Böngészés az éterben: egyre fenyegetettebb a hazai netező

A Kaspersky kutatási eredményeiből kiderül, hogy a leggyakoribb támadások még mindig a böngészőkön keresztül érik a felhasználókat. Ez általában akkor történik, amikor a felhasználók tudtukon kívül fertőzött oldalakat látogatnak meg.

Forrás: hir.ma

Forrás: hir.ma

A támadások egy részében a felhasználók is aktív szerepet játszanak, amikor rosszindulatú programokat töltenek le, valódi programoknak gondolva azokat.

A cég adatai szerint az idei második negyedévben a magyar felhasználók tekintetében a böngészőből eredő támadások száma nőtt (2018: 24,4%, 2019: 27,9%), így Magyarország a tavalyi év azonos időszakához képest előrébb került az országok veszélyeztetettségi listáján, az 55.helyre a 67. helyről.

Számottevő volt a növekedés a lokális kockázatok területén is. Ide sorolhatók mindazok a veszélyhelyzetek, amikor a kártevő különféle offline adathordozókon, USB, CD és DVD meghajtókon terjed. A vizsgált időszakban a magyar felhasználók 36.3%-a tapasztalt ilyen jellegű támadást, amivel az ország a lista 110. helyét foglalja el a tavalyi 115. hellyel szemben.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva jelentősen csökkent viszont a Magyarországról induló kibertámadások száma: a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 107 209 támadás után az idei második negyedévben.

A cég adatai szerint a globális kibertámadások kiindulópontjainak listáját vezető országok között nem történt komoly változás az elmúlt egy évben. A ranglistát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, a támadások több mint 54 százalékával, ami 10%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A második helyen az összes támadás 22,4 %-val Hollandia áll, a harmadik legtöbb támadás pedig Németországból (4,04%) indult.

Franciaország és Oroszország is a legnagyobb veszélyforrások toplistáján maradt, azonban részesedésük valamelyest csökkent.

Forrás: origo.hu

Hozzászólások