2020 vezető biztonsági trendjei – Az ESET prognózisa

A globális kiberbiztonsággal foglalkozó vállalat összegző elemzéséből készült vázlatos összefoglalót olvashatjuk a jövő év várható uralkodó biztonsági trendjeire vonatkozóan.

Forrás: antivirus.blog

Forrás: antivirus.blog

Fake news

Nyilvánvaló hogy a tendencia térhódítása – már önmagában a jövő évi amerikai elnökválasztásra tekintettel is – növekedni fog. Az információk fegyverként való felhasználása nem mutat majd lassulást 2020-ban sem. (úgy ez egyébként hazánkban is egyre erősödő tendencia)

Gépi tanulás – biztonság vagy támadás

A mesterséges intelligencia és a gépi kezdeti periódusa dinamikus fejlődésének korát éljük, amihez kapcsolódóan ugyanakkor kíberbiztonsági szempontok is felmerülnek. Gondoljunk csak a kép-és videó hamisításra használt deepfake technológia elterjedésére (persze szoros összefüggésben az előző fake news témával).

Adatvédelem – eljött a perspektíva váltás ideje

Várhatóan durvulni fog a nagyvállalatokra kiszabható bírságok mértéke. Azok a vállalkozások, amelyek tiszteletben tartják a személyes adatok védelmét, jelentős előnyt szerezhetnek a piacon. Belátható szükségszerűség lesz, hogy a szervezetek kidolgozzák saját többfaktoros azonosítási rendszereiket.

Intelligens de veszélyeztetett városok

Az új épületek több mint 80 százaléka használ IoT megoldásokat, azonban a szakértők szerint a biztonság nem képes lépést tartani az intelligens városok gyors fejlődésével. Sok intelligens eszköz és rendszer nem rendelkezik erős hitelesítési protokollal, vagy egyáltalán nem védettek semmilyen biztonsági megoldással.

Digitális átalakulás

Terjed a munkavállalói mobilitás. A hálózatokhoz való hozzáférési lehetőségek a távoli munkavégzés során, jelentősen megnöveli a vállalatok támadási felületeit és a biztonsági kockázatoknak való kitettségüket. A mobiltechnológia egyre gyorsuló bevezetése gyakran a megfelelő biztonsági szabályok kialakítása nélkül történik.

Bővebben

Forrás: antivirus.blog.hu, welivesecurity.com

Hozzászólások