Adatkezelés a biztonságtechnikában

A beléptető és kamerarendszerek adatkezelési auditálása, regisztrálása a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóságánál (NAIH) egy olyan előírt kötelezettség a rendszerek üzemeltetőinek, adatkezelőinek, amelynek hiánya, rendkívül magas bírságot von maga után!

Adatkezelés a biztonságtechnikában

A törvényi szabályozások értelmében a NAIH jelentős szabályozási, ellenőrzési és büntető jogkörrel rendelkezve a jogellenes adatkezelőt akár 20 millió Ft-ig terjedő bírsággal is büntetheti.

A biztonságtechnikai iparág egy rendkívül gyorsan fejlődő terület, egyre több megjelenő márkával és technológiával.  A személy- és vagyonvédelem napi gyakorlatát ma már nem csak riasztórendszerek jelentik. Ehhez kapcsolódva igen jelentős szerepet játszik a megelőzésben és a bizonyítási eljárásoknál a 24 órás megfigyelés és képrögzítés lehetősége.

A technika fejlődésével egy időben a jogalkotók lehetőséget biztosítottak a munkáltatónak is arra, hogy a munkavállalót “a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizze”, ez magával vonta a munkahelyeken elterjedő kamerarendszerek telepítését, ami pedig szükségszerűen együtt jár a személyes adatok kezelésével.
Függetlenül attól, hogy milyen telepítői környezetben alkalmazzuk a kamerarendszert pl.: többlakásos lakóépület lépcsőháza, önkormányzati térfigyelő rendszerek kiépítése, sportlétesítmények védelme stb., olyan adat birtokába jutunk ami alapján azonosított vagy azonosítható lesz egy természetes személy. 
A manapság kiépítésre kerülő kamerarendszerek esetén már elvárás a távoli betekintés lehetősége, így a legtöbb digitális rögzítő rendelkezik beépített hálózati eléréssel, amely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy egy kliens programon keresztül a világ bármely pontjáról, akár okostelefonon keresztül is megtekintse az élő kameraképeket, illetve visszanézzen régebbi eseményeket.

20160921_torveny

Szigorú adatvédelmi szabályok, adatvédelmi törvény

Jól látható, hogy a technika ilyen jellegű fejlődése fokozott veszélyt jelent a személyes adataink tárgykörére vonatkozóan.  A munkavállalóink adatainak kezelése, alkalmazottaink, ügyfeleink megfigyelése épen ezért szigorú adatvédelmi szabályokhoz kötött. Fontos tisztában lenni azzal, hogy adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (például ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is. Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége mint például: adatgyűjtés, felvétel, rögzítés, rendszerezés, tárolás, felhasználás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlése, megváltoztatása és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása adatkezelési szabályzathoz kötött.
Ezen információk kezelésekor figyelembe kell venni az ezt szabályozó adatvédelmi törvény előírásait. Az adatvédelmi jogszabályok betartása, adatkezelési tájékoztató készítése kötelező mindenhol, ahol személyes adatokat kezelnek.

Tegye meg a szükséges lépéseket az adatkezelés terén addig, amíg még nem késő! Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 70 940 0150 telefonszámon, illetve további információért kattintson a www.flcontrol.hu címre.

Kapcsolódó cikkek:
Kamerás megfigyelések- adatvédelem- telepítői felelősség
A biztonsági kamerák adatmennyiségének növekedése

Hozzászólások