Nem hagyja magát a Huawei: az oroszokkal 5G és arcfelismerő közös fejlesztések

Együttműködési megállapodást kötött az új generációs kommunikációs hálózatok fejlesztéséről, valamint 5G-s kísérleti programokról szerdán Moszkvában az orosz MTSZ mobilszolgáltató és a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat.

Forrás: REUTERS

Forrás: REUTERS

Az üzlet jelentőségére jellemző, hogy a megállapodást a moszkvai találkozón részt vevő Hszi Csin Ping elnök és vendéglátója, Vlagyimir Putyin jelenlétében írták alá.

A megállapodás értelmében az orosz cég hálózatán a Huawei által fejlesztett 5G és „dolgok internete” (IoT) technológiákat alkalmaznak majd. Emellett az orosz szolgáltató kereskedelmi LTE-hálózatát 5G-kész állapotúra fejlesztik a Huawei segítségével. Ezen kívül a világ egyik vezető techcégének számító, azonban a kínai állami kapcsolatai miatt nemzetközi össztűzbe került Huawei még hétfőn megszerezte a Vocord orosz arcfelismerő rendszer szabadalmait és az 1999-ben alapított cég teljes, 120 főt számláló fejlesztőcsapatát.

Április londoni sajtóértesülés szerint részt vehet az ötödik generációs (5G) nagy-britanniai távközlési hálózat fejlesztésében technológiai beszállítóként a Huawei. Mint ismeretes, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig jelenleg mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést.

Látható tehát, hogy a Huawei keményen beleáll új piacok szerzésébe és az ellene folytatott kereskedelmi háborúba megvívásába is.

Forrás: MTI/Index

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások