Okoskamera sebezhetőség

A Kaspersky Lab vizsgálatai során kiderült, hogy az azonosított hibák lehetővé teszik idegenek számára a távoli hozzáférést a kamera által rögzített audio- és videótartalmakhoz. Illetéktelenek kikapcsolhatják az eszközt, tetszőleges kártékony kódot indíthatnak el, valamint egyéb műveleteket hajthatnak végre jogosulatlanul.

Forrás: shutterstock

Forrás: shutterstock

Független biztonsági kutatók korábbi elemzései is megerősítik, hogy az okoskamerák különböző szintü biztonsági résekkel bírnak. A Kaspersky Lab szakértői legfrissebb kutatásaik során ugyanakkor nemcsak egy, hanem rengeteg okoskameránál olyan durva sérülékenységeket találtak, amelyek lehetővé teszik a távolról kezdeményezett súlyos kibertámadásokat. Gyakran nem is csak magukkal a kamerákkal van gond, hanem az azok mögött meghúzódó, felhő alapú rendszerekkel is. Ezek alapvető feladata, hogy biztosítsák a felhasználók számára a készülékekhez való távoli és kényelmes hozzáférést. A támadások jelentős részét azért lehet viszonylag egyszerűen végrehajtani, mert a felhőszolgáltatás és a kamera közötti kommunikáció nem biztonságos.

Eközben kiderült, hogy a hibák kihasználásához a támadónak rendelkeznie kell a célkeresztbe állított kamera sorozatszámával, de ez nem jelent nagy védelmet, mivel a sorozatszámok képzésére a gyártó egyszerű módszereket használ. További probléma lehet, hogy az így beazonosított kamerák csupán azok a technikák, amelyek saját IP címmel rendelkeznek és így közvetlenül elérhetőek interneten. A sérülékeny eszközök valós száma ennél jóval nagyobb lehet. A kutatás során a Kaspersky Lab szakemberei összesen 2.000 sérülékeny online kamerát azonosítottak.

A biztonsági rések kihasználásával a bűnözők az alábbi támadásokat hajthatják végre:

  • Hozzáférésük van minden olyan készülék által rögzített audio és/vagy videó felvételhez, amelyek csatlakoztak a sérülékeny felhő szolgáltatáshoz
  • Távolról elérhető számukra a kamera root állománya, amely belépő pontként működhet más támadásokhoz, akár a helyi vagy egy külső hálózaton
  • Távolról feltölthetnek és elindíthatnak egy rosszindulatú kódot
  • Minden személyes információt ellophatnak, például közösségi oldalak fiókjaihoz tartozó információkat
  • Távolról blokkolhatják a kamerákat

Az észlelést követően a Kaspersky Lab jelezte a sérülékenységet a kamera gyártójának és forgalmazójának, a Hanwha Techwinnek. A sérülékenység publikációjával egyidőben néhány biztonsági rést már javítottak, de a gyártó szerint hamarosan végleg befejezik az összes hiba javítását.

A Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja, hogy biztosítsuk okos készülékeink védelmét:

  • Mindig változtassuk meg az alapértelmezett jelszót. Használjunk komplex jelszót és rendszeresen frissítsük.
  • Kísérjük figyelemmel az internetre csatlakoztatott készülékek biztonsági kérdéseit, mielőtt vásárolnánk. Az azonosított és javított biztonsági résekkel kapcsolatos információk általában naprakészek és elérhetőek az interneten.

Hanwha Techwin, a gyártó nyilatkozata:
„Ügyfeleink biztonsága a legfontosabb számunkra. Már javítottuk a kamera sérülékenységeit, és kiadtuk a frissített firmware-t, amely elérhető minden felhasználó számára.
Néhány felhőalapú szolgáltatással kapcsolatos sebezhetőség további javításra vár, de azonnal elérhetővé tesszük a javítást.”

Forrás: hirado.hu, biztonsagportal.hu