegy a helyszínre, a személyi igazolványát feltétlenül vigye magával. Az első négy órában gyakorlati oktatás lesz, majd a bizottság előtt vizsgázik, először a gyakorlati és a szóbeli vizsgafeladatok közül húz egyet-egyet. A vizsga minősítése megfelelt vagy nem megfelelt lehet. Ha megfelelt mind a két vizsgafeladatból, a helyszínen megkapja a tanúsítványt. Ha valamelyik vizsgarész nem sikerül, akkor meg kell ismételnie a vizsgát egy másik időpontban, és a vizsgadíjat, az 1930 forintot csekken be kell fizetnie. Csak abból a vizsgarészből kell újra vizsgázni, amelyik nem sikerült. A vizsga napján kézhez kapja a tanúsítványt, a tandíjról szóló számlát és a felnőttképzési szerződést is.

Kapcsolódó írásaink

Kötelező képzés a személy- és vagyonőrök részére

Magánbiztonsági fórum

A Belügyminisztérium közleménye a személy- és vagyonőrök képzése kapcsán

A 2012. évi CXX. törvény

A 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet

 

Dr. Dános Valér és Német Ferenc

Kötelező képzés a személy- és vagyonőrök részére

Az új jogszabályok, a 2012. évi CXX. törvény és végrehajtási rendelete, a 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet kötelezővé tette a képzést a személy- és vagyonőrök számára. Ezzel a lépéssel a vagyonvédelem hatékonyságát és elismertségét kívánta növelni a jogalkotó.

Az utóbbi években megváltoztak a vagyonvédelemre vonatkozó előírások, így fontos, hogy minden személy- és vagyonőr tisztában legyen jogaival és kötelességeivel. A képzésen 2014. május 31-ig minden munkavállalónak részt kell vennie, aki személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkezik.
Aki nem teszi le a határidő végéig a vizsgát, az nem vállalhat munkát a személy- és vagyonvédelem területén, amíg meg nem szerzi a tanúsítványt.

A képzés költségét jogszabály írja elő, ez 9663 forint, a vizsga díja pedig 1932 forint.
A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK) tagdíjat fizető tagjai részére a tagdíj erejéig (6200 forint), több mint 50 százalékos kedvezményt nyújt a tanfolyam díjából.

A jogalkotó
Dr. Dános Valér tábornok, a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM OKTF) főigazgatója, aki irányította az előírások képzésről szóló részének elkészítését, kifejtette, mivel a személy- és vagyonőr közfelügyeletet ellátó személy, a cél az, hogy mindenki azonos felkészítésben és azonos színvonalú vizsgán vegyen részt. A rendelet megalkotásakor kiszámították, hogy a képzés piaci ára – mindent egybevetve – több mint 25 ezer forint lenne. Azonban ezt az árat túl magasnak találták, így a kamara infrastruktúrájára alapozva állapították meg a jóval alacsonyabb képzési árat. Jelenleg közel 80 ezer személy- és vagyonőrt tartanak nyilván, így komoly feladat hárul a kamarára az idei évben.

 

Dr. Dános Valér és Német Ferenc

A kamara
Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke elmondta, a 2012. évi CXX. törvény és végrehajtási rendelete, a 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet jelentősen átalakította a kamra életét. Mivel nő az igény a közbiztonság iránt, egyre nagyobb szerep hárul a magánbiztonságra és ezen belül a személy- és vagyonőrökre, és ezzel párhuzamosan egyre inkább nő a szakma presztízse. A képzéssel felkészítik a személy- és vagyonőröket, hogy a növekvő igényeknek megfelelően lássák el munkájukat és arra is, hogy ők maguk ne váljanak áldozattá. A képzésre a megbízók részéről is igény van, munkájuk során folyamatosan egyeztetnek a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületével (MBVE).

A megbízó
Fialka György, az MBVE elnöke a Securinfót arról tájékoztatta, hogy a biztonsági vezetők már 2000 óta szorgalmazzák a személy- és vagyonőrök egységes képzését és vizsgáztatását. Az elnök úgy látja, tovább kell menni: a középvezetők és a vezetők számára ki kellene alakítani egy kreditrendszerű képzést. A személy- és vagyonőrök számára pedig szakmai előéletüket és képzetségüket tartalmazó kártyát kellene rendszeresíteni.

Képzés és vizsgák
Birtalan Géza, az SzVMSzK oktatásért és szakképzésért felelős elnökhelyettese tájékoztatása szerint a képzés elméleti részét on-line tanulhatják meg a személy- és vagyonőrök, majd a gyakorlati oktatás után vizsgáznak le. A gyakorlati képzés és a vizsgák a vállalkozásoknál lesznek, így a személy- és vagyonőröknek nem kell utazniuk. A vállalkozások és kamarák helyi szervezetei segítséget nyújtanak az on-line tanuláshoz is, de a személy- és vagyonőrök kérhetnek élő képzést is.

 

Miért érdeke a személy- és vagyonőröknek a képzés?

 • A 2012. évi CXX. törvény és a 68/2012 (XII. 14.) BM rendelet új kötelezettségeket ír elő a vagyonőrök részére, akiknek meg kell ismerkedniük új munkafeltételeikkel.
 • A jól képzett vagyonőr magasabb színvonalon végzi a munkáját, így biztosabb az állása.
 • A vagyonőr jogot alkalmaz, ezért lépést kell tartania a jogszabályi környezet változásaival, hiszen a feladata mások jogainak védelme és a jogszabályok betartatása.
 • A vagyonőrnek tudnia kell, milyen helyzetekben milyen jogszabályt kell alkalmaznia, meddig terjednek lehetőségei. A szakszerűtlen intézkedésnek súlyos következményei lehetnek a vagyonőrre nézve is: amennyiben hatáskörét átlépi az adott helyzetben, akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik!

 

Miért érdeke a képzés a vagyonvédelmi szakmának?

 • Nagyszámú panasz érkezik a vagyonőrök munkájára, ez pedig rossz fényt vet az egész szakmára: számos alkalommal követelt emberéletet és okozott sérülést rendezvények szakszerűtlen biztosítása (például West Balkán).
 • Az idén megújuló panaszkezelési rendszer a minősítési rendszerrel együtt hatékony eszköz lesz a kamara kezében, amely segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a rendszeresen előforduló szakmai hibákat, etikai vétségeket szankcionáljon.
 • A minősítési rendszer tisztítja a szakmát és jobb munkafeltételeket, magasabb életszínvonalat biztosít a munkatársak számára. A rendszeresen előforduló szakmai hibák meg fognak jelenni a kiegészítő képzés tananyagában és ez által emelkedik a szakma színvonala.

 

Milyen közérdek fűződik a képzéshez?

 • A felkészült magánbiztonsági iparág hatékonyan tudja segíteni a közhatalom munkáját, hozzájárulva ezzel is a közbiztonság javulásához, az állampolgárok komfortérzetének növekedéséhez.

 

 

 

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete
1135 Budapest, Szegedi út 37–39.
Telefon: +36 (1) 422–0079
Fax: +36 (1) 220–8921
E-mail: titkarsag@szvmszk.hu

Lap teteje