Tűzjelző rendszerek téves riasztásai Európában – EURalarm tanulmány

Egyre nagyobb problémát és plusz költségeket jelentenek a beépített tűzjelző rendszerek téves riasztásai nemcsak hazánkban, de szerte Európában is. Az Euralarm munkacsoportja – immár második alkalommal – több európai országban vizsgálta az automatikus tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos téves riasztásokat. A fogalmi kavalkádban már az adatok összevetése sem egyszerű.

Egységes szaknyelv és fogalomkészlet kell

A tanulmány az automatikus tűzjelző berendezésekben bekövetkezett téves riasztásokat vizsgálja. Az adatok elemzésének alapjául a tűzoltóságok által a riasztások okáról és helyéről gyűjtött információk szolgáltak, a tanulmány ezen információk értékelésére és feldolgozására összpontosít, amelyeket különböző európai országok bocsátottak rendelkezésre részben a tűzoltóságok, részben a hatóságok által központilag gyűjtötteket.

Ami ebben különösen figyelemre méltó:

  • a téves riasztások kiváltó okairól, valamint
  • az adatgyűjtés és értékelés módszertanáról szóló részek.

A vizsgálatban részt vevő országok adatait elemezve szembetűnő, hogy nincsenek egységes elemzési szempontok az egyes országok vonatkozásában. Ez pedig jelentősen nehezíti meg a megállapítások európai léptékű összehasonlítását, amelyek fontosak az általános helyzet jobb megértéséhez, valamint a téves riasztások elleni hatékony és egyszerű ellenintézkedések kidolgozásához. Márpedig a berendezések részben ugyanazok, és teljesen azonos szabványkövetelmények vonatkoznak rájuk.

Ezért fontos a téves riasztási tanulmány második kötete, mert alapot biztosít ahhoz, hogy az iparágat és az érdekelt feleket egy egységesebb szaknyelv kialakítása érdekében Európa-szerte egységesebb megközelítés felé terelje.

Ezenkívül a tanulmány rengeteg tapasztalatot tartalmaz különböző országokból, és azt mutatja, hogy számos bevált intézkedés létezik a téves riasztások csökkentésére a termékek, a tervezés, a szervezés és a karbantartás tekintetében.

A fő probléma jelenleg a tervezési és alkalmazási hibák kezelése a tűzjelző rendszerekben, ami jól látszik a téves riasztások megnövekedett előfordulásából.

Előfordul, hogy a technológia definíció szerint működik berendezés, de a tűzjellegű változók tüzet szimulálnak. pl. Az építési munkák során nem takarták le a tűzérzékelőket, s por tűzjelzést vált ki.

A tanulmány készítői azt tapasztalták, hogy az épületek üzemeltetését végzők hiányos ismereteivel függ össze sok minden, ami a kedvező feltételeket teremt a téves riasztások előfordulásához, de az épület és a technológia nem megfelelő ismeretéből eredően a tervezéstől a tűzjelző rendszerek karbantartásáig terjedő folyamatban is sok hibaforrás lehet.

A téves riasztásról szóló tanulmány legújabb kiadása megrendelhető nyomtatott formában vagy e-könyvként az Erich Schmidt Verlagtól.

EURalarm

Az Euralarm az elektronikus tűz- és biztonságtechnikai ágazatot képviselő nemzetközi érdekképviseleti szervezet. Tagjai Európa nemzeti szövetségek és cégek.

Forrás: vedelem online, euralarm

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások