Sugárzó mobiltelefonok 2019 lista – Élen a Xiaomi

A német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) félévente közli mérési eredményeit a kereskedelmi forgalomban kapható, illetve még használatban lévő telefonok sugárzásáról. Ezen a listán nem különösebben dicsőséges az élen végezni, ezért is lehet Kínának kellemetlen, hogy jellemzően ottani modellek találhatók a mezőny elején lásd itt a tavalyi listát is.

Forrás: prohardver.hu

Forrás: prohardver.hu

A SAR hatérérték

A BfS eredményei a nemzetközi szabványnak tekintett fajlagos elnyelési tényező (Specific Absorption Rate, SAR) alapján készülnek. Ez watt/kilogramm alapon határozza meg, hogy a felhasználók szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát kénytelen elnyelni a telefonok használatakor.

Az adott készüléktípusok mellé olyan határértékeket rendelnek, amelynél magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, alacsonyabbat viszont simán lehet tapasztalni. Ennek oka, hogy a telefonok csak az éppen szükséges energiával csatlakoznak a hálózatokhoz, vagyis a bázisállomások közelsége a jellemző SAR-határértékhez képest a tényező aktuális értékét is csökkenti. Fontos, hogy kettes vagy annál magasabb SAR-értékkel forgalomba sem lehet hozni egy készüléket, ezt a szintet viszont elég sok modell megközelíti, és a BfS korábbi mérései szerint az egyes generációk átlagos SAR-értékében is tapasztalható volt némi emelkedés.

Fontos megemlíteni, hogy nem létezik semmilyen általános standard azzal kapcsolatban, hogy a telefonok mikor tekinthetők ebből a szempontból jónak, kielégítőnek vagy rossznak. (Mint ahogy arról sincs megdönthetetlen erejű kutatás, hogy milyen negatív élettani hatásai vannak/lehetnek a mobilozásnak.) A BfS-nél a Der Blaue Engel (kék angyal) nevű tanúsítányt azok az eszközök kaphatják meg, amelyek 0,60-as SAR-értéknél jobb eredményt érnek el a laboratóriumi vizsgálatok során.

Idén a Xiaomi tarolt

Az egy évvel ezelőtti listához képest sok változás történt a legsugárzóbb mobilok mezőnyében, de pár dolog azért maradt a régiben. Az egyik ilyen, hogy a 15 legrosszabb eredményt elért készülék nagyjából fele kínai gyártmány – ezúttal a Xiaomi márka tarolt. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a távol-keleti ország cégei az utóbbi időben nagyon előretörtek az okostelefonos piacon és arányaiban egyre több modellt adnak a világnak. A másik változatlan tény, hogy a leggyatrább mutatót ismét a Xiaomi Mi A1 telefonnál mérték.

Az alább látható friss eredményeket átböngészve látszik, hogy azért a világ többi része sem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen két iPhone, szintén két Google Pixel modell és ugyancsak két Sony telefon is a rossz tanulók padjába kényszerült (a tajvani HTC esetében a kínai besorolás eldöntése leginkább politikai kérdés). A másik oldalon a két eminens változatlan maradt: a Samsung Galaxy Note 8 mellett a ZTE Axon Elite 0,17-es eredménye bizonyítja, hogy Kínából is érkezhet kedvező sugárzási szintű megoldás.

A legalacsonyabb és legmagasabb SAR-értékkel rendelkező okostelefonok

Nem csak a németeknél vizsgálják a telefonok sugárzását. Valószínűleg véletlen egybeesés, hogy Amerikában is éppen most került felszínre egy ügy a témában. A Chicago Tribune ugyanis bevizsgáltatott jó pár népszerű modellt, és az eredmények azt mutatják, hogy több modell az USA-ban érvényben lévő maximális megengedett szintnél erősebb sugárzást bocsát ki. A megnevezett készülékek között van az Apple iPhone 7-es és 8-as telefonja, illetve a Samsung Galaxy S8, S9 és J3 is. Az érintett gyártók nyilatkozatban reagáltak, miszerint termékeik minden szempontból megfelelnek a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges előírásoknak.

Forrás: bitport.hu

Talán még néhány rövid info a kapcsolódó nemzetközi irodalomból , hiszen változatlan lényege a témának, hogy ténylegesen ki vagyunk-e téve egészségkárosító sugárzásoknak mobilhasználatunk kapcsán. A kép bizony vegyes:

Míg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság szerint ártalmatlanok a telefonok, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Szervezete talán rákkeltőként tartja számon a telefonokat. Akad svéd kutatás, amelyik egyenesen arra jutott, hogy agydaganatot okoz, egy izraeli csoport vizsgálata pedig a nyálmirigyek jó és rosszindulatú elváltozását valószínűsíti. Mások patkánykísérletekben úgy találták, hogy a hímek rákosak lettek, a nőstények meg nem, miközben az egerek simán megúszták ugyanazt a dózist.

Még azok a kutatások is, amelyek elutasítják, hogy rákkeltők lennének az okostelefonok, többnyire úgy vélik, nem árthat kevésbé érzékeny helyeken tartani-tárolni a készülékeket. Akit aggaszt az esetleges kockázat, s teheti, használja minél többet kihangosítóval vagy fülhallgató-mikrofon szettel a kütyüt.

Úgy tűnik, az újabb készülékek kevésbé sugároznak, mint a régebbi gyártásúak mégsem véljük azt egyelőre, hogy a vélt és valós félelmek okán kitörne világszerte a „mobilpánik”.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások