Intelligens városok: megfelelő vezeték nélküli protokoll választás

A kormányok világszerte növekvő érdeklődést mutatnak az intelligens városok koncepciója iránt. A MarketsandMarkets adatai szerint az intelligens városok piaca a 2017-es 424,7 milliárd dollárról évi 23,1 százalék éves növekedési rátával (CAGR) kalkulál, ami a csatlakozási technológiák és a távközlési rendszerek növekvő keresettségét jelzi a hiperurbanizációval való összefüggésben. 

Forrás: asmag.com

Forrás: asmag.com

Nyilvánvaló, hogy a vezeték nélküli kapcsolat az intelligens városfejlesztés szerves része, és a legjobb eredmény elérése érdekében fontos, hogy a megoldások az elérhető legkiválóbb vezeték nélküli protokollokon alapuljanak E célból a szolgáltatók különböző vezeték nélküli rendszerekkel kísérleteznek, hogy az ügyfelek számára a legmegfelelőbb terméket nyújtsák.

Jelenleg számos versenyképes vezeték nélküli protokoll ismerünk, de az ügyfelek még mindig nem biztosak abban, hogy közülük melyik válik végül domináns protokollá. Talán az a legjobb megközelítés, hogy még mindig csak az intelligens városfejlesztés előkészítő szakaszaiban vagyunk, és még hosszú időbe telik, mire a piac kijelöli a legfontosabb protokollt. Addig is vessünk egy közelebbi pillantást az elvárásokra, mert korántsem olyan egyszerűek, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Protokollok a piacon

Számos ígéretes technológia létezik a piacon, egyes szakértők megpróbálták rangsorolni azokat.  Gaurav Sarin ( Delhi School of Business ) által közzétett legutóbbi kutatási tanulmány szerint, az öt kulcsfontosságú protokoll a 6LoWPAN, a Zigbee, a BLE, a CoAP és az MQTT.  Mások olyan protokollokkal bővítenék, mint a Z-Wave, a Wi-Fi, a Cellular, a LoRaWan, a SigFox, a NB IoT stb.

Szempontok

A legfontosabb szempontok, amelyek eldönthetik, melyik lesz közülük befutó az elkövetkező években, a következők: biztonsági és teljesítményigények, az akkumulátor élettartam és az adat követelmények. Sarin szerint a szempontok figyelembe vétele után a kiemelt protokollok közül a 6LoWPAN a legígéretesebb a városi szintű használathoz. A kiválasztott protokoll a városokon túli kiterjedt területeken is, nagy számú eszköz támogatására képes, ez az olyan kis teljesítményű eszközök számára, amelyek kis mennyiségű adatot továbbítanak ideálisnak tűnik.

Addíg amíg a fenti javaslatok globálisan közelítik a problémát, a rendszerintegrátort az érdekli, hogy milyen egyedi szerepeket kell játszania az egyes protokolloknak a különböző alkalmazásokban. Az a tény, hogy ezeknek a protokolloknak többsége megfelel különböző alkalmazásokban, felveti a kérdést, hogy általánosságban kimondhatjuk-e, hogy valamelyik tényleg jobb a többinél?

Miről ne feledkezzünk meg, amikor kiválasztjuk a protokollt?

A vezeték nélküli protokoll véglegesítése bonyolult lehet a rendszerintegrátor (SI) számára. Hangsúlyozott figyelmet kell fordítani a különféle szempontokra annak biztosítása érdekében, hogy az alkalmazott megoldás hozza az elvárásokat. Pankaj Vyas K + F vezető (Telit) szerint, hat fő pontot kell a rendszer integrátornak szem előtt tartani. Ezek a következők:

 • Költség:
  Ez a hálózat létrehozásának költségeire vonatkozik. Az intelligens városprojektek gyakran kormányzati finanszírozásúak és nagy költségvetésűek, a rendszer integrátornak kell biztosítania, hogy a költségek ne szálljanak el.
 • Könnyű telepítés:
  Ebben a tekintetben a megválaszolandó kérdés, hogy a rendszerbeállítás szükségessé teszi-e a magasan képzett személyzetet, könnyen programozható-e, milyen nehéz a rendszer felhőbe csatlakozása stb.
 • Karbantartás:
  A harmadik legfontosabb kérdés, hogy milyen egyszerű a hálózat fenntartása. A rendszer adminisztrátoroknak minden egyes eszközön kell-e vizsgálni a hálózat állapotát, vagy létezik-e központi felügyeleti és ellenőrzési rendszer? Ez a kérdés rendkívül fontos az intelligens városok esetében, ahol több technológiát és eszközt kell integrálni a közös munka érdekében.
 • Skálázhatóság:
  A korlátozott területen belül jól működő hálózat bővítését támogatják-e a használatban lévő technológiák?
 • Jövőbeli kihívások:
  A rendszer integrátoroknak szintén meg kell győződniük a protokoll “jövőbeli alkalmasságáról. – Biztosítani kell, hogy a választott protokoll megfeleljen a jövőben is – mondta Vyas. “Ma lehet, hogy nem sok elektromos jármű van az utcákon, és a drónok sem túl gyakoriak, de tudjuk, hogy a technika gyorsabban fejlődik, mint korábban. “
 • Biztonság:
  Vyas szerint, a legfontosabb szempont amit egy rendszer integrátornak át kell gondolni, a biztonság. Mielőtt kiválasztana egy adott protokollt, alaposan át kell gondolnia, mennyire biztonságos az alkalmazás. “Rendszergazdaként az éjszaka közepén nem szeretne telefonhívásokat hallani arról, hogy valaki behatolt a városi fényforrás vagy vízelosztó rendszerbe” – mondta Vyas

Forrás: asmag.com

Fordította, összeállította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek:

Írjon kommentet