A biztonsági ipar a személyre szabott megoldások megelőző korszakába lép

Miután bejárta a Las Vegas-i ISC West bemutatóterét, és rengeteg termékbemutatót látott, a Mobotix technológiai igazgatója, Christian Cabirol a látottak alapján tett néhány megjegyzést a biztonságtechnológia véleménye szerinti jövő tendenciáival kapcsolatban.

Forrás: Salto

Az élszámítás szinergiája

A mesterséges intelligencia által vezérelt biztonsági megoldások egyre elterjedtebbek és fejlettebbek, valós idejű elemzésekkel, amelyek gyorsan észlelik és reagálnak a potenciális fenyegetésekre. Az integrált alkalmazások és az élszámítás technológia házassága pedig még gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozást tesz lehetővé, több kamera és érzékelő valós időben történő megfigyelését anélkül, hogy központi szerverre támaszkodna. A számos új alkalmazás mellett ezek a rendszerek modern tárolási megoldásokat kerestek. Az ISC West számos cége mutatott be kamerarendszereket közvetlenül a felhőbe integrálva, helyi szerverstruktúra nélkül. Az algoritmusok tehát nem korlátozódnak az élrendszerek képességeire, hanem a felhő háttérrendszer teljes számítási teljesítményére támaszkodhatnak. Ezért a közvetlen, valós idejű első elemzés előnyei a felhőrendszerek hatalmas erejével kombinálódnak.

Hőtechnikai alkalmazások

Egy másik trend, amelyre Christian Cabirol idén figyelt, a hőtechnika biztonsági megoldásokban való alkalmazása volt. Egyre elterjedtebb technológiává válik a hőérzékelők használata a kritikus infrastruktúra védelmére, amelyet több cég is bemutatott. A szenzortechnológia nem korlátozódott csak a hőrérzékelésre, hanem olyan rendszerek is helyet kaptak a kiállításon, mint a repülési idő szenzorok vagy a Lidar rendszerek, amelyek közvetlenül mérik a tárgyak távolságát. Bár a hőhasználati eseteket termográfiai technológiaként írták le, meglepően kevés demonstráció használta a tényleges hőmérsékleti értékeket, és inkább magának a hőképnek a vizuális megjelenítésére támaszkodott. A hőtechnológiát önmagában is közvetlenül kombinálták az AI technológiával, hogy lehetővé tegyék a releváns objektumok észlelését. A tényleges pixelenkénti hőmérsékletmérés felhasználási esetei meglehetősen korlátozottak voltak, és csak néhány példával mutatták be, mint korai tűzmegelőzést. Kifinomultabb hőkamerákat használnak olyan megoldásokra, mint például a korai tűzérzékelés, de a hőtechnika általános alkalmazásai egyre bővülnek.

Kamera szoftver specializáció

Cabirol a látott kameratechnológiákból vonja le következtetéseit. “Számomra az egyik legfontosabb megfigyelés az volt, hogy a kamerákat egyre inkább a tényleges felhasználási esetekhez kell igazítani. Ez a specializáció pedig nem feltétlenül hardver szintű, hanem egyre inkább eltolódik a szoftver szintjére, ahol a kamera specializációja csak szoftverszinten történik. Ezt a specializációt a mesterséges intelligencia is támogatja, amely lehetővé teszi az egyes alkalmazások egyedi igényeihez szabott videoadatok elemzését,

Forrás: Securityworldmarket.com