Firmware: most akkor frissíteni, vagy nem?

Az Axis Communications szerzője rávilágít a mai biztonsági iparág egyik fő ellentmondására. Vajon a firmware-frissítések segítik-e vagy akadályozzák a rendszerek integritását. Sokan tartózkodnak a firmware-frissítésektől, mivel miután megvásárolták a rendszert és az megfelel a célnak, úgy érvelnek, hogy nincs szükség költséges frissítésre mert rendszerkompatibilitási problémákat kockáztathatnak.

Forrás: Axis Communications

Érthető a vonakodás a frissítések végrehajtásától. Az új firmware-hez harmadik féltől származó szoftver frissítésére lehet szükség a kompatibilitás fenntartásához, és nem ritkán az új verzióhoz olyan új operációs rendszerre is kelhet, amelyet a jelenlegi hardver nem támogat. Elég, ha egyszer végigjártuk ezt az utat hogy megértsük, miért indokolt átgondolni a frissítés motivációit.

A rendszer frissítésének elmaradásával azonban a vállalkozások idővel egyre nagyobb kockázatnak teszik ki magukat. Ha rendszerüket nem frissítik rendszeresen, a firmware fokozatosan érzékenyebbé válik a biztonsági résekkel szemben, amely komoly anyagi károkat, vagy akár rendszerleállást is okozhat. A frissítések az eredetivel megegyező, vagy magasabb szintű biztonságot nyújtanak. Az elmúlt néhány évben egyre több kibertámadás történt és mind gyakrabban a frissítetlen rendszerek ellen. Ezen túlmenően, ha nem frissítik a firmware-t, a vállalkozások lemaradhatnak a korszerűbb informatikai fejlesztésekről, ami akadályozza őket abban, hogy teljes mértékben kihasználják berendezéseik előnyeit.

Persze vannak tényleges kockázatok is

Jogos elvárás egy olyan megoldás amely csökkenti a rendszerfrissítés figyelmen kívül hagyásából eredő kockázatokat és sebezhetőségeket. Ideális esetben egy ilyen rendszernek lehetővé kell tennie a vállalkozások számára a rendszerük rendszeres karbantartását anélkül, hogy megzavarná a meglévő rendszer-kompatibilitást. Nem elég a hosszú, garantált szoftvertámogatás, hanem abban is biztosnak kell lennünk, hogy a frissítések nem járnak hátrányokkal.

Egy jó megoldás: Axis LTS

Az IT-ipar már régóta ki van téve ennek a problémának, és a hosszú távú biztonságos támogatás Axis LTS koncepciója is széleskörűen ismert, amelyet immár öt éve biztosít a cég. Az egyes LTS-sávok csak biztonsági és stabilitási fejlesztéseket kapnak, új funkciókat azonban nem, így a kompatibilitási változtatási szükségletek minimálisra csökkennek, ami aztán gyorsabb javítást tesz lehetővé anélkül, hogy a teljes rendszert újra kellene minősíteni. A megfelelő firmware-sáv használatával hatékonyan kezelhető a frissítéstől való félelem és egyértelművé válik, hogy hosszú távon a firmware rendszeres karbantartása előnyös befektetés.

Forrás: Sebastian Hultqvist Axis communications

Hozzászólások