Otthon (is) egy lépéssel a vírustámadások előtt!

Egy nemzetközi kutatás szerint az internetes támadások száma évről évre egyre növekvő tendenciát mutat. Hazánkban csak a böngészőkből induló támadások aránya tavaly közel 25% volt, ami az idén további 3%-kal nőtt. Az eredmények tekintetében Magyarország az európai országok veszélyeztetettségi listáján a 9. helyen áll. A listavezető Málta (42%), majd Görögország (41%) és Románia (41%) következik a rangsorban.

A vírusvédelem meghatározó piaci szereplője, a Sicontact Kft. legújabb, 2019-es reprezentatív kutatása szerint, ma Magyarországon a 18-59 éves lakosság csupán 10 %-a lenne hajlandó fizetni egy vírusirtó programért, míg a biztos elutasítók aránya ennek közel a háromszorosa. Az is elgondolkodtató, hogy a vírustámadást már elszenvedők jóval nyitottabbak a fizetős szoftverek használata iránt.

A veszélyek tudatában fizetnének-e vírusirtóért? Forrás: Sicontact Kft. Piackutatás 2019.

A veszélyek tudatában fizetnének-e vírusirtóért?
Forrás: Sicontact Kft. Piackutatás 2019.

Kreatív kiberbűnözőkhöz kerülhetnek személyes adataink

A kiberbűnözők kreativitása határtalan, évről évre újabb támadási formával rukkolnak elő, amivel nehezíteni tudják az otthoni felhasználók mindennapjait. A leggyakoribb támadástípus a zsarolóvírusok használata mellett, a személyazonosság-lopás és az adathalászat. Ilyen esetekben az illetéktelenek olyan személyes adatokat lopnak el tőlünk, mint a különböző jelszavaink vagy bankszámla adatok, melyek segítségével akár hitelt igényelhetnek a nevünkben, vagy internetes vásárlásokat indíthatnak.

A „hagyományos” kibertámadások mellett egyre nagyobb arányban lép fel a gyermekek ellen irányuló cyberbullying, vagyis az online zaklatás, derül ki egy hazai kutatásból. Hazánkban manapság minden harmadik kiskorút ért már internetes bántalmazás, legyen az kirekesztés vagy személyes információkkal való visszaélés. Sajnos ilyen helyzetekben a gyerekek csupán 10%-a kér segítséget és a szülők kevesebb, mint 50%-a szerez tudomást arról, ha a gyermekét bántalmazzák.

Forrás: Laptop Cafe

Forrás: Laptop Cafe

Nemcsak a kibertámadók kreativitása növekszik, hanem az általuk okozott kár mértéke is. 2017-ben egy, addig példátlan horderejű zsarolóvírus söpört végig az interneten, ami alig pár óra leforgása alatt több százezer számítógépet támadott meg.
A WannaCry nevű zsarolóvírus Oroszországból indult, és kezdetben 300 dollár megfizetését követelte az áldozatoktól. Ha valaki nem fizetett, akkor az összeg először megduplázódott majd végleg eltüntette a dokumentumokat a megfertőzött gépekről. A támadás globális mértékű volt, csaknem 150 országot elért, otthoni hálózatoktól kezdve egészen a nagyvállalati szféráig. Nagy-Britanniában 50 egészségügyi intézményt bénított le, Franciaországban gyárleállásokat okozott, de elérte Spanyolországot és a FedEx szállítmányozó vállalatát is.

Wi-Fi az otthoni veszélyforrás

Könnyen a kibertámadások áldozatává válhatunk nem feltétlenül csak a munkahelyi környezetünkben, hanem az otthonunk kényelmében is. Manapság már ritka az a háztartás, ahol ne lenne jelen a modern világ egyik legnagyobb vívmánya a Wi-Fi. Nem is gondolnánk, mekkora támadási felületet biztosítunk ezzel a virtuális bűnözőknek. Ha egy illetéktelen személy feltöri az otthoni hálózatunkat, máris hozzáfér a gépünkön lévő személyes adatokhoz, információkhoz és az e-mailekhez is.

Ahhoz, hogy a virtuális veszélyek ellen naprakészen védekezni tudjunk, és lépést tarthassunk a folyamatosan fejlődő internetes támadásokkal és vírusokkal, a legjobb, amit tehetünk, hogy beszerzünk egy olyan vírusirtót, ami komplex védelmet biztosít a legtöbb virtuális támadás ellen.

Az ESET legújabb fejlesztése otthonunk védőpajzsa lehet

Az ESET legújabb 2020-as verziója, kifejezetten az otthoni felhasználók igényeire és védelmére lett kifejlesztve. Ez a program egy új fejlesztést is tartalmaz, ami nem más, mint a Fejlett gépi tanulás. Ez a technológia az ESET egy másik LiveGrid felhőalapú megoldását kiegészítve, lokálisan is működik, valamint magasabb védelmi szintet biztosít a nulladik napi fenyegetésekkel szemben. Célja, hogy észlelje a fejlettebb, eddig nem ismert kártevőket, mindezt a lehető legkevesebb téves riasztás mellett.

Ennek a kifejlesztésére azért volt szükség, mert az ESET 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből kiderült, hogy a kiberbűnözők egyre inkább kihasználjak az automatizálásban és gépi tanulásban rejlő lehetőségeket, hogy több adatot gyűjtsenek a személyre szabottabb és kifinomultabb támadások megtervezéséhez.

Annak érdekében, hogy az otthoni hálózatunkat biztonságban tudjuk, a program képes felismerni az összes eszközt, amely a Wi-Fi routeréhez kapcsolódik, és megjeleníti a csatlakoztatott eszközök nevét, hálózati címét, modelljét és gyártóját, így egyszerűen kiszűrhetjük, ha illetéktelenek csatlakoznak a Wi-Fi hálózatunkra. Mindezek mellett vizsgálni tudja az eszköz sebezhetőségét (pédául gyenge/alapértelmezett jelszavak használata) majd javaslatokat is tesz ezek kezelésére.

Mivel általában egy otthonon belül több eszköz is található, sokszor más gyártótól, más operációs rendszerrel, nagyban megkönnyíti az életünket, ha minden eszközön nem kell külön-külön vírusirtóról gondoskodnunk. A 2020-as verziónak köszönhetően egy olyan kényelmi funkciót is élvezhetünk, mint az Operáció rendszer független licencelés más néven Multiplatform Compatibility. Ez egy olyan megoldást kínál a felhasználóknak, amely segítségével elég csak egy licenc megvásárlása, aminek köszönhetően a licencben szereplő darabszámig azt a terméket tölthetjük le, amire csak szükségünk van, legyen az eszközünk akár windows, mac vagy android kompatibilis.

Forrás: Sajtóközlemény – 2019.11.13./PResston PR, Sicontact Kft

Kapcsolódó cikkek: