Az év partnerségi programja az Ifsecen

 

Az Ifsex & Firex 2013 díjat az Év partnerségi programja kategóriában a Hampshire-i rendőrség és partnerei: a Portsmouth-i Gunwharf Quays kikötő, kereskedelmi és szabadidő központ, valamint a Mitie biztonsági cég nyerték el.

A Portsmouth-i Gunwharf Quays központban közel 100 üzlet, 30 bár és étterem, 14 termes mozi, sport központ, bowling pályák és 130 szobás szálloda is található. Az egyedülálló történelmi környezetben fekvő Gunwharf Quays 7,5 millió látogatót vonz évente. Így a központ védelme különleges feladatokat ró a biztonsági szolgálatra.

A megbízás

A Community Safety Accreditation Scheme (CSAS, közösségi biztonsági megbízási rendszer) keretében a Hampshire-i rendőrség támogatásával a Mitie biztonsági szolgálatának munkatársai felügyelnek a rendre a Gunwharf Quays kikötő, kereskedelmi és szabadidő központ területén.
A Mitie alkalmazottai folyamatosan felügyelnek a rendre a kikötőben és a hozzá kapcsolódó üzletekben, szórakozóhelyeken. A rendőrség reformjáról szóló 2002-es brit törvény megengedi, hogy a rendőrség feladatokat és jogköröket ruházzon át civil szervezetekre. Így például a Mitie munkatársai fölléphetnek antiszociálisan viselkedőkkel szemben, joguk van elkobozni alkoholt 18 év alattiaktól és dohányt 16 évnél fiatalabb személyektől. A Mitie azon munkatársai, akik részt vesznek ebben a munkában 2. szintű átvilágításon estek át, és emelt szintű képzésen vettek részt, és folyamatosan továbbképzik őket.

Az év partnerségi programja az Ifsecen, Gunwharf Quays (Kép: hampshire.police.uk)

A megfigyelő központ

24 órás szolgálatot adnak a Mitie munkatársai a Gunwharf Quays-ban. Az ezer négyzetméteres irányító központban felügyelik a 16 ezer érzékelő adta jeleket és a 170 kamera képét, amelyeket 11 merevlemezen tárolnak. Gond esetén 2 percen belül reagálnak az eseményekre, vészhelyzetben pedig értesítik a megfelelő szolgálatot: a mentőket, tűzoltókat, rendőröket. Feladataik közé tartozik a kikötőbe érkező hajók megfigyelése is, de a Mitie szervezi a komplexumon belül a – részben biztonsági – takarítást is.
A munka során különös hangsúlyt fektetnek a munkatársak udvarias viselkedésére, beleértve a testbeszédet és az üdvözlési formákat is. A járőröket folyamatosan képzik a CSAS rendszer szigorú előírásainak megfelelően.
A 33 hektáros területen a járőrök a kikötőben és a gyalogos utakon gyalog és Segway típusú kétkerekű járművekkel járőröznek, ezzel növelve hatékonyságukat, gyorsaságukat és egyben láthatóságukat is. A bűnmegelőzés az autóparkolókra is kiterjed.

Az év partnerségi programja az Ifsecen, Gunwharf Quays (Kép: flickr.com, Clive Barker)

Az éjszakai szolgálat során, amikor is a központ vonzza a túlzottan is felszabadultan szórakozni vágyókat komolyabb kihívásokkal is találkoznak a járőrök. A munkatársak képzése minden típusú incidens megoldására kiterjed, így például a részegek kezelésére és a tömegoszlatásra is.

A partnerségi programnak köszönhetően biztosított a nyugodt környezet a Gunwharf Quays központba látogatók számára.

Forrás: Hampshire-i rendőrség, Mitie

Kapcsolódó írásunk

Ifsex & Firex-díj 2013

 

 

Vélemény, hozzászólás?