Hatékonyabb e a világjárvány utáni biztonság, mint a pandémia előtti?

A COVID-járvány legrosszabb következményeivel a hátunk mögött a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a biztonsági ipart is átalakította ez a kritikus periódus, akárcsak társadalmunk legtöbb elemét. De lesz a biztonsági piacra gyakorolt tartós hatása? Ebben a témában kérdezte Larry Anderson a SourceSecurity portál szerkesztője neves szakemberek véleményét.

Forrás: portfolio.hu

John Davies TDSi

A biztonsági rendszereknél alap elvárás a hatékonyság, így elvileg a járványok sem befolyásolhatják a működésüket. A COVID-járvány idején (és elmondható, hogy azóta is) azonban a rendszerek tervezésének és megvalósításának fókusza megváltozott és kiemelt szempont lett az „érintésmentes” hozzáférés-vezérlések biztosítása. Egyúttal fejlődött az épületek kihasználtságára vonatkozó adatszolgáltatás is, ami lehetővé teszi az épített környezet jobb és fenntarthatóbb kezelését. Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy nem arról van szó, hogy hatalmas technológiai újításokat hajtottak volna végre a járvány periódusa alatt, hanem arról, hogy a már meglévő funkciókat tudták egyre tudatosabban alkalmazni a járvány következményeinek jobb kezelésére. Ebben nyilván segített a személyes biztonság szemléletének a felértékelődése is.

Mark Feider Genetec Inc.

A világjárvány periódusa során a fizikai biztonság gyorsan fejlődött, egyúttal egyre jelentősebb szerepet játszott a szervezetek digitális fejlesztésében. A szervezetek egyre gyakrabban használják fel a fizikai biztonsági rendszereik által gyűjtött adatokat, hogy ne csak a biztonsági problémákat tudják hatékonyan kezelni, hanem képesek legyenek az általános üzleti hatékonyságot is javítani, elősegíteni az érdekelt felek közötti jó együttműködést és pontos kommunikációt, valamint a termelékenységet és az eszközök optimalizálását. A távoli munkaerőre való átállás arra is késztetett bennünket, hogy a hagyományos kerület védelmét is tovább gondoljuk. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a hangsúly a hatékonyabb identitás azonosítás, valamint a zéró bizalomra épülő hálózati megoldások irányába mozdul el . Világossá válik, hogy a fizikai biztonsági technológia stratégiai eszközzé válik, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy átalakítsák és javítsák üzleti folyamataikat, hogy az integrált kockázatkezelés révén működési rugalmasságot érjenek el.

Ted Wilkinson Axis Communications

Úgy vélem hogy talán nem a hatékonyabb itt a legdöntőbb kérdés, sokkal inkább az, hogyan alkalmazkodott az ember a mai egyedibb biztonsági igényekhez? A világjárvány korai szakaszában láttuk, hogy a világjárványhoz kapcsolódó alkalmazási esetekben a biztonsági technológiák képbe kerültek, mondhatjuk, hogy felértékelődtek. Ez nyilván azokat a folyamatokat is elősegítette, hogy napjainkban már azt tapasztaljuk, hogy átfogóbb biztonsági megoldásokra és átgondoltabb biztonsági tervekre van szükségünk, mint a járvány előtt. Manapság a döntéshozóknak fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy biztonsági tervük/megoldásuk holisztikus megközelítést alkalmaz-e a különböző technológiák integrálására egy átfogóbb rendszer felépítése érdekében. A kérdés egyre inkább az, hogyan működhetnek együtt a felügyelet, a hozzáférés-szabályozás, az audio, az analitika és egyéb megoldások a biztonság optimalizálása érdekében, ha a biztonsághoz egyre több megoldandó probléma tartozik a vírusvédelemtől egészen az egészségügyi kockázatok csökkentéséig. Azaz a biztonsági megoldások dinamikus fejlődése mellett, a témához kapcsolódó gondolkodásunk átalakulását fejlődését tapasztaljuk.

Forrás: Sourcesecurity

Hozzászólások