Az IoT az okos technológiákkal felszerelt kereskedelmi épületek piacán egészséges növekedést mutat

A legfrissebb információk azt az előrejelzést is tartalmazzák, hogy az intelligens kereskedelmi technológiákat használó épületekbe telepített csatlakoztatott IoT-eszközök száma egészséges, 11,1%-os CAGR-rel nőhet az előrejelzési időszakban, a 2021-es becslések szerint 1,264 milliárdról 2027-re több mint 2,5 milliárdra.

Forrás: Memoori

Az Internet of Things (BIoT) piaca tehát dinamikusan fejlődik. Ahol korábban, a piac középpontjában a BIoT hardverkészletében eddig döntően az eszközök, érzékelők és csatlakozási lehetőségek biztosítása állt. Most úgy tűnik, hogy megtörténik az átállás az az erősebben eredmény alapú, analitika vezérelt megoldások irányába.

A kutatók azt találták, hogy az iparág egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a BIoT által generált adatok értékének javítása felé a jobb rendszerintegráció révén, szemben a korlátozottan zárt rendszerekkel.

Nyílt szabványok, protokollok és nem védett megoldások használatával.az iparág egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a hálózatok, rendszerek, érzékelők, eszközök és felhőalapú szoftverek építésének integrálása felé, hogy robusztus és biztonságos architektúrát legyen képes kínálni. Cél annak biztosítása, hogy az összes komponens kommunikálhasson egymással, és összefüggő egészként működjön, ahelyett, hogy szilárd rendszerként korlátozódna. Ennek elérése érdekében egyre inkább egy réteges horizontális rendszerarchitektúrát szorgalmaznak, amely strukturált módon támogatja a szállítási lehetőségeket.

A BIoT és a COVID

A járvány tovább igazolta az előrelátóbb épülettulajdonosok és -üzemeltetők BIoT-befektetéseit. Számos korábban létező BIoT-megoldás felértékelődött és a megfelelő technológiákkal segíthette az optimális épület üzemeltetést. Például az épületrendszer-hálózatokhoz és -eszközökhöz való távoli hozzáférés a teljesítmény megfigyelése és konfigurálása érdekében a járvány idején kihívást jelentett azok számára, akiknél ez nem volt adott. Ez sok esetben ahhoz vezetett, hogy energiát pazaroltak a gyakorlatilag üres épületek fűtésére. Míg az irodaházak kihasználtsága egyes országokban nulla százlék közelébe esett, az energiafelhasználás csak 10-15%-kal mérséklődött.

Összetett versenykörnyezet

A BIoT versenykörnyezete továbbra is hihetetlenül összetett és változatos. A piacon továbbra is megfigyelhető széttagoltság zavart és frusztrációt okozhat a vásárlókban, mivel számos pontmegoldás és platform gyártó verseng a figyelemért. A vezető platformmegoldás-szolgáltatók azonban kezdenek dominálni és úgy tűnik, hogy a felhasználói bázis korlátozottabb számú platformszolgáltató köré tömörül.

Az elemzők nagyobb fokú együttműködést látnak az IT és az OT (vállalaton belüli operációs technológiák) világ között. Egyre több szállító egyesül a nagy IT-cégek, például az Amazon és a Microsoft felhőmegoldásai körül. Ez várhatóan elő fogja segíteni a „platformökoszisztémák” kialakulását, ahol az adatcsere, az innováció és az ellátási lánc partnerségei egyszerűsödnek az adatcsere közös eszközeivel.

Forrás: Memoori

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások