Korszerű behatolásvédelem: az Optex RLS-2020I beltéri lézerszkenner

Az OPTEX, a világ egyik vezető érzékelő gyártója, a díjnyertes REDSCAN sorozatát bővítette egy új, beltéri lézeres érzékelővel, az RLS2020I típussal. Ez a modell a több éve forgalomban lévő RLS3060 lézerszkenner „kistestvére”. Ennek előnyös tulajdonságait és az elmúlt évek során gyűjtött tapasztalatokat sűrítették egyetlen kompakt méretbe.

Korszerű behatolásvédelem: az Optex RLS-2020I beltéri lézerszkenner.Forrás: Modern Alarm Kft
 Az RLS-2020I újgenerációs lézert használ, amely alkalmas a helyszínnek megfelelő, egyedileg beállítható virtuális falat vagy mennyezetet létrehozni. A védett terület 20 m x 20 m lehet, ezen belül képes személyek és tárgyak pontos és nagybiztonságú érzékelésére. A precíz érzékelésnek köszönhetően az eszköz jól használható behatolásérzékelésre, lopás megelőzésére, a területen illetéktelenül tartózkodó személy detektálására és kamerarendszer eseményalapú vezérlésére.
Az érzékelő működési elve a TOF (Time Of Flight) technológián alapul, a lézersugár egy négyszögletű, 600 fordulat/perc sebességgel forgó tükörről kerül ki az érzékelőből. A kibocsátott lézer az érzékelési területen található személyről/tárgyról visszaverődik az RLS2020I-be. A visszaverődési időből számítható a személy/tárgy távolsága, mérete és sebessége az érzékelőhöz képest. Beállítható a célszemély/tárgy minimális és maximális mérete, ami már jelzést vált ki az eszközben.

Az RLS2020I-ben alkalmazott lézerszkenner 1. osztályba sorolt eszköz. Alacsony teljesítményű lézergyártmányok tartoznak ide, amelyek normál működési körülmények között nem bocsátanak ki veszélyes sugárzást, így az emberi egészségre sem ártalmasak. Az érzékelő működését a külső fényviszonyok nem befolyásolják, világosban és teljes sötétben is képes működni.

Telepítés

Az új lézerszkenner energiatakarékos működésű. Tápellátása PoE-ról vagy külső, 10,5-30 V  egyenfeszültségű tápegységről is megoldható, fogyasztása 6 W. Az RLS2020I felszerelése egyszerű, az elhelyezésétől és a működési üzemmódtól függően az érzékelőfejet kell megfelelő pozícióba állítani, egyetlen csavar segítségével. A tervezéskor figyelembe kell venni, hogy bizonyos esetekben a „lézerfal” nagyon közel kerülhet ahhoz a síkhoz, amire fel lett szerelve, ebben az esetben a belógó vagy kiálló tárgyak kitakarhatnak az érzékelési tartományból. Függőleges telepítésnél törekedni kell arra, hogy az eszköz a kerítéshez vagy a falhoz közelebb kerüljön, meggátolva ezzel az átfutás lehetőségét, mivel 14,7 km/h sebesség felett az eszköz nem fog jelzést adni.

Korszerű behatolásvédelem: az Optex RLS-2020I beltéri lézerszkenner.Forrás: Modern Alarm Kft

Programozás

Az RLS2020I programozásához, beállításához a REDSCAN Manager szoftver szükséges. Az automatikus érzékelési terület beállítása után – melyet az eszköz elvégez -, a szoftver segítségével a védett terület, a helyszíni adottságokhoz igazítható. Ki lehet maszkolni részeket (pl.: függőleges telepítésnél egy átjáró ajtót), vagy négy önálló érzékelési terület állítható be (pl.: műtárgyvédelem esetében). Fejlett önteszt, szabotázs és hibajelzések (kitakarás, elforgatás, szennyezett ablak) is rendelkezésre állnak az eszköz biztonságos üzemeltetéséhez. Három, egyedileg programozható analóg relékimenet biztosítja a riasztási és a hibajelzések megjelenítését, illetve REDWALL eseménykódokat (egyszerű ASCII kódokat) küld TCP/IP hálózaton keresztül a beállított cél IP-címre. A nappali és éjszakai módok szoftverből, távoli paranccsal válthatóak. Az érzékelő integrálható Video Menedzsment Szoftverbe (VMS) és illeszthető Hálózati Rögzítőhöz is (NVR).

Teszteltük a Hikvision NI-I sorozatú NVR-jével, amin speciális, az RLS2020I-vel kompatibilis firmware volt. Az NVR-re csatlakoztatott speed dome kamerán beállítottuk a preseteket, ezekhez hozzárendeltük a kívánt riasztási- és hiba eseményeket, amit a lézerszkenner küldött. Az RLS2020I, a védett terület megsértésekor – az érzékelési területeknek megfelelően -, az NVR-nek továbbítja a REDWALL eseménykódot, ennek hatására a digitális rögzítő kiadja a vezérlést, és a kamera az előre programozott pozícióba fordul.

Az így kapott eredmény a pontos, precíz japán mérnöki munka gyümölcse, mellyel teljes mértékben elégedettek voltunk.

Összegzésként tehát kijelenthetjük, hogy az RLS2020I tökéletes megoldás műtárgyvédelemnél, nagyobb egybefüggő fal- és üvegfelület, valamint tetőablak vagy mennyezet védelménél.

Hamarosan bővül a paletta a kültéri RLS2020S típussal, amely számos további újdonságot is tartalmaz majd.

Forgalmazza a Modern Alarm Kft., az Optex termékek hivatalos magyarországi importőre.
info@modernalarm.hu; modernalarm.hu

Kapcsolódó cikkek:
Kültéri védelem: nélkülözhetetlen a komplex megközelítés

Meghúzom a vonalat! A hálózati videó a rugalmas és „sokszínű” kerítésvédelemért

Új SATEL VERSA Plus riasztóközpont

Hozzászólások